PrzepisZupyŁemkowie zamiast kartoflanki gotowali łewesz. Dziś nawet najstarsi nie pamiętają przepisu

Łemkowie zamiast kartoflanki gotowali łewesz. Dziś nawet najstarsi nie pamiętają przepisu

Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i pożywną zupę? Koniecznie wypróbuj zapomniany przepis z Podkarpacia. Dzięki prostej recepturze przygotujesz coś wyjątkowego.

Zupa kartoflana
Zupa kartoflana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Rettenberger

16.10.2023 10:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. I nie chodzi tu tylko o przygotowywanie posiłków, które znamy już na pamięć. W kuchni powinniśmy też testować nowe smakiperełki kulinarne z różnych zakątków świata. Warto też wracać do starych receptur, które dziś bardzo często są zapomniane. A szkoda, bo drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał. 

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a już niebawem dowiesz się, jak przygotować genialny przysmak prosto z południa Polski. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflanka po łemkowsku

Na pewno nie jeden raz miałeś okazję zjeść pyszną zupę kartoflaną. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że można przygotować ją w mgnieniu oka z kilku sprawdzonych składników, to jeszcze główną rolę odgrywają tu ziemniaki. A jak wiadomo, mamy do nich ogromną słabość

Dziś jednak pójdziemy o krok dalej. Już za moment zdradzę ci jak zrobić pyszną zupę na bazie ziemniaków, ale w trochę innym wydaniu. Łewesz, bo to o niej dzisiaj mowa, to tradycyjna zupa kuchni łemkowskiej. Już od pierwszej łyżki zakochasz się w tej niesamowitej mieszance. Po prostu nie ma innej opcji. 

Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę
Na bazie ziemniaków można przygotować pyszną zupę© Adobe Stock | dmitriygut

Jak zrobić łewesz krok po kroku?

Zanim zaczniemy, jeszcze jedno ważne ogłoszenie. Jeśli myślisz, że poniższa receptura jest skomplikowana, to od razu wyprowadzam cię z błędu. Dzisiejszy pomysł na zupę to najlepszy dowód na to, że smaczny obiad wcale nie musi być skomplikowany

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 garście fasoli,
  • 3 garście grochu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia grochufasoli w wodzie minimum przez 2 godziny.
  2. W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki ziemniaki. Aby szybko nie ściemniały, możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny lub oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną. 
  3. Następnie zajmij się przygotowaniem marchewek. Obierz je, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  4. Ziemniaki i marchewki przełóż do garnka. Następnie wlej do środka wodę i zacznij gotować. 
  5. Po kilkugodzinnym moczeniu ugotuj również groch i fasolę.
  6. Kiedy mieszanka w garnku będzie już miękka, dodaj do środka osobno ugotowaną fasolę i groch.
  7. Na palniku ustaw też patelnię, na której musisz zrobić domową zasmażkę. W tym celu połącz ze sobą mąkę i masło. Mieszaj energicznie do chwili, aż otrzymasz zadowalające efekty
  8. Nie dodawaj od razu zasmażki do zupy. Najpierw pół chochelki wywaru przelej na patelnię. I dopiero po połączeniu składników z patelni, możesz zacząć wlewać powstały miks do garnka. Rób to powoli, jednocześnie cały czas mieszając zawartość garnka.
  9. Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Zupa jest naprawdę pożywna, dlatego spokojnie możesz serwować ją solo. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby jednocześnie podać ją z domowej roboty pieczywem.