Gdy trafisz na niego w sklepie, kupuj bez wahania. Pomaga schudnąć i koi jelita

Świat owoców egzotycznych zdecydowanie nie ogranicza się do bananów, ananasów i liczi. Gdy skończy się sezon na polskie owoce sezonowe lub szukasz odmiany od zwykłych jabłek czy gruszek, sięgnij po mangostan. Wygląda całkiem niepozornie, ale warto się na niego skusić.

Mangostan - PysznościMangostan - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mangostan może brzmieć znajomo, jednak to tylko podobieństwo w nazwie, bo ze zwykłym mango nie ma za wiele wspólnego. Małe owoce, obleczone dość twardą, ciemną skórką, skrywają w sobie pyszny i zdrowy biały miąższ. Dawniej znalezienie ich w sklepach graniczyło z cudem, ale wiele marketów coraz śmielej wprowadza je do swojej oferty. Jeśli trafisz na nie podczas zakupów, włóż je do wahania do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Czym jest mangostan?

Mangostan, nazywany również garcynią, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest niskim drzewem z ciemną, niemal czarną korą, ciemnozielonymi liśćmi oraz oryginalnymi, zielono-różowymi kwiatami o grubych płatkach. Jest długowieczne, ale rośnie bardzo długo i pierwsze owoce zebrać można dopiero po ok. 8 latach. Nawet jeśli pomyślisz, że jesteś gotowy na tak długoterminową inwestycję w swoim ogrodzie, lepiej nie szykuj miejsca. Mangostan uwielbia ciepły, tropikalny klimat i wyhodowanie go w naszych warunkach jest praktycznie niemożliwe.

Mangostan
Mangostan © Adobe Stock

Owoce mangostanu, cenione w całej Azji, początkowo mają postać jasnozielonych kulek. W ciągu 5-6 miesięcy dojrzewają, przybierając charakterystyczną, ciemnofioletową barwę. Gdy tylko znajdziesz je w sklepie, włóż je od razu do koszyka.

Czy mangostan jest zdrowy?

Według legend dobroczynne właściwości mangostanu docenił sam Budda, który podczas swoich wędrówek po dżungli miał okazję skosztować tych wyjątkowych owoców. Od tamtej pory mangostan jest w Azji uważany za dar niebios i jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.

Mangostan
Mangostan © Pixabay

Zawarta w mangostanie chityna oraz błonnik pokarmowy to lekarstwo dla jelit i naturalny booster odchudzania. Usprawniają pracę układ u pokarmowego, pomagają utrzymać właściwy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mangostan to również źródło witamin z grupy B (głównie B1 i B2), niezbędnych do prawidłowej pracy układu odpornościowego, nerwowego i mięśni. Zawarty w tych owocach beta-karoten nie tylko dba o piękny kolor skóry, ale również chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Jak smakuje mangostan?

Smak mangostanu jest trudny do porównania z innymi owocami. Często opisywany jest jako połączenie słodkiego mango, kwaśnej pomarańczy i orzeźwiającego ananasa. Miąższ jest delikatny, soczysty i ma lekko kwaskowaty posmak.

Mangostan
Mangostan © Pexels

Jak jeść ten owoc?

Aby dostać się do miąższu, należy przeciąć owoc na pół. Miąższ można jeść bezpośrednio łyżeczką, uważając przy tym na duże, płaskie nasiona. Mangostan można również dodawać do koktajli, smoothie, deserów czy sałatek owocowych.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥