Letni hit, który działa na jelita i odchudzanie. A prawie nikt o nim nie pamięta

Kolorowe wnętrze, łagodna pikantność i sporo zdrowotnych właściwości. To warzywo zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też działaniem na układ trawienny. Świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej, wspiera pracę jelit i nadaje potrawom wyrazisty charakter. A mimo to wciąż mało kto o nim pamięta.

Rzodkiew arbuzowa - dlaczego warto ją jeść?Rzodkiew arbuzowa - dlaczego warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia, wystarczy przekroić ją na pół, by zrozumieć, skąd ta nazwa. Rzodkiew arbuzowa to odmiana, która od lat robi furorę w kuchniach wegańskich, dietetycznych i instagramowych. Ale nie tylko o wygląd tu chodzi. To warzywo może zdziałać więcej, niż myślisz, a zwłaszcza jak umieścisz je w letnim jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Czym jest rzodkiew arbuzowa?

Rzodkiew arbuzowa, znana również jako watermelon radish lub Shinrimei, pochodzi z Chin. Należy do tej samej rodziny, co rzodkiew japońska (daikon), jednak ma delikatniejszy smak i zdecydowanie bardziej efektowny wygląd. Z zewnątrz bladozielona, w środku intensywnie różowa, nic więc dziwnego, że nazwano ją na cześć arbuza. Jej przekrój przypomina bowiem plaster tego soczystego i przepysznego owocu. Smak ma łagodniejszy niż zwykła rzodkiew, z lekką pikantną nutą, szczególnie przy skórce, czasem pojawia się też nuta orzechowa.

Jakie właściwości ma rzodkiew arbuzowa?

Rzodkiew arbuzowa to nie tylko ozdoba talerza, ale także wartościowe warzywo wspierające układ pokarmowy. Zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, wspomaga florę bakteryjną i daje uczucie sytości. Jest też źródłem witaminy C, potasu i kwasu foliowego, czyli składników wspierających odporność, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Zawiera także glukozynolany – związki roślinne, które wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Działa moczopędnie, wspiera detoksykację organizmu i ma niski indeks glikemiczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 20 kcal, co czyni ją idealnym składnikiem diety odchudzającej. Można ją jeść codzienne, a szczególnie latem, gdy potrzebujemy chrupiącego, odświeżającego dodatku do sałatek, kanapek czy bowli.

Dla kogo jest rzodkiew arbuzowa?

Sprawdzi się u osób na diecie roślinnej, w diecie przeciwzapalnej, oczyszczającej i odchudzającej. Polecana jest także kobietom w ciąży jako naturalne źródło kwasu foliowego oraz osobom z zaburzeniami trawienia. Warzywo wspiera jelita i nie podrażnia żołądka. Rzodkiew arbuzowa może być też dobrym wyborem dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny i reguluje poziom cukru we krwi. Jedynym przeciwwskazaniem może być nadwrażliwość na warzywa krzyżowe, jak kapusta czy brokuły, bo może wywołać wzdęcia u osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯