Letni hit, który działa na jelita i odchudzanie. A prawie nikt o nim nie pamięta

Kolorowe wnętrze, łagodna pikantność i sporo zdrowotnych właściwości. To warzywo zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też działaniem na układ trawienny. Świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej, wspiera pracę jelit i nadaje potrawom wyrazisty charakter. A mimo to wciąż mało kto o nim pamięta.

Rzodkiew arbuzowa - dlaczego warto ją jeść?Rzodkiew arbuzowa - dlaczego warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia, wystarczy przekroić ją na pół, by zrozumieć, skąd ta nazwa. Rzodkiew arbuzowa to odmiana, która od lat robi furorę w kuchniach wegańskich, dietetycznych i instagramowych. Ale nie tylko o wygląd tu chodzi. To warzywo może zdziałać więcej, niż myślisz, a zwłaszcza jak umieścisz je w letnim jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Czym jest rzodkiew arbuzowa?

Rzodkiew arbuzowa, znana również jako watermelon radish lub Shinrimei, pochodzi z Chin. Należy do tej samej rodziny, co rzodkiew japońska (daikon), jednak ma delikatniejszy smak i zdecydowanie bardziej efektowny wygląd. Z zewnątrz bladozielona, w środku intensywnie różowa, nic więc dziwnego, że nazwano ją na cześć arbuza. Jej przekrój przypomina bowiem plaster tego soczystego i przepysznego owocu. Smak ma łagodniejszy niż zwykła rzodkiew, z lekką pikantną nutą, szczególnie przy skórce, czasem pojawia się też nuta orzechowa.

Jakie właściwości ma rzodkiew arbuzowa?

Rzodkiew arbuzowa to nie tylko ozdoba talerza, ale także wartościowe warzywo wspierające układ pokarmowy. Zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, wspomaga florę bakteryjną i daje uczucie sytości. Jest też źródłem witaminy C, potasu i kwasu foliowego, czyli składników wspierających odporność, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Zawiera także glukozynolany – związki roślinne, które wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Działa moczopędnie, wspiera detoksykację organizmu i ma niski indeks glikemiczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 20 kcal, co czyni ją idealnym składnikiem diety odchudzającej. Można ją jeść codzienne, a szczególnie latem, gdy potrzebujemy chrupiącego, odświeżającego dodatku do sałatek, kanapek czy bowli.

Dla kogo jest rzodkiew arbuzowa?

Sprawdzi się u osób na diecie roślinnej, w diecie przeciwzapalnej, oczyszczającej i odchudzającej. Polecana jest także kobietom w ciąży jako naturalne źródło kwasu foliowego oraz osobom z zaburzeniami trawienia. Warzywo wspiera jelita i nie podrażnia żołądka. Rzodkiew arbuzowa może być też dobrym wyborem dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny i reguluje poziom cukru we krwi. Jedynym przeciwwskazaniem może być nadwrażliwość na warzywa krzyżowe, jak kapusta czy brokuły, bo może wywołać wzdęcia u osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar