Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej

"Kolację oddaj wrogowi" - głosi stare przysłowie, które podkreśla, że ostatni posiłek dnia powinien być lekki, zdrowy i łatwostrawny. Jeżeli nie jest, może to prowadzić do problemów ze snem, a nawet do nadwagi. Ale jak powinna wyglądać najzdrowsza kolacja? Postaram się to wyjaśnić.

Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej Jedz na kolację. Rano brzuch będzie płaski, a ty poczujesz się lżej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie, obiad i kolacja to trzy najważniejsze posiłki, które spożywamy podczas dnia. Śniadanie powinno być pożywne i sycące, aby dostarczyć nam energii na cały dzień. Obiad powinien dostarczyć nam odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kolacja natomiast, ma za zadanie pomóc nam przetrwać noc, kiedy nasz metabolizm zaczyna zwalniać. Dlatego też ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i niskokaloryczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Kolacja a zdrowie

Dorosły człowiek powinien przyjmować około 2 tysiące kalorii dziennie, aby jego organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Oczywiście, zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj wykonywanej pracy czy ogólny styl życia. Osoby, które pracują fizycznie czy uprawiają sport, potrzebują więcej kalorii niż osoby pracujące w biurze.

Większość z tych kalorii spalimy w ciągu dnia, dlatego też śniadanie powinno być sycące, a kolacja lekkostrawna i niskokaloryczna. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy spożywać nie później niż 2-3 godziny przed planowanym pójściem spać. Często zdarza się, że nie mamy czasu zjeść za dnia i "nadrabiamy" to wieczorem, kiedy nasz metabolizm zaczyna spowalniać. To jest prosta droga do nadwagi, ponieważ wieczorem nie jesteśmy w stanie spalić nadprogramowych kalorii.

Chcesz schudnąć? Zacznij to jeść na kolację

Wbrew powszechnej opinii, kolacja sama w sobie nie powoduje tycia - o ile nie jest bombą kaloryczną. To posiłek jak każdy inny. Jeśli chcesz uniknąć odkładania się tkanki tłuszczowej, zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się produkty bogate w błonnik oraz chude białko. Takie połączenie jest sycące, zdrowe i lekkostrawne. Dzięki temu zapomnisz o bulgotaniu w brzuchu zaraz po wstaniu.

Jak skomponować taką kolację? Sięgnij po chude, białe mięso (np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz, indyk, kurczak), a także warzywa takie jak cukinia, papryka, pomidory, ogórki czy kiszone warzywa. Mięso powinno być gotowane lub pieczone, a nie smażone. Smażenie zwiększa kaloryczność, a także spowalnia trawienie pokarmów. Makaron czy chleb zastąp pełnoziarnistym ryżem lub kaszą. Jeżeli masz ochotę na kolację na słodko, postaw na budyń jaglany z dodatkiem odrobiny miodu, ksylitolu czy stewii — to deser i sycąca kolacja w jednym. Możesz również wypróbować lekki pudding z tapioki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil