Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej

"Kolację oddaj wrogowi" - głosi stare przysłowie, które podkreśla, że ostatni posiłek dnia powinien być lekki, zdrowy i łatwostrawny. Jeżeli nie jest, może to prowadzić do problemów ze snem, a nawet do nadwagi. Ale jak powinna wyglądać najzdrowsza kolacja? Postaram się to wyjaśnić.

Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie, obiad i kolacja to trzy najważniejsze posiłki, które spożywamy podczas dnia. Śniadanie powinno być pożywne i sycące, aby dostarczyć nam energii na cały dzień. Obiad powinien dostarczyć nam odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kolacja natomiast, ma za zadanie pomóc nam przetrwać noc, kiedy nasz metabolizm zaczyna zwalniać. Dlatego też ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i niskokaloryczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Kolacja a zdrowie

Dorosły człowiek powinien przyjmować około 2 tysiące kalorii dziennie, aby jego organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Oczywiście, zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj wykonywanej pracy czy ogólny styl życia. Osoby, które pracują fizycznie czy uprawiają sport, potrzebują więcej kalorii niż osoby pracujące w biurze.

Większość z tych kalorii spalimy w ciągu dnia, dlatego też śniadanie powinno być sycące, a kolacja lekkostrawna i niskokaloryczna. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy spożywać nie później niż 2-3 godziny przed planowanym pójściem spać. Często zdarza się, że nie mamy czasu zjeść za dnia i "nadrabiamy" to wieczorem, kiedy nasz metabolizm zaczyna spowalniać. To jest prosta droga do nadwagi, ponieważ wieczorem nie jesteśmy w stanie spalić nadprogramowych kalorii.

Chcesz schudnąć? Zacznij to jeść na kolację

Wbrew powszechnej opinii, kolacja sama w sobie nie powoduje tycia - o ile nie jest bombą kaloryczną. To posiłek jak każdy inny. Jeśli chcesz uniknąć odkładania się tkanki tłuszczowej, zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się produkty bogate w błonnik oraz chude białko. Takie połączenie jest sycące, zdrowe i lekkostrawne. Dzięki temu zapomnisz o bulgotaniu w brzuchu zaraz po wstaniu.

Jak skomponować taką kolację? Sięgnij po chude, białe mięso (np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz, indyk, kurczak), a także warzywa takie jak cukinia, papryka, pomidory, ogórki czy kiszone warzywa. Mięso powinno być gotowane lub pieczone, a nie smażone. Smażenie zwiększa kaloryczność, a także spowalnia trawienie pokarmów. Makaron czy chleb zastąp pełnoziarnistym ryżem lub kaszą. Jeżeli masz ochotę na kolację na słodko, postaw na budyń jaglany z dodatkiem odrobiny miodu, ksylitolu czy stewii — to deser i sycąca kolacja w jednym. Możesz również wypróbować lekki pudding z tapioki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości