Jest silnie trujący. Z naszą ukochaną kanią mylą go nawet doświadczeni grzybiarze

Grzybobranie to forma relaksu, ale wymaga ogromnego skupienia i niemałej wiedzy. Wie to każdy, kto choć raz musiał zmierzyć się z trującym bliźniakiem jadalnego grzyba. Rozróżnienie wielu gatunków jest niezwykle trudne, czego przykładem może być sinoblaszek trujący oscarowo odgrywający rolę uwielbianej czubajki kani. Jak nie dać się zwieść?

Sinoblaszek trujący Sinoblaszek trujący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Czubajka kania to uwielbiany przez wielu grzyb, a szczególną popularnością cieszą się kultowe już kapeluszowe kotlety smażone w chrupiącej panierce. Kanię można też suszyć, a następnie sproszkować, by stworzyć aromatyczną leśną przyprawę. Zaprawieni grzybiarze dobrze wiedzą, gdzie szukać kani oraz jak odróżnić ją od innych gatunków. Za oceanem z kolei bliźniak uwielbianej czubajki kani - sinoblaszek trujący (Chlorophyllum molybdites) - odpowiada za największą liczbę zatruć grzybami. I to właśnie dlatego, że trudno odróżnić go od jego jadalnej siostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Sinoblaszek trujący. Czy występuje w Polsce?

Sinoblaszek trujący, jak nazwa wskazuje, jest grzybem silnie trującym lub śmiertelnie trującym. Od jednej do trzech godzin po spożyciu może wywołać silne zatrucie pokarmowe - wymioty, biegunkę, silne bóle brzucha. Zatrucie to może mieć ostry przebieg i doprowadzić do śmierci. Gatunek ten powoduje największą liczbę przypadków zatruć grzybami w Ameryce Północnej.

Właśnie w Ameryce Północnej, a dokładniej we wschodniej części, notuje się najczęstsze występowanie sinoblaszka trującego. Pojawia się również w krajach o klimacie tropikalnym, a także coraz częściej w Australii oraz niektórych krajach Europy, czego powinni być świadomi grzybiarze wyjeżdżający na łowy poza granicę kraju. W Polsce gatunek ten jak dotąd nie został odnotowany, chociaż na forach dla grzybiarzy coraz częściej pojawiają się sygnały na temat trujących bliźniaków kani.

Sinoblaszek trujący
Sinoblaszek trujący © Wikimedia Commons | Alan Rockefeller, CC BY-SA 4.0

Sinoblaszek trujący a kania. Jak je rozróżnić?

Sinoblaszek trujący może być mylony z jadalną czubajką kanią. Na co zatem zwrócić uwagę, by nie doszło do pomyłki? Warto spojrzeć przede wszystkim na trzon grzyba. Sinoblaszek trujący posiada gładki trzon, a czubjka kania ma trzon z deseniem w postaci ciemniejszych, poprzecznych lub zygzakowatych prążków. Charakterystyczną cechą odróżniającą sinoblaszka trującego od czubajki kani są zielonkawe blaszki i zielony wysyp zarodników. Niemniej stwierdzić to można jedynie na dojrzałych owocnikach, które wytwarzają już zielone zarodniki nadające blaszkom zielonkawy kolor.

Do czubajki kani podobny jest nie tylko sinoblaszek trujący, ale też czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa, która również należy do grzybów trujących. Mniej doświadczeni grzybiarze mogą mylić te okazy, jednakże warto zaznaczyć, że różnice między nimi są spore: to biały wysyp zarodników u czubajki czerwieniejącej odmiana ogrodowa, a także czerwieniejący lub brązowiejący miąższ.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty