Latem zajadamy się na potęgę. Mało kto wie, że taka fasolka może być trująca

Niektóre strączki, takie jak groszek cukrowy, można jeść na surowo. Niestety, w przypadku fasolki szparagowej taka przyjemność może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Chociaż kusi chrupkością i ładnym kolorem, należy ją przygotować zgodnie ze sztuką.

Lepiej trzymać się zalecanych czasów gotowania fasolkiLepiej trzymać się zalecanych czasów gotowania fasolki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zacznijmy od samego początku. Zanim wrzucisz stączki do garnka z gotującą się wodą sprawdź, czy nie mają widocznych zmian i plamek. Takie przebarwienia mogą świadczyć o obecności szkodników albo bakterii, które mogą wynikać z rozpoczęcia procesów gnicia. Taka fasolka nie nadaje się do spożycia. Jeśli jest świeża, twarda i ma jednolity kolor, możesz przejść do kolejnego punktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Gotuj fasolkę przez minimum 10 minut

Surowa szparagówka nie nadaje się do spożycia ze względu na zawartość toksycznego białka – chodzi o fazynę, która znana jest także jako toksalbumina lub fitohemaglutynina. Na szczęście pod wpływem obróbki termicznej białko jest zneutralizowane, pod warunkiem, że gotujesz fasolkę przez odpowiednio długi czas. W przypadku żółtej fasolki wystarczy 10 minut, ale zielone strąki potrzebują nawet 15-20 minut gotowania.

Nie tylko całkowicie surowa, ale również niedogotowana fasolka może być szkodliwa dla zdrowia. Reakcje pojawiają się już po 1-3 godzinach po posiłku – mogą wystąpić nudności, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka czy zawroty głowy. U większości osób objawy zatrucia mijają po 12-24 godzinach. Jeśli są bardzo dotkliwe lub trwają dłużej, należy zgłosić się do lekarza. Zatrucie fasolką może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych.

Zadbaj o przetwory z fasolki szparagowej

Zielone lub żółte strąki świetnie smakują nie tylko na świeżo – ugotowane i podsmażone z bułką tartą lub oliwą, ale także w postaci domowych przetworów, które zamknięte w słoikach cierpliwie czekają na swoją kolej. Niestety, w słoikach ze szparagówką może znajdować się toksyna botulinowa, czyli jad kiełbasiany.

Szkodliwa substancja naturalnie występuje w glebie i nie tylko fasolka, ale także warzywa kapustne, mogą być narażone na zakażenie. W momencie, kiedy zamykamy szczelnie słoik bez odpowiedniego przetworzenia, bakterie mogą się namnażać. Dlatego tak ważna jest właściwa obróbka termiczna, a następnie potrójna pasteryzacja słoików, czyli tyndalizacja.

Słoiki z fasolką przechowuj w chłodnym miejscu i zawsze sprawdzaj, czy wieczka nie są wybrzuszone. Jeśli na sałatce z fasolką zobaczysz widoczne ślady pleśni, nie wystarczy usunięcie zepsutych strąków. W takiej sytuacji cała zawartość słoika nie nadaje się do spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków