Jak zrobić gofry? Czyli sposób na przywołanie smaku lata

jak zrobić gofry

pixabay.com

Wyobraź sobie lato, promenadę i… już czujesz zapach ciepłych gofrów. Może wybierzesz wersję z bitą śmietaną, może tylko z cukrem pudrem i owocami, jesteśmy pewni, że za chwilę będziesz chcieć dokładkę. Jak zrobić gofry? Podpowiadamy…

Jak zrobić gofry?

jak zrobić gofry chrupiące

pixabay.com

Gofry nie są ani fit, ani bezglutenowe, w ich składzie znajdziesz jajka i laktozę, przyprawiają o kulinarny zawrót głowy i rozpieszczają zapachem i smakiem. Wzięły się z Belgii. Kojarzcie to państwo z frytkami z majonezem, pralinkami i goframi, na które wielu powie „wafle”. Prawdziwy belgijski gofr będzie lekki i kwadratowy, nie prostokątny tak, jak u nas. Będzie pachniał karmelem, będzie chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Może być oblany czekoladą, podany z bitą śmietaną albo z truskawkami. Pierwsze wafle robiono w Belgii już w X wieku, kiedy to wynaleziono specjalne prasy, w których powstawały hostie i cienkie wafle, które śmiało możemy uznać za protoplastów dzisiejszych gofrów. Do ich zrobienia używano ubitych białek, mąki, soli, cukru i różanej wody. Wafle były cienkie i ich skonsumowanie przypominało religijny rytuał, przed spożyciem myto ręce, a po spożyciu odmawiano modlitwę.
Jednak gofry kojarzone ze swoją obecną postacią, czyli wafle z Liege narodziły się w XVIII wieku. Przepis na wafle wymyślił belgijski szef kuchni jednego z belgijskich biskupów, który kręcił nosem na klasyczne w tamtych czasach łakocie. Jego prywatny mistrz kuchni stworzył gęste, nielejące się ciasto przypominające to na brioszkę. Tak powstały grube, puszyste gofry.

Przed przepisem na gofry, podamy Wam krótką teorię gofra. Uwaga, gofry robimy ze spulchnianego ciasta, czyli zależy nam na jak największej liczbie pęcherzyków zamkniętych w ciście, które w tym celu spulchniamy drożdżami, sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Produktem aktywności drożdży jest dwutlenek węgla, który pożera cukry. Te cząsteczki gazów w trakcie pieczenia zostają zamknięte i tak powstają charakterystyczne dla gofrów pęcherzyki powietrza. Taki sam efekt uzyskamy używając sody lub proszku do pieczenia.

Przepis gofry

Teraz pora na przepis na gofry chrupiące. Przygotuj 250 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Przyrządzanie chrupiących gofrów zacznij od oddzielenia żółtka od białka. Białka ubij osobno, a żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Możesz użyć miksera. Później wymieszaj ciasto z pianą z białek. Rozgrzej gofrownicę, ciasto nakładaj chochelką i smaż około 4 minut. Ciasto ma być rumiane. Z czym podawać gofry? Oto pole do popisu dla Twojej kulinarnej wyobraźni – możesz użyć tylko cukru pudru, możesz zaszaleć z bitą śmietaną, świeżymi owocami, ulubionym dżemem, roztopioną czekoladą czy konfiturą. Nie brakuje śmiałków, którzy robią gofry na słono i wówczas słodycze i owoce zastępują boczkiem i żółtym serem. Kulinarne eksperymenty nad goframi idą także w drugim, zdrowszym kierunku – mowa o używaniu do ich przyrządzenia mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Obniżamy wówczas kaloryczność dania.

jak zrobić gofry wskazówki

pixabay.com

Tzw. suche gofry nadające się do podgrzania w piekarniku kupicie w większości sklepów spożywczych, jeśli jednak macie w domu gofrownicę, lepiej postawić na gofry domowe, które staną się gwiazdą śniadania czy spotkania towarzyskiego.
Na koniec dane techniczne – jeden gofr z bita śmietaną i owocami (np. bananami) waży około 240 g, ma 324 kalorii, 5 g białka, 10 g tłuszczu, 55 g węglowodanów i 4 g błonnika. Zgodnie z obietnicą na wstępie – nie jest fit, ale jest za to przepysznie!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

Jak zrobić gofry w domowym zaciszu? Pyszne i proste!

Jak zrobić gofry w domowym zaciszu, aby smakowały jak te z wakacji? To pytanie zadaje sobie każdy miłośnik tego typu pyszności. I już za chwilę poznasz przepis na gofry, dzięki któremu bez problemu przyrządzisz genialne smakołyki swoim bliskim o każdej porze dnia i nocy. Ślinka cieknie już na samą myśl!

Dlaczego domowe gofry?

Wszystko, co zostało przygotowywane w domu, jest nie tylko zdrowsze od produktów kupowanych na mieście czy gotowców, ale jest też o wiele smaczniejsze. Dodatkowym atutem jest o wiele niższa cena, a także dostępność ulubionej przekąski w każdej chwili, bez wychodzenia z domu.

Nawet, jeśli nie jesteś wytrawnym kucharzem, a spośród rzeczy, które potrafisz ugotować bez przypalenia ich, wymienić możesz wodę i parówki, nic straconego. Jeśli zastanawiasz się: „Czy dam radę przygotować domowe gofry?” Uwierz mi, na pewno sobie poradzisz. Zrobienie gofra jest bowiem bardzo proste i rzadko kończy się niepowodzeniem.

Jeśli więc chcesz cieszyć się wspaniałym smakiem, przywodzącym na myśl wakacyjne spacery, naucz się sam przygotowywać pyszne gofry – chrupiące na zewnątrz i aksamitnie miękkie w środku.

Jak zrobić gofry we własnym domu?

 

Do przygotowania gofrów potrzebować będziesz zaledwie kilku składników: mąki, mleka, oleju, cukru, jajek, proszku do pieczenia oraz szczypty soli do smaku. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

I to wszystko! Dzięki temu przepisowi przygotujesz chrupiące gofry w zaciszu własnego domu. Powodzenia ?

Proste sposoby na to, jak samodzielnie zrobić pyszne gofry!6
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Frania
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Proste sposoby na to, jak samodzielnie zrobić pyszne gofry!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Mieszaj do chwili, aż powstanie jednolita masa.
  2. Gofrownicę posmaruj olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka).
  3. Umieść powstałą mieszankę w gofrownicy i piecz ok. 5 minut.
  4. Domowe gofry możesz podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×