Przypaliłeś mięso? Ten prosty sposób pozwoli Ci na uratowanie Twojego obiadu
Chwila nieuwagi i o małą, kuchenną katastrofę wcale nie tak trudno. Zanim zaczniesz poszukiwania numeru do pizzerni- zobacz, jak możesz uratować przypalone mięso.
1. Odkrój przypaloną część
Jeśli przypalił się tylko fragment- odkrój tę część. To dość oczywiste, ale warto o tym pamiętać.
2. Nie odrywaj od patelni
Jeśli mięso mocno przywarło do dna patelni- nie zeskrobuj go na siłę. Lepiej podlej delikatnie wodą, żeby się "odczepiło", bo możesz tylko pogorszyć sytuację.
3. Zamień na potrawkę!
Nic nie zamaskuje tak dobrze przypalonej potrawy, jak... sos. Jeśli Twoja pieczeń lub stek nieco się zwęgliły i nie smakują już tak dobrze- spróbuj zamienić je w pyszną potrawkę.
Wystarczy przełożyć mięso do głębokiej patelni, zalać mieszaniną bulionu i wina (możesz je również zamienić na ciemne piwo). Dodaj masło i energicznie mieszaj, aż sos zgęstnieje.
#4 Sięgnij po wspomagacze
Jeśli w Twojej potrawie dalej czuć nieco przypalony posmak- dodaj do niej karmelizowaną cebulkę, brązowy cukier lub miód. Pozwolą one odrobiną zamaskować nieprzyjemny aromat.