Łemkowie zamiast kartoflanki gotowali łewesz. Dziś nawet najstarsi nie pamiętają przepisu
Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i pożywną zupę? Koniecznie wypróbuj zapomniany przepis z Podkarpacia. Dzięki prostej recepturze przygotujesz coś wyjątkowego.
16.10.2023 10:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. I nie chodzi tu tylko o przygotowywanie posiłków, które znamy już na pamięć. W kuchni powinniśmy też testować nowe smaki i perełki kulinarne z różnych zakątków świata. Warto też wracać do starych receptur, które dziś bardzo często są zapomniane. A szkoda, bo drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał.
Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a już niebawem dowiesz się, jak przygotować genialny przysmak prosto z południa Polski. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflanka po łemkowsku
Na pewno nie jeden raz miałeś okazję zjeść pyszną zupę kartoflaną. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że można przygotować ją w mgnieniu oka z kilku sprawdzonych składników, to jeszcze główną rolę odgrywają tu ziemniaki. A jak wiadomo, mamy do nich ogromną słabość.
Dziś jednak pójdziemy o krok dalej. Już za moment zdradzę ci jak zrobić pyszną zupę na bazie ziemniaków, ale w trochę innym wydaniu. Łewesz, bo to o niej dzisiaj mowa, to tradycyjna zupa kuchni łemkowskiej. Już od pierwszej łyżki zakochasz się w tej niesamowitej mieszance. Po prostu nie ma innej opcji.
Jak zrobić łewesz krok po kroku?
Zanim zaczniemy, jeszcze jedno ważne ogłoszenie. Jeśli myślisz, że poniższa receptura jest skomplikowana, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Dzisiejszy pomysł na zupę to najlepszy dowód na to, że smaczny obiad wcale nie musi być skomplikowany.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 1,5 litra wody,
- 2 marchewki,
- 3 garście fasoli,
- 3 garście grochu,
- 2 łyżki mąki,
- 1,5 łyżki masła,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia grochu i fasoli w wodzie minimum przez 2 godziny.
- W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki ziemniaki. Aby szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny lub oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.
- Następnie zajmij się przygotowaniem marchewek. Obierz je, po czym podziel na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki i marchewki przełóż do garnka. Następnie wlej do środka wodę i zacznij gotować.
- Po kilkugodzinnym moczeniu ugotuj również groch i fasolę.
- Kiedy mieszanka w garnku będzie już miękka, dodaj do środka osobno ugotowaną fasolę i groch.
- Na palniku ustaw też patelnię, na której musisz zrobić domową zasmażkę. W tym celu połącz ze sobą mąkę i masło. Mieszaj energicznie do chwili, aż otrzymasz zadowalające efekty.
- Nie dodawaj od razu zasmażki do zupy. Najpierw pół chochelki wywaru przelej na patelnię. I dopiero po połączeniu składników z patelni, możesz zacząć wlewać powstały miks do garnka. Rób to powoli, jednocześnie cały czas mieszając zawartość garnka.
- Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Zupa jest naprawdę pożywna, dlatego spokojnie możesz serwować ją solo. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby jednocześnie podać ją z domowej roboty pieczywem.