Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej
"Kolację oddaj wrogowi" - głosi stare przysłowie, które podkreśla, że ostatni posiłek dnia powinien być lekki, zdrowy i łatwostrawny. Jeżeli nie jest, może to prowadzić do problemów ze snem, a nawet do nadwagi. Ale jak powinna wyglądać najzdrowsza kolacja? Postaram się to wyjaśnić.
08.03.2024 18:57
Śniadanie, obiad i kolacja to trzy najważniejsze posiłki, które spożywamy podczas dnia. Śniadanie powinno być pożywne i sycące, aby dostarczyć nam energii na cały dzień. Obiad powinien dostarczyć nam odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kolacja natomiast, ma za zadanie pomóc nam przetrwać noc, kiedy nasz metabolizm zaczyna zwalniać. Dlatego też ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i niskokaloryczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolacja a zdrowie
Dorosły człowiek powinien przyjmować około 2 tysiące kalorii dziennie, aby jego organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Oczywiście, zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj wykonywanej pracy czy ogólny styl życia. Osoby, które pracują fizycznie czy uprawiają sport, potrzebują więcej kalorii niż osoby pracujące w biurze.
Większość z tych kalorii spalimy w ciągu dnia, dlatego też śniadanie powinno być sycące, a kolacja lekkostrawna i niskokaloryczna. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy spożywać nie później niż 2-3 godziny przed planowanym pójściem spać. Często zdarza się, że nie mamy czasu zjeść za dnia i "nadrabiamy" to wieczorem, kiedy nasz metabolizm zaczyna spowalniać. To jest prosta droga do nadwagi, ponieważ wieczorem nie jesteśmy w stanie spalić nadprogramowych kalorii.
Zobacz także
Chcesz schudnąć? Zacznij to jeść na kolację
Wbrew powszechnej opinii, kolacja sama w sobie nie powoduje tycia - o ile nie jest bombą kaloryczną. To posiłek jak każdy inny. Jeśli chcesz uniknąć odkładania się tkanki tłuszczowej, zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się produkty bogate w błonnik oraz chude białko. Takie połączenie jest sycące, zdrowe i lekkostrawne. Dzięki temu zapomnisz o bulgotaniu w brzuchu zaraz po wstaniu.
Jak skomponować taką kolację? Sięgnij po chude, białe mięso (np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz, indyk, kurczak), a także warzywa takie jak cukinia, papryka, pomidory, ogórki czy kiszone warzywa. Mięso powinno być gotowane lub pieczone, a nie smażone. Smażenie zwiększa kaloryczność, a także spowalnia trawienie pokarmów. Makaron czy chleb zastąp pełnoziarnistym ryżem lub kaszą. Jeżeli masz ochotę na kolację na słodko, postaw na budyń jaglany z dodatkiem odrobiny miodu, ksylitolu czy stewii — to deser i sycąca kolacja w jednym. Możesz również wypróbować lekki pudding z tapioki.