Kremowy i delikatny deser w kilka chwil. Już nigdy nie sięgniesz po proszek

Można go przyrządzić na słodko lub w wersji wytrawnej – w każdej postaci zapewni dużo wrażeń smakowych, a także solidną dawkę cennych składników odżywczych. Zaletą budyniu szpinakowego jest również łatwość przygotowania.

Szpinakowy budyńSzpinakowy budyń
Źródło zdjęć: © Getty Images | Theerawan Bangpran

Warzywny budyń budzi dziś zdziwienie, ale kiedyś gościł w polskich domach bardzo często, o czym świadczy choćby lektura przedwojennych książek kucharskich, w których nie brakuje receptur specjałów na bazie ubitych białek i ziemniaków, jarmużu, kalafiora czy marchewki. Dania przyrządzano w kąpieli wodnej, w wersji deserowej lub wytrawnej, podawanej jako dodatek do obiadu.

Dużą popularnością cieszył się również budyń ze szpinaku – warzywa pochodzącego z terenów dawnej Persji, gdzie było uprawiane już blisko dwa tysiące lat temu. Z czasem upowszechniło się także w Chinach oraz północnej Afryce, około X-XI wieku Maurowie przywieźli "perską trawę" na Półwysep Iberyjski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Początkowo szpinak nie cieszył się jednak w Europie specjalnym uznaniem. Na szerszą skalę zaczął być uprawiany dopiero w XVIII wieku. Wtedy także pojawił się w polskich ogródkach, o czym wspominała Anna Jabłonowska w poradniku zatytułowanym "Porządku robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wypisany y na miesiące podzielony’, który ukazał się w 1786 r.

Nasi przodkowie wykorzystywali szpinak na różne sposoby. Jednym z nich był właśnie przyrządzany z zielonych liści budyń. Jak go przygotować?

Szpinak – wartości odżywcze

Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście świeży szpinak, najlepiej pochodzący ze sprawdzonych upraw, ponieważ w liściach tej rośliny kumuluje się wyjątkowo dużo szkodliwych dla zdrowia pestycydów, które trudno usunąć pobieżnym myciem.

Warzywo dostarcza potężnej dawki dobroczynnego żelaza (pomaga walczyć z anemią), potasu, wapnia i witamin: C, E, K, B1, B2 czy B6. Obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii (zaburzeniom poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi).

Zielone liście pomagają kontrolować masę ciała – są nie tylko niskokaloryczne (100 g dostarcza zaledwie 23 kcal), ale zawierają też tylakoid – związek hamujący trawienie tłuszczów i redukujący apetyt oraz zwiększający efektywność odchudzania.

Szpinakowy budyń
Szpinakowy budyń © Getty Images | haoliang

Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, szpinak wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia i przeciwdziała problemom ze wzrokiem (łagodzi objawy tzw. zespołu suchego oka, zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej),

Jedyną wadą rośliny jest duże stężenie kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie magnezu i wapnia, osłabia kości oraz sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych. Umiar w spożyciu szpinaku powinny zachować osoby zmagające się z problemami układu moczowego, zaburzeniami trawienia tłuszczów czy chorobami jelit.

Przepis na budyń szpinakowy

Budyń szpinakowy można przyrządzić w dwóch wersjach: słodkiej (będzie pysznym, delikatnym deserem) lub wytrawnej (znakomity dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Do drugiej z nich potrzebujemy świeżych liści szpinaku (50 dag), które pozbawiamy ogonków, opłukujemy, osuszamy, po czym wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku i odcedzamy. Następnie miksujemy z lekko czerstwą bułką pszenną, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i odcisnęliśmy. Miękkie masło (3 łyżki) ucieramy z żółtkami (4), dodajemy do masy szpinakowej, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki), szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek (4). Delikatnie mieszamy, po czym przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Gotujemy na parze przez 45 minut.

Słodką wersję przyrządzamy ze świeżego szpinaku (garść), który po umyciu blendujemy z mlekiem (szklanka). ¾ uzyskanej masy przelewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy (łyżka) i masło (łyżka), po czym gotujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka szpinakowego dodajemy żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną (po łyżce), roztrzepujemy i powoli dolewamy do gotującego się budyniu. Gotujemy przez kilka minut, następnie pozostawiamy do przestudzenia. Serwujemy z jogurtem, sosem owocowym albo małymi biszkopcikami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem