Łemkowie zamiast kartoflanki gotowali łewesz. Dziś nawet najstarsi nie pamiętają przepisu

Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i pożywną zupę? Koniecznie wypróbuj zapomniany przepis z Podkarpacia. Dzięki prostej recepturze przygotujesz coś wyjątkowego.

Zupa kartoflanaZupa kartoflana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Rettenberger
Marzena Pęcak

Kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. I nie chodzi tu tylko o przygotowywanie posiłków, które znamy już na pamięć. W kuchni powinniśmy też testować nowe smakiperełki kulinarne z różnych zakątków świata. Warto też wracać do starych receptur, które dziś bardzo często są zapomniane. A szkoda, bo drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał. 

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a już niebawem dowiesz się, jak przygotować genialny przysmak prosto z południa Polski. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Kartoflanka po łemkowsku

Na pewno nie jeden raz miałeś okazję zjeść pyszną zupę kartoflaną. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że można przygotować ją w mgnieniu oka z kilku sprawdzonych składników, to jeszcze główną rolę odgrywają tu ziemniaki. A jak wiadomo, mamy do nich ogromną słabość

Dziś jednak pójdziemy o krok dalej. Już za moment zdradzę ci jak zrobić pyszną zupę na bazie ziemniaków, ale w trochę innym wydaniu. Łewesz, bo to o niej dzisiaj mowa, to tradycyjna zupa kuchni łemkowskiej. Już od pierwszej łyżki zakochasz się w tej niesamowitej mieszance. Po prostu nie ma innej opcji. 

Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę
Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę © Adobe Stock | dmitriygut

Jak zrobić łewesz krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedno ważne ogłoszenie. Jeśli myślisz, że poniższa receptura jest skomplikowana, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Dzisiejszy pomysł na zupę to najlepszy dowód na to, że smaczny obiad wcale nie musi być skomplikowany

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 garście fasoli,
  • 3 garście grochu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia grochufasoli w wodzie minimum przez 2 godziny.
  2. W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki ziemniaki. Aby szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny lub oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. 
  3. Następnie zajmij się przygotowaniem marchewek. Obierz je, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  4. Ziemniaki i marchewki przełóż do garnka. Następnie wlej do środka wodę i zacznij gotować. 
  5. Po kilkugodzinnym moczeniu ugotuj również groch i fasolę.
  6. Kiedy mieszanka w garnku będzie już miękka, dodaj do środka osobno ugotowaną fasolę i groch.
  7. Na palniku ustaw też patelnię, na której musisz zrobić domową zasmażkę. W tym celu połącz ze sobą mąkę i masło. Mieszaj energicznie do chwili, aż otrzymasz zadowalające efekty
  8. Nie dodawaj od razu zasmażki do zupy. Najpierw pół chochelki wywaru przelej na patelnię. I dopiero po połączeniu składników z patelni, możesz zacząć wlewać powstały miks do garnka. Rób to powoli, jednocześnie cały czas mieszając zawartość garnka.
  9. Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Zupa jest naprawdę pożywna, dlatego spokojnie możesz serwować ją solo. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby jednocześnie podać ją z domowej roboty pieczywem. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej