Tomasz Strzelczyk robi najlepszą jajecznicę po Polsku. Tego smaku nie da się podrobić

Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha YouTube

Jajecznica, jaka jest, każdy wie. Smaczna, szybka i pożywna. Z dodatkami podpasowanymi pod swoje własne i rodzinne widzimisię, uwielbiana i przez dorosłych, i dzieci. A jak wygląda jajecznica po polsku w wykonaniu Tomasza Strzelczyka? Powiemy tylko tyle – aż ślinka cieknie.

Czy wiesz, że kuchnia polska była niegdyś na językach całej Europy? Kulinarną wizytówką naszego kraju była zaś jajecznica.

O oeufs à la polonaise, czyli jajecznicy po polsku pisał w XVII wieku Francois la Varenne, francuski mistrz kuchni i autor kulinarnych książek. W tamtych czasach, do tej ,,polskiej” wersji jajecznicy dodawano miąższ chleba, bulion i kandyzowaną skórkę cytryny. Brzmi zachęcająco, prawda? Może by się tak cofnąć w czasie?

Jajecznica po polsku – Pyszności; foto: Pexels

Jeśli tak – warto zrobić to razem z Tomaszem Strzelczykiem, który na swoim kanale na YouTube dodał kilka lat temu swoją własną, autorską instrukcję przyrządzenia jajecznicy po polsku. Co wyszło z tak zachwalanej przez Francoisa la Varenna potrawy w wykonaniu XXI-wiecznego, kulinarnego guru polskiego Internetu? Zobaczmy.

Jajecznica po polsku Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 plastry boczku wędzonego nieparzonego
  • 6 jajek
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki mleka
  • mała kostka żółtego sera
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżego lubczyku

Z boczku odetnij skórę, a następnie pokrój w drobną kostkę i wsyp na zimną patelnię. Wytop boczek na wolnym ogniu.

Kromki chleba potnij w niezbyt grubą kostkę. Kiedy boczek się zarumieni, dodaj chleb na patelnię. Co jakiś czas zamieszaj składniki, tak, żeby chleb się nie przypalił.

Jajka rozbij do oddzielnej miski. Dodaj do nich 2 łyżki mleka i rozmieszaj. Kiedy boczek będzie już wytopiony, a chlebek pięknie zarumieniony, możesz przygotowane jajka wlać na patelnię.

Jajecznica po polsku – Pyszności; foto: Pexels

Kiedy jajka się lekko zetną, dopraw jajecznicę szczyptą pieprzu i soli. Nie przesadź z tą drugą – słoności jajecznicy zdążył dodać już wędzony boczek. Teraz możesz dodać do mieszanki trochę startego żółtego sera i kilka listków posiekanego lubczyku.

W ten sposób jajecznica po polsku Tomasza Strzelczyka trafia na talerz. A my już kończymy, bo już strasznie chcemy jej spróbować!

 Skoro mowa o tradycyjnych potrawach, sprawdź też ten przepis na kultowe ciasteczka. Prosto z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×