PrzepisKuchnia polskaJedni je uwielbiają, inni na sam widok się krzywią. Sekretem jest odpowiednie przyrządzenie

Jedni je uwielbiają, inni na sam widok się krzywią. Sekretem jest odpowiednie przyrządzenie

Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane
Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darius Dzinnik
24.10.2023 14:43

To jedno z tych dań, które się kocha albo wręcz nienawidzi — nie ma nic pomiędzy. Tak, chodzi o flaczki. Dziś wypada Światowy Dzień Flaczków. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepszą wersję tej zupy, która być może przekona cię do tej wyjątkowej zupy.

Flaki zwykle podaje się z jakiejś wyjątkowej okazji. Z pewnością nie jest to jedna z zup, która często gości na naszych stołach, a szkoda, bowiem odpowiednio przyrządzona, jest naprawdę smaczna.

Wyjaśniamy, jak przygotować dobre flaczki. Zaopatrz się we wszystkie opisane niżej składniki, a w trakcie przygotowywania, trzymaj się przepisu. Gwarantujemy, że tak dobrych flaczków jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego flaczki są tak popularne?

Flaczki to jedno z najpopularniejszych dań za czasów Polski międzywojennej. Wówczas przygotowywano je nieco inaczej, bowiem poza flakami w zupie znajdowały się również jajka, tarta bułka oraz smalec lub łój wołowy. Podobnie jak w przypadku dobrze znanym nam flaczkom z czasów PRL-u dodawano dużą ilość majeranku, który nadawał charakterystycznego aromatu. Przedstawiamy przepis na flaczki po warszawsku, którymi to delektowano się w stolicy ponad sto lat temu.

Flaczki po warszawsku — przepis

Składniki:

  • 1 kg umytych i oczyszczonych flaków (najlepsze będą cielęce lub wołowe),
  • 500 g kości wołowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 20 g smalcu (można zastąpić masłem),
  • 10 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka lubczyku.

Przygotowanie:

  1. Flaki przełóż go dużego garnka i zalej je zimną wodą.
  2. Po kilkunastu minutach wstaw garnek na gaz i zagotuj wodę. Gotuj flaki przez 5 minut, a następnie, wylej wrzątek i ponownie zalej flaki zimną wodą. Pozostaw je tak na 1,5 godziny.
  3. Flaki dokładnie oczyść i pokrój je w niewielkie kawałki. Tak przygotowane flaki przełóż z powrotem do garnka, zalej je wodą i gotuj aż do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
  4. Do drugiego garnka wrzuć kości wołowe i zalej je wodą. Całość zagotuj.
  5. W międzyczasie zajmij się warzywami. Omyj je, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż warzywa, aż staną się lekko rumiane.
  6. Wywar z kości przelej przez sito, a czysty bulion przelej z powrotem do garnka. Wrzuć do niego posmażone warzywa oraz flaki i gotuj całość przez 15 minut.
  7. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zajmij się zasmażką. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła lub smalcu i dodaj do niego mąkę. Kiedy oba składniki się połączą, dodaj je do bulionu, cały czas go mieszając.
  8. Pod koniec gotowania dodaj wszystkie przyprawy.
  9. Podawaj z dobrym, chrupiącym chlebem z masłem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także