Jedno z najzdrowszych, a zapominane. Gdy zrobiłam w święta, goście byli pod wrażeniem miękkości i delikatności
Mięso tego na wpół dzikiego ptaka zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych przedstawicieli drobiu. Jest cenione ze względu na małą zawartość tłuszczu i delikatny smak z wyrazistymi nutami, charakterystycznymi dla dzikiej zwierzyny. Obecność perliczki na półkach sklepowych w Polsce rośnie. Jednak jej przygotowanie wymaga pewnej ostrożności i wprawy.
Perliczka to jedno z najstarszych udomowionych zwierząt. Jej mięso ceniono już 2 tysiące lat temu. Gatunek hodowlany pochodzi od dzikich ptaków z terenów Afryki i Madagaskaru, stąd znana była jako "perliczka afrykanka". Nazwa "perlica" nawiązuje do wyglądu jej upierzenia, usianego drobnymi, perłowymi kropkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra
Hodowla perliczek w Polsce
W dawnej Polsce perliczka była uznawana za wyjątkowy przysmak. Przepis na to mięso figuruje w jednej z najstarszych książek kucharskich, słynnym "Compendium ferculorum" zebranym przez Stanisława Czernieckiego z XVII wieku. Także Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka popularnych poradników kulinarnych, propagowała to mięso, a warto zaznaczyć, że jej książki sprzedawały się lepiej niż niektóre dzieła Mickiewicza czy Słowackiego.
Hodowla perliczek w Polsce była popularna do lat 70. XX wieku, po czym została wyparta przez rozrastające się fermy kurczaków. Dziś to szlachetne ptactwo jest o wiele łatwiej dostępne, jednak spożycie perliczego mięsa w Polsce nadal pozostawia wiele do życzenia. Prym w tej kwestii wiodą Francja, Włochy, Belgia i Węgry.
Wartości odżywcze perliczki
Mięso perliczki jest idealne dla osób stosujących dietę niskotłuszczową i wysokobiałkową, a także zmagających się z otyłością, chorobami serca lub cukrzycą. Dostarcza 2 razy mniej tłuszczu niż kurczak – zaledwie 1 proc. w filecie i około 3 proc. w udku. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie w 100 gramach mieści tylko 160 kcal.
Potrawy z perliczki są bogate w mikroelementy. Fosfor wspiera układ nerwowy i budowę kości, żelazo zapobiega anemii, a magnez poprawia nastrój i wzmacnia mięśnie. To mięso jest także źródłem witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny i niacyny, które wspomagają wzrok i przemiany metaboliczne.
Jak przygotować perliczkę, aby jej mięso pozostało soczyste?
Ze względu na niską zawartość tłuszczu, obróbka termiczna perliczki wymaga precyzji. Nieprawidłowo przygotowana może wyjść sucha i pozbawiona smaku. Producentom zaleca się, by po zabiciu ptaka powiesili go w chłodnym miejscu. Wtedy mięso kruszeje. W domu sposobem na soczystą pieczeń z perliczki jest dodatek słoniny lub wędzonego boczku. Naszpikowane nimi piersi ptaka zyskują walory smakowe. Kucharze zamiast boczku proponują także masło z imbirem. W trakcie pieczenia warto podlewać perliczkę wytopionym tłuszczem, co dodatnio wpływa na jej soczystość.
Delikatne mięso perliczki doskonale komponuje się z intensywnym smakiem owoców cytrusowych. Przed pieczeniem możesz nafaszerować je kawałkami pomarańczy lub cytryn. Doskonale wychodzi pokryte glazurą z masła, miodu, oliwy i sosu sojowego.
Perliczka, obok kaczki i gęsi, zajmuje zaszczytne miejsce w kuchni francuskiej. Karol Okrasa proponuje nadziewać ją mieszanką jabłek, żurawiny, pigwy i ziół. Do mięsa podaje sos z zielonego pieprzu, który przygotowuje na bazie tłuszczu wytopionego do brytfanki podczas pieczenia.
Rosół z perliczki – bulion klasy premium
Marzysz o delikatnym, chudym rosołku pełnym aromatu i substancji odżywczych? Dzięki specjalnym właściwościom mięsa perliczki, smak rosołu nabiera wyjątkowej głębi, którą trudno jest uzyskać przy użyciu innych gatunków drobiu. Delikatność i wyrazistość tego mięsa czyni rosół z perliczki prawdziwym kulinarnym dziełem, idealnym na wyjątkowe okazje.