Kilogram kosztuje 2 tysiące euro. Po stu latach cenny grzyb pojawił się w polskich lasach

Ta wiadomość z pewnością ucieszy miłośników grzybobrania. W polskich lasach po wielu latach pojawił się cenny okaz. To prawdziwy skarb lasu!

Gąska sosnowa jest naprawdę cenny okazem dla grzybiarzyGąska sosnowa jest naprawdę cenny okazem dla grzybiarzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hye young, Marcin Łazarczyk
Marzena Pęcak

Choć sezon na grzyby trwa już od jakiegoś czasu, to dzisiejsza wiadomość może wywołać spore zamieszanie. Dlaczego? Otóż stało się coś, czego nikt się nie spodziewał. Po stu latach w rodzimych lasach ponownie pojawił się wyjątkowy grzyb.

Jeśli więc lubisz zbierać grzyby, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Czy wiesz, o jaki okaz chodzi? Domyślasz się? A może nie masz zielonego pojęcia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Ten grzyb jest wyjątkowy pod wieloma względami

Gąska sosnowa, bo to właśnie o nią chodzi, występuje w różnych zakątkach świata, a mianowicie w: Europie, Ameryce Północnej i Azji. W naszym kraju po raz pierwszy jej obecność zanotowano w 1921 roku w Gdańsku. Bardzo szybko jednak zniknęła i było tak przez kolejne dekady. Z czasem stwierdzono wręcz, że gatunek po prostu wymarł

Ostatnio pojawiły się jednak doniesienia, że ta sytuacja miała ulec zmianie. Dlatego może być to nie lada gratka dla wszystkich grzybiarzy. I nie chodzi tu tylko o fakt, że grzyb ten zniknął na 100 lat. Podobno gąska sosnowa ma również specyficznyciekawy aromat. Oczywiście jest pyszna w smaku. Z drugiej strony można wyczuć w niej cynamonową nutkę. I chyba zgodzisz się ze mną, że to dość nietypowa kombinacja? 

Kosztuje krocie

Ale to nadal nie koniec zaskakujących informacji na temat gąski sosnowej. Nie wiem, czy wiesz, ale ten grzyb jest bardzo cenny. Spokojnie można stwierdzić, że jest to jeden z najdroższych rodzajów grzybów na świecie. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć, chcąc kupić bohaterkę dzisiejszego artykułu?

Gąska sosnowa
Gąska sosnowa © Adobe Stock | sakura

Otóż za kilogram gąski sosnowej trzeba zapłacić nawet dwa tysiące euro. Gdybyśmy chcieli przeliczyć to na złotówki, to wyszłoby coś ok. 9 tysięcy złotych. Jak sam więc widzisz, poprzeczka jest ustawiona bardzo wysoko. W życiu nie pomyślałabym, że grzyby mogą tyle kosztować, a ty?

Jeśli zastanawiasz się, skąd może brać się taka kwota, to śpieszę z wyjaśnieniami. Otóż okazuje się, że gąski sosnowej nie można wyhodować jak np. pieczarki. Zostaje więc tylko szukać jej w naturalnych warunkach. A to już prawdziwa sztuka. Sam fakt, że w Polsce nie występowała przez 100 lat, świadczy o tym najlepiej.

Co myślisz o tej sytuacji? Spróbujesz swoich sił i będziesz szukał gąski sosnowej podczas kolejnej wyprawy do lasu? Podobno do tej pory znaleziono ją w BeskidachMałopolsce

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀