Jedni je uwielbiają, inni na sam widok się krzywią. Sekretem jest odpowiednie przyrządzenie

To jedno z tych dań, które się kocha albo wręcz nienawidzi — nie ma nic pomiędzy. Tak, chodzi o flaczki. Dziś wypada Światowy Dzień Flaczków. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszą wersję tej zupy, która być może przekona cię do tej wyjątkowej zupy.

Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowaneFlaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darius Dzinnik

Flaki zwykle podaje się z jakiejś wyjątkowej okazji. Z pewnością nie jest to jedna z zup, która często gości na naszych stołach, a szkoda, bowiem odpowiednio przyrządzona, jest naprawdę smaczna.

Wyjaśniamy, jak przygotować dobre flaczki. Zaopatrz się we wszystkie opisane niżej składniki, a w trakcie przygotowywania, trzymaj się przepisu. Gwarantujemy, że tak dobrych flaczków jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Dlaczego flaczki są tak popularne?

Flaczki to jedno z najpopularniejszych dań za czasów Polski międzywojennej. Wówczas przygotowywano je nieco inaczej, bowiem poza flakami w zupie znajdowały się również jajka, tarta bułka oraz smalec lub łój wołowy. Podobnie jak w przypadku dobrze znanym nam flaczkom z czasów PRL-u dodawano dużą ilość majeranku, który nadawał charakterystycznego aromatu. Przedstawiamy przepis na flaczki po warszawsku, którymi to delektowano się w stolicy ponad sto lat temu.

Flaczki po warszawsku — przepis

Składniki:

  • 1 kg umytych i oczyszczonych flaków (najlepsze będą cielęce lub wołowe),
  • 500 g kości wołowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 20 g smalcu (można zastąpić masłem),
  • 10 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka lubczyku.

Przygotowanie:

  1. Flaki przełóż go dużego garnka i zalej je zimną wodą.
  2. Po kilkunastu minutach wstaw garnek na gaz i zagotuj wodę. Gotuj flaki przez 5 minut, a następnie, wylej wrzątek i ponownie zalej flaki zimną wodą. Pozostaw je tak na 1,5 godziny.
  3. Flaki dokładnie oczyść i pokrój je w niewielkie kawałki. Tak przygotowane flaki przełóż z powrotem do garnka, zalej je wodą i gotuj aż do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
  4. Do drugiego garnka wrzuć kości wołowe i zalej je wodą. Całość zagotuj.
  5. W międzyczasie zajmij się warzywami. Omyj je, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż warzywa, aż staną się lekko rumiane.
  6. Wywar z kości przelej przez sito, a czysty bulion przelej z powrotem do garnka. Wrzuć do niego posmażone warzywa oraz flaki i gotuj całość przez 15 minut.
  7. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zajmij się zasmażką. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła lub smalcu i dodaj do niego mąkę. Kiedy oba składniki się połączą, dodaj je do bulionu, cały czas go mieszając.
  8. Pod koniec gotowania dodaj wszystkie przyprawy.
  9. Podawaj z dobrym, chrupiącym chlebem z masłem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej