Lekarz zaleca, żeby jeść nawet codziennie. Przedłużają życie, a są w każdym markecie i kosztują grosze

Boczniaki to niezbyt doceniane przez nas grzyby. Kiedy jesteśmy na zakupach, zazwyczaj je pomijamy i do koszyka wkładamy coś innego. Popełniamy ogromny błąd. Ten składnik poprawi stan naszego zdrowia i powinniśmy jeść go codziennie. O boczniakach film nagrał dr Marek Skoczylas.

BoczniakiBoczniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

W boczniakach znajdziemy pewien przeciwutleniacz, który nazywany jest witaminą wiecznej młodości. Ma unikalne właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia i będziemy o wiele lepiej się czuć. Ergotioneina ma ogromną przewagę nad innymi przeciwutleniaczami. To główny powód, dla którego warto codziennie sięgać po te grzyby. Substancja ta występuje również w pieczarkach, tempehu (fermentowanej soi) oraz w mniejszych ilościach w wątróbce drobiowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Boczniaki przedłużają życie. Jedz je regularnie

Ergotioneina, której źródłem są właśnie boczniaki, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe i śmiertelności z nimi związanych. Gromadzi się w narządach, w których stan zapalny i stres oksydacyjny jest największy, potrafi też przenikać do praktycznie wszystkich miejsc w organizmie. Nie ulega też samozniszczeniu.


- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor.
Boczniaki
Boczniaki © Pxhere

Boczniaki ostrygowate są świetnym wyborem, gdyż substancje w nich zawarte działają długo i stabilnie. Dłużej nawet niż polifenole, które znajdziemy w owocach i warzywach. Lista korzyści ze spożywania tych produktów jest długa:

  • pomagają leczyć nefropatię cukrzycową,
  • chronią układ nerwowy osób chorych na cukrzycę,
  • mają zdolność do chronienia naczyń krwionośnych przed różnymi chorobami, na przykład miażdżycą,
  • chronią układ krwionośny przed toksynami, a szczególnie metalami ciężkimi,
  • walczą z wolnymi rodnikami, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zapadniemy na choroby neurodegeneracyjne mózgu,
  • zmniejszają ból związany z chorobami stawów.
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel