PoradyKucharka poradziła mi, jak podkręcić smak pomidorowej. Lepszej nigdy nie jadłam

Kucharka poradziła mi, jak podkręcić smak pomidorowej. Lepszej nigdy nie jadłam

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika Swiniarska 07photo
17.10.2023 18:28

Myślisz, że twoja pomidorowa to czysta perfekcja? Wykorzystaj tę metodę, a szybko zmienisz zdanie. To prawdziwa poezja smaków!

Mogłoby się wydawać, że gotowanie czy to rosołu, czy też zupy pomidorowej, mamy opanowane do perfekcji, więc nie ma tu już co udoskonalać. Sama byłam o tym przekonana, dlatego można powiedzieć, że obie zupy robiłam już praktycznie na pamięć, bez refleksji, że mogę coś w nich zmieniać.

Jak się jednak ostatnio przekonałam, to poważny błąd. Dlaczego? Otóż zupa pomidorowa po małych modyfikacjach może być jeszcze lepsza. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić, aby otrzymać fenomenalne wyniki. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pani Basia i jej sposób na idealną zupę pomidorową

W mojej klatce mieszka pani Basia, która przez wiele lat pracowała w lokalnej restauracji z typowo polskim menu. Często kiedy spotykamy się przypadkiem, ucinamy sobie dłuższe pogawędki na tematy kulinarne, bo pani Basia doskonale wie, że uwielbiam spędzać czas w kuchni

Nie inaczej było ostatnim razem. Akurat wracałam do domu z zakupami na zupę pomidorową, którą uwielbia cała moja rodzina. Kiedy pani Basia usłyszała, jakie mam plany, od razu podpowiedziała mi co zrobić, aby ugotowana zupa była jeszcze lepsza. Jej patenty świetnie sprawdziły się w mojej kuchni, dlatego od razu spieszę, żeby opowiedzieć o nich również tobie.

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup w naszym kraju
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup w naszym kraju© Adobe Stock | pink candy

Aby pomidorowa wyszła jeszcze lepsza, włóż pomidory do piekarnika

Kluczowa porada pani Basi dotyczyła upieczenia pomidorów. Otóż moja sąsiadka zdradziła mi, że dzięki tej prostej sztuczce ugotowana zupa będzie miała zarówno głębszy smak, jak i aromat. Co więcej, po takiej wizycie w piekarniku pomidory dodadzą gotującej się zupie lekkiego karmelizowanego posmaku. I faktycznie tak się stało. Podpieczenie pomidorów podzielonych na mniejsze kawałki, z czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek oraz przyprawami okazało się prostym szybkim działaniem

Mieszankę piekłam przez 35 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Następnie połączyłam je z bulionem warzywnym domowej roboty. Całość gotowałam jeszcze przez 10-15 minut, po czym zblendowałam wszystkie składniki na gładki krem. Zupa wyszła aromatyczna i idealnie gęsta, dlatego podałam ją solo.

Co z efektem? Już od pierwszej łyżki było czuć różnicę. Zupa pomidorowa na bazie pieczonych pomidorów zyskała pod każdym względem. To tak, jakby ktoś podkręcił wszystkie jej wartości do maksimum. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także