Łemkowie zamiast kartoflanki gotowali łewesz. Dziś nawet najstarsi nie pamiętają przepisu

Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i pożywną zupę? Koniecznie wypróbuj zapomniany przepis z Podkarpacia. Dzięki prostej recepturze przygotujesz coś wyjątkowego.

Zupa kartoflanaZupa kartoflana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Rettenberger
Marzena Pęcak

Kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. I nie chodzi tu tylko o przygotowywanie posiłków, które znamy już na pamięć. W kuchni powinniśmy też testować nowe smakiperełki kulinarne z różnych zakątków świata. Warto też wracać do starych receptur, które dziś bardzo często są zapomniane. A szkoda, bo drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał. 

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a już niebawem dowiesz się, jak przygotować genialny przysmak prosto z południa Polski. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Kartoflanka po łemkowsku

Na pewno nie jeden raz miałeś okazję zjeść pyszną zupę kartoflaną. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że można przygotować ją w mgnieniu oka z kilku sprawdzonych składników, to jeszcze główną rolę odgrywają tu ziemniaki. A jak wiadomo, mamy do nich ogromną słabość

Dziś jednak pójdziemy o krok dalej. Już za moment zdradzę ci jak zrobić pyszną zupę na bazie ziemniaków, ale w trochę innym wydaniu. Łewesz, bo to o niej dzisiaj mowa, to tradycyjna zupa kuchni łemkowskiej. Już od pierwszej łyżki zakochasz się w tej niesamowitej mieszance. Po prostu nie ma innej opcji. 

Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę
Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę © Adobe Stock | dmitriygut

Jak zrobić łewesz krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedno ważne ogłoszenie. Jeśli myślisz, że poniższa receptura jest skomplikowana, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Dzisiejszy pomysł na zupę to najlepszy dowód na to, że smaczny obiad wcale nie musi być skomplikowany

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 garście fasoli,
  • 3 garście grochu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia grochufasoli w wodzie minimum przez 2 godziny.
  2. W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki ziemniaki. Aby szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny lub oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. 
  3. Następnie zajmij się przygotowaniem marchewek. Obierz je, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  4. Ziemniaki i marchewki przełóż do garnka. Następnie wlej do środka wodę i zacznij gotować. 
  5. Po kilkugodzinnym moczeniu ugotuj również groch i fasolę.
  6. Kiedy mieszanka w garnku będzie już miękka, dodaj do środka osobno ugotowaną fasolę i groch.
  7. Na palniku ustaw też patelnię, na której musisz zrobić domową zasmażkę. W tym celu połącz ze sobą mąkę i masło. Mieszaj energicznie do chwili, aż otrzymasz zadowalające efekty
  8. Nie dodawaj od razu zasmażki do zupy. Najpierw pół chochelki wywaru przelej na patelnię. I dopiero po połączeniu składników z patelni, możesz zacząć wlewać powstały miks do garnka. Rób to powoli, jednocześnie cały czas mieszając zawartość garnka.
  9. Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Zupa jest naprawdę pożywna, dlatego spokojnie możesz serwować ją solo. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby jednocześnie podać ją z domowej roboty pieczywem. 

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥