Kotlety odchodzą do lamusa. Teraz tak się przyrządza schab

Japończycy jedzą kotlety schabowe? Oczywiście, że tak. Jednak przygotowują je całkowicie inaczej. Potrawa nazywa się katsudon i jest w kraju Kwitnącej Wiśni bardzo popularna. Kluczowa jest panierka.

Katsudon to potrawa z kuchni japońskiejKatsudon to potrawa z kuchni japońskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nopadol Ouengbunchoo*NPD LEWZ*

Katsudon to danie, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie dzięki swojej unikalnej kompozycji smakowej. Jest ono połączeniem kotleta schabowego w specjalnej panierce, ryżu oraz jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kto stworzył katsudon

Nazwa potrawy powstała z połączenia dwóch japońskich słów: "katsu", czyli panierowany kotlet, oraz "don", co oznacza miskę. To popularne danie jest często jedzone jest przed ważnymi wydarzeniami, jak na przykład egzaminy, z nadzieją na sukces dzięki swojej symbolice "zwycięstwa" zawartej w słowie "katsu".

Historia katsudon sięga lat 20. XX wieku. Została stworzona przez młodego naukowca Keiniro Nakanishi'ego, który podczas nauki w Tokio, chciał urozmaicić swoją dietę o coś nowego. Zaproponował stworzenie kotleta schabowego ułożonego na ryżu z dodatkiem jajka i cebuli, co szybko zyskało uznanie lokalnych smakoszy.

Podstawa to kotlet schabowy

Dziś katsudon można znaleźć w wielu restauracjach i barach typu fast-food w całej Japonii, a nawet w automatach z jedzeniem. Potrawa ta doczekała się również lokalnych wersji, takich jak w Niigata, gdzie mięso moczy się w sosie sojowym przed smażeniem, czy w Mizunami, gdzie jajko jest zagęszczane skrobią, zyskując konsystencję kisielu.

Podstawą katsudon jest kotlet z wieprzowego schabu, który obtaczany jest w panierce panko. Zapewnia on chrupkość i nie absorbuje zbyt wiele tłuszczu. Przygotowanie tej potrawy jest proste: kotlet przyprawia się, obsmaża na oleju i następnie duszony jest z cebulą oraz specjalnym sosem, na którego bazie używa się bulionu dashi. Pod koniec gotowania dodaje się jajka, a całość serwuje z ryżem i posypuje szczypiorkiem, tworząc ciepłe, smakowite danie.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend