Gdy trafisz na niego w sklepie, kupuj bez wahania. Pomaga schudnąć i koi jelita

Świat owoców egzotycznych zdecydowanie nie ogranicza się do bananów, ananasów i liczi. Gdy skończy się sezon na polskie owoce sezonowe lub szukasz odmiany od zwykłych jabłek czy gruszek, sięgnij po mangostan. Wygląda całkiem niepozornie, ale warto się na niego skusić.

Mangostan - PysznościMangostan - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mangostan może brzmieć znajomo, jednak to tylko podobieństwo w nazwie, bo ze zwykłym mango nie ma za wiele wspólnego. Małe owoce, obleczone dość twardą, ciemną skórką, skrywają w sobie pyszny i zdrowy biały miąższ. Dawniej znalezienie ich w sklepach graniczyło z cudem, ale wiele marketów coraz śmielej wprowadza je do swojej oferty. Jeśli trafisz na nie podczas zakupów, włóż je do wahania do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Czym jest mangostan?

Mangostan, nazywany również garcynią, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest niskim drzewem z ciemną, niemal czarną korą, ciemnozielonymi liśćmi oraz oryginalnymi, zielono-różowymi kwiatami o grubych płatkach. Jest długowieczne, ale rośnie bardzo długo i pierwsze owoce zebrać można dopiero po ok. 8 latach. Nawet jeśli pomyślisz, że jesteś gotowy na tak długoterminową inwestycję w swoim ogrodzie, lepiej nie szykuj miejsca. Mangostan uwielbia ciepły, tropikalny klimat i wyhodowanie go w naszych warunkach jest praktycznie niemożliwe.

Mangostan
Mangostan © Adobe Stock

Owoce mangostanu, cenione w całej Azji, początkowo mają postać jasnozielonych kulek. W ciągu 5-6 miesięcy dojrzewają, przybierając charakterystyczną, ciemnofioletową barwę. Gdy tylko znajdziesz je w sklepie, włóż je od razu do koszyka.

Czy mangostan jest zdrowy?

Według legend dobroczynne właściwości mangostanu docenił sam Budda, który podczas swoich wędrówek po dżungli miał okazję skosztować tych wyjątkowych owoców. Od tamtej pory mangostan jest w Azji uważany za dar niebios i jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.

Mangostan
Mangostan © Pixabay

Zawarta w mangostanie chityna oraz błonnik pokarmowy to lekarstwo dla jelit i naturalny booster odchudzania. Usprawniają pracę układ u pokarmowego, pomagają utrzymać właściwy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mangostan to również źródło witamin z grupy B (głównie B1 i B2), niezbędnych do prawidłowej pracy układu odpornościowego, nerwowego i mięśni. Zawarty w tych owocach beta-karoten nie tylko dba o piękny kolor skóry, ale również chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Jak smakuje mangostan?

Smak mangostanu jest trudny do porównania z innymi owocami. Często opisywany jest jako połączenie słodkiego mango, kwaśnej pomarańczy i orzeźwiającego ananasa. Miąższ jest delikatny, soczysty i ma lekko kwaskowaty posmak.

Mangostan
Mangostan © Pexels

Jak jeść ten owoc?

Aby dostać się do miąższu, należy przeciąć owoc na pół. Miąższ można jeść bezpośrednio łyżeczką, uważając przy tym na duże, płaskie nasiona. Mangostan można również dodawać do koktajli, smoothie, deserów czy sałatek owocowych.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe