Soczysty i niezwykle aromatyczny kurczak w rękawie. Obiad bez żadnego wysiłku, idealny po pracy

Kurczak w rękawie - Pyszności; Foto: -Canva

Kurczak w rękawie do pieczenia jest obiadem, który wręcz sam się robi. Nie ma nic prostszego niż właśnie to mięso. Wystarczy tylko kompozycja odpowiednich przypraw i danie dla całej rodziny gotowe. Przygotuj rękaw do pieczenia, zioła i przejdź do działania.

Suchy kurczak jest zmorą każdego kucharza czy kucharki w kuchni. Kto w końcu lubi jeść ciężkie do pogryzienia i przełknięcia mięso? Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym można sobie z powyższym problemem poradzić. Jednym z nich jest odpowiedni przepis i zamarynowanie mięsa. Potrzebne będzie masło, papryka, rozmaryn, tymianek i kilka innych przypraw.

Pachnący ziołami pieczony kurczak w rękawie

Pachnący ziołami pieczony kurczak-Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • cały duży kurczak
  • 1/2 masła w kostce
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Na sam początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nagrzany piekarnik to podstawa udanego kurczaka w rękawie. Do zmiękczonego masła dodaj rozmaryn i tymianek, który wcześniej pokroisz w kostkę. Następnie dodaj zmieloną paprykę i wszystko razem wymieszaj.

Teraz zabieramy się za główny składnik naszego dania. Pamiętaj, aby kurczaka dobrze przygotować, usuń więc z niego wszystkie podroby. Następnie przystępujemy do posmarowana całego kurczaka masłem ziołowym. Aby nasza potrawa nabrała intensywnego smaku, dopraw wszystko solą i pieprzem. Na sam koniec kurczaka posyp jeszcze raz papryką, ponieważ to ona spowoduje, że kurczak nabierze wyraźnego koloru. Do środka możesz dodać gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Naszą pieczeń przekładamy do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia to około 1 godzina i 15 minut. Po wyjęciu go z piekarnika

Pachnący ziołami pieczony kurczak-Pyszności; Foto: Canva

Co zrobić by mięso drobiowe po upieczeniu było soczyste?

Jeśli często robimy kurczaka w naszej kuchni, to warto znać kilka zasad, by wyszedł idealny i soczysty za każdym razem. Wyżej znajduje się sposób na całego kurczaka w rękawie. Jeśli natomiast robimy pierś z kurczaka na patelni, to warto wiedzieć, że nie smażymy go dłużej niż 3-5 min. Po zdjęciu mięsa z patelni umieszczamy je w foli aluminiowej. Dzięki temu nie wypłyną z niego wszystkie soki.

Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×