Lepsze niż zwykłe gofry z budki. Wafle w kształcie serca to tradycyjny przysmak znad morza
Zamiast zajadać się goframi z budki i przecierać oczy ze zdumienia na widok "paragonów grozy", poszukaj miejsca, w którym serwowane są wafle gdańskie. To produkt tradycyjny, lokalny i nie mniej atrakcyjny od oklepanych gofrów. A jeśli uda ci się dorwać wafle serwowane z dżemem z kaszubskiej truskawki, poczujesz się jak w niebie.
28.05.2024 | aktual.: 28.05.2024 18:15
Na Pomorzu tradycyjnie wypiekano nie gofry, a wafle, które szczególnie popularne były w nie tylko w lecie, ale też w okresie jesienno-zimowym jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Wafle gdańskie w kształcie serc powinny znaleźć się na liście przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować, będąc nad morzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lepsze od gofrów w budki. Wafle gdańskie to lokalny przysmak
Historia wafli gdańskich sięga czasów średniowiecza. Najpewniej produkt ten wywodzi się od wypiekanych w specjalnych formach hostii liturgicznych. Z czasem słodkie wafle zaczęły zdobywać popularność - najpierw wśród elit francuskich i krajów Beneluksu, a w XVIII w. stały się popularnym wypiekiem wśród zwykłej ludności na terenie dzisiejszych Niemiec. Stamtąd wafle dotarły do Szwecji i Norwegii oraz na tereny Pomorza, gdzie w żeliwnej formie, zwanej wafelnicą, wypiekano wafle w kształcie serc. Żeliwną wafelnicę umieszczano bezpośrednio nad ogniem, z czasem zastąpiła ją aluminiowa forma, której można było używać na kuchence gazowej, a obecnie korzysta się z urządzeń elektrycznych.
Wafle gdańskie widnieją na liście tradycyjnych produktów regionalnych dla województwa pomorskiego. Na Warmii znane są pod nazwą „gofry pruskie” i te również zostały wpisane na prestiżową listę. Ciekawym zwyczajem, dotyczącym wafli na Warmii, było odmierzanie czasu ich wypieku za pomocą modlitwy „Zdrowaś Maryjo". Jedną stronę pieczono do słów „błogosławiony owoc żywota Twojego Jezus”, a następnie przewracano formę na drugą stronę. Z końcem modlitwy wafle były gotowe.
Co zjeść nad morzem? Wafle gdańskie skradną twoje serce
Wafle gdańskie to smakowity tradycyjny polski produkt o specyficznym kształcie przypominającym serce. Mają delikatny waniliowy smak (dawniej do ciasta na wafle dodawano krowią siarę, czyli gęstą wydzielinę gruczołów mlekowych ssaków bogatszą w substancje odżywcze od mleka), są aromatyczne i idealnie komponują się z kawą lub herbatą, a powstają ze śmietany, mleka, jaj, masła i wanilii. Na Kaszubach najczęściej podaje się je z dżemem z truskawki kaszubskiej, kolejnym produktem regionalnym. Niegdyś często posypywano je cukrem pudrem, smarowano miodem lub podawano z domowymi powidłami.
Czym różnią się gdańskie wafle od gofrów? Często używa się tych słów zamiennie, co nie jest prawidłowe. Gofr z definicji musi mieć kształt prostokątny lub kwadratowy, natomiast wafle mają formę rozety, na którą składa się pięć połączonych ze sobą serc. I jedne, i drugie wypiekane są w specjalnych formach, powstają z podobnego, ale nie takiego samego ciasta. Skład ciasta na wafle określa się jako "bogatszy".