Obok bigosu postaw na wigilijnym stole gołąbki. Rodzina aż westchnie z zachwytu

Zbliża się Wigilia, a wraz z nią czas na wyjątkowe danie, które nieodłącznie kojarzy się z tą tradycyjną uroczystością – gołąbki wigilijne. Jak je przygotować, by zachwyciły podniebienia wszystkich gości, którzy zasiądą przy świątecznym stole?

Gołąbki wigilijne to niezwykle smaczne danie świąteczneGołąbki wigilijne to niezwykle smaczne danie świąteczne
Źródło zdjęć: © canva.com | Nataly Hanin

Te pyszne i postne gołąbki wypełnione aromatycznym farszem z kaszą i grzybami to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na celebrowanie świątecznego czasu. Odkryj więc, jak przygotować to wyjątkowe danie krok po kroku i sprawić, że Wigilia będzie smakowita i niezapomniana.

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne to coraz częściej nieodłączny element świątecznych stołów. Są one nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i historii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdź: Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Jest to danie, które serwuje się na specjalne okazje, w tym zwłaszcza na Wigilię. Czas przygotowania gołąbków wynosi około 2,5 godziny, a z poniższych proporcji zrobisz około 10 porcji. Wartości kaloryczne gołąbków wigilijnych wahają się w granicach 250-300 kcal na porcję.

Wigilijne gołąbki - składniki

Wigilia ma to do siebie, że podczas niej spożywa się bezmięsne dania. Mięso mielone z ryżem, które stanowi podstawę tradycyjnych gołąbków, można zastąpić kaszą z grzybami. Taka opcja będzie niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu, a Boże Narodzenie smaczne!

Zamiast mięsa wykorzystaj farsz z kaszy i grzybów
Zamiast mięsa wykorzystaj farsz z kaszy i grzybów © canva.com | Nataly Hanin

Składniki na wigilijne gołąbki:

●      większa główka kapusty,

●      60 g suszonych grzybów,

●      400 g kaszy gryczanej,

●      2 ząbki czosnku,

●      300 g pieczarek,

●      duża cebula,

●      łyżka świeżej natki pietruszki,

●      500 ml bulionu warzywnego,

●      sól, pieprz, koperek, majeranek do smaku.

Teraz, gdy masz zestawienie składników, możesz przejść do sposobu przygotowania gołąbków.

Gołąbki wigilijne przygotowanie krok po kroku

  1. W większym naczyniu, które pomieści główkę kapusty, doprowadź do wrzenia wodę i dodaj sól. Następnie użyj noża, aby delikatnie zdjąć liście kapusty (liście na wierzchu zostaw w celu wyłożenia garnka). Sparz te liście we wrzątku, a potem usuń zgrubiałe nerwy i odrzuć głąb. Gotuj kaszę w osolonej wodzie, kierując się instrukcjami na opakowaniu.
  2. Zalej suszone grzyby wrzątkiem i pozostaw je na co najmniej 15 minut. Smaż drobno pokrojoną cebulę na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Pokrój namoczone grzyby i pieczarki na małe kawałki (odlej wodę z namoczonych suszonych grzybów), a następnie podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj osobno ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
  4. Umieść przygotowany farsz na liściach kapusty, złóż brzegi, a potem zwijaj je wzdłuż boków, starając się utrzymać farsz wewnątrz.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie kilka liści kapusty, a następnie starannie układaj gołąbki, upewniając się, że są ułożone blisko siebie.
  6. Delikatnie zalej gołąbki bulionem warzywnym w ilości, która pokryje około jedną trzecią wysokości gołąbków. Na wierzchu umieść kilka małych liści kapusty. Następnie duś całość przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż kapusta stanie się miękka. Gołąbki można podawać solo lub, na przykład, podać je z domowym sosem grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej