PoradyJak przechowywać truskawki, żeby utrzymały świeżość jak najdłużej?

Jak przechowywać truskawki, żeby utrzymały świeżość jak najdłużej?

Jak przechowywać truskawki, żeby utrzymały świeżość jak najdłużej?
Paulina
13.06.2022 12:42

Od kilku tygodni w naszych domach królują świeże truskawki. Nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że można wykorzystać je na wiele sposobów. Niestety często czeka nas srogi zawód, gdy świeżo kupione truskawki psują się w mgnieniu oka. Całe szczęście my wiemy jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachwycały nas smakiem. Oto kilka sposobów!

Gdzie trzymać truskawki?

Jeśli zaopatrzyliśmy się w większą ilość truskawek, którą trudno zjeść od razu lub zaczęły się pierwsze letnie upały, trzymanie ich w niższej temperaturze okaże się niezbędne. Tutaj na ratunek przychodzi lodówka. Optymalna temperatura przechowywanie tych owców będzie (2°-3°C). Dobrze sprawdzi się szuflada w lodówce. Tam owoce możemy przechowywać do 2 dni i nie powinny się popsuć. Nie wkładaj ich do folii i nie zamykaj w plastikowych woreczkach- nie zda to tutaj egzaminu. Dobrze sprawdzi się pojemnik na żywność, talerz, tacka lub koszyk w którym najczęściej możemy zakupić truskawki u handlarza.

Obraz

Jak przechowywać truskawki? - zachowaj szypułki

Nie kupujmy też truskawek, które zostały już wcześniej obrane z szypułek. Należy pamiętać, że nie obrywamy tej części owocu. Szypułki truskawek zdejmujemy tuż przed jedzeniem. Co prawda ta część owocu też jest jadalna, ale nie ma zbyt wielu zwolenników. Warto wiedzieć, że szypułki truskawek mają szereg prozdrowotnych właściwości, zawierają m.in. witaminę C i żelazo. Ten sposób jest oszczędnością czasu i świetnym trikiem dla leniwych oraz pozwala zachować dłużej świeżość truskawce.

Obraz

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Przygotuj specjalny roztwór!

Truskawki najbardziej zachowują świeżość, jeśli myjemy je przed podaniem. Jeśli użyjemy do mycia owoców wody z octem to skutecznie przedłużymy ich świeżość. Dzięki temu dłużej będą smaczne i nie zepsują się tak szybko. Takie truskawki po opłukaniu należy odcedzić i osuszyć. Ocet połącz z wodą w proporcji 1:10. Pierwsza myśl to pewnie obawa przed dziwnym posmakiem. Nie masz się czego bać, twoje owoce nadal soczyste i smaczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także