Gdy trafisz na niego w sklepie, kupuj bez wahania. Pomaga schudnąć i koi jelita

Świat owoców egzotycznych zdecydowanie nie ogranicza się do bananów, ananasów i liczi. Gdy skończy się sezon na polskie owoce sezonowe lub szukasz odmiany od zwykłych jabłek czy gruszek, sięgnij po mangostan. Wygląda całkiem niepozornie, ale warto się na niego skusić.

Mangostan - PysznościMangostan - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mangostan może brzmieć znajomo, jednak to tylko podobieństwo w nazwie, bo ze zwykłym mango nie ma za wiele wspólnego. Małe owoce, obleczone dość twardą, ciemną skórką, skrywają w sobie pyszny i zdrowy biały miąższ. Dawniej znalezienie ich w sklepach graniczyło z cudem, ale wiele marketów coraz śmielej wprowadza je do swojej oferty. Jeśli trafisz na nie podczas zakupów, włóż je do wahania do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Czym jest mangostan?

Mangostan, nazywany również garcynią, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jest niskim drzewem z ciemną, niemal czarną korą, ciemnozielonymi liśćmi oraz oryginalnymi, zielono-różowymi kwiatami o grubych płatkach. Jest długowieczne, ale rośnie bardzo długo i pierwsze owoce zebrać można dopiero po ok. 8 latach. Nawet jeśli pomyślisz, że jesteś gotowy na tak długoterminową inwestycję w swoim ogrodzie, lepiej nie szykuj miejsca. Mangostan uwielbia ciepły, tropikalny klimat i wyhodowanie go w naszych warunkach jest praktycznie niemożliwe.

Mangostan
Mangostan © Adobe Stock

Owoce mangostanu, cenione w całej Azji, początkowo mają postać jasnozielonych kulek. W ciągu 5-6 miesięcy dojrzewają, przybierając charakterystyczną, ciemnofioletową barwę. Gdy tylko znajdziesz je w sklepie, włóż je od razu do koszyka.

Czy mangostan jest zdrowy?

Według legend dobroczynne właściwości mangostanu docenił sam Budda, który podczas swoich wędrówek po dżungli miał okazję skosztować tych wyjątkowych owoców. Od tamtej pory mangostan jest w Azji uważany za dar niebios i jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.

Mangostan
Mangostan © Pixabay

Zawarta w mangostanie chityna oraz błonnik pokarmowy to lekarstwo dla jelit i naturalny booster odchudzania. Usprawniają pracę układ u pokarmowego, pomagają utrzymać właściwy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mangostan to również źródło witamin z grupy B (głównie B1 i B2), niezbędnych do prawidłowej pracy układu odpornościowego, nerwowego i mięśni. Zawarty w tych owocach beta-karoten nie tylko dba o piękny kolor skóry, ale również chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Jak smakuje mangostan?

Smak mangostanu jest trudny do porównania z innymi owocami. Często opisywany jest jako połączenie słodkiego mango, kwaśnej pomarańczy i orzeźwiającego ananasa. Miąższ jest delikatny, soczysty i ma lekko kwaskowaty posmak.

Mangostan
Mangostan © Pexels

Jak jeść ten owoc?

Aby dostać się do miąższu, należy przeciąć owoc na pół. Miąższ można jeść bezpośrednio łyżeczką, uważając przy tym na duże, płaskie nasiona. Mangostan można również dodawać do koktajli, smoothie, deserów czy sałatek owocowych.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze