Kotlety odchodzą do lamusa. Teraz tak się przyrządza schab

Japończycy jedzą kotlety schabowe? Oczywiście, że tak. Jednak przygotowują je całkowicie inaczej. Potrawa nazywa się katsudon i jest w kraju Kwitnącej Wiśni bardzo popularna. Kluczowa jest panierka.

Katsudon to potrawa z kuchni japońskiejKatsudon to potrawa z kuchni japońskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nopadol Ouengbunchoo*NPD LEWZ*

Katsudon to danie, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie dzięki swojej unikalnej kompozycji smakowej. Jest ono połączeniem kotleta schabowego w specjalnej panierce, ryżu oraz jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kto stworzył katsudon

Nazwa potrawy powstała z połączenia dwóch japońskich słów: "katsu", czyli panierowany kotlet, oraz "don", co oznacza miskę. To popularne danie jest często jedzone jest przed ważnymi wydarzeniami, jak na przykład egzaminy, z nadzieją na sukces dzięki swojej symbolice "zwycięstwa" zawartej w słowie "katsu".

Historia katsudon sięga lat 20. XX wieku. Została stworzona przez młodego naukowca Keiniro Nakanishi'ego, który podczas nauki w Tokio, chciał urozmaicić swoją dietę o coś nowego. Zaproponował stworzenie kotleta schabowego ułożonego na ryżu z dodatkiem jajka i cebuli, co szybko zyskało uznanie lokalnych smakoszy.

Podstawa to kotlet schabowy

Dziś katsudon można znaleźć w wielu restauracjach i barach typu fast-food w całej Japonii, a nawet w automatach z jedzeniem. Potrawa ta doczekała się również lokalnych wersji, takich jak w Niigata, gdzie mięso moczy się w sosie sojowym przed smażeniem, czy w Mizunami, gdzie jajko jest zagęszczane skrobią, zyskując konsystencję kisielu.

Podstawą katsudon jest kotlet z wieprzowego schabu, który obtaczany jest w panierce panko. Zapewnia on chrupkość i nie absorbuje zbyt wiele tłuszczu. Przygotowanie tej potrawy jest proste: kotlet przyprawia się, obsmaża na oleju i następnie duszony jest z cebulą oraz specjalnym sosem, na którego bazie używa się bulionu dashi. Pod koniec gotowania dodaje się jajka, a całość serwuje z ryżem i posypuje szczypiorkiem, tworząc ciepłe, smakowite danie.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥