Lubisz fasolkę po bretońsku, ale masz wzdęcia? Dodaj łyżeczkę, a problem zniknie

Fasola pojawia się w wielu daniach, ale w wersji po bretońsku świeci niczym gwiazda. Ta uwielbiana potrawa ma jeden szkopuł - może wywoływać wstydliwe dolegliwości. Czy zatem nie da się cieszyć smakiem gęstej fasoli po bretońsku bez uporczywych wzdęć i gazów? Oczywiście, że nie. Problem zniknie, jeśli zastosujesz znany patent.

Fasola powoduje wzdęcia. Jak tego uniknąć? Fasola powoduje wzdęcia. Jak tego uniknąć?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Fasola ma to do siebie, że może powodować wzdęcia. Często więc nie decydujemy się na wprowadzenie do diety roślin strączkowych w obawie przed wiecznie "nadmuchanym" brzuchem. Prawdą jest, że strączki to bardzo wartościowe produkty spożywcze i warto mieć je na uwadze. Do diety należy wprowadzać je stopniowo, a organizm zacznie coraz lepiej radzić sobie z ich wzdymającymi właściwościami. Dodatkowo te można nieco zniwelować, stosując sprawdzone triki. Zobacz więc, co zrobić, kiedy masz ochotę na fasolkę po bretońsku, ale obawiasz się niechcianych wiatrów i wzdęć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test zestawu bambi w McDonald's

Dlaczego fasola powoduje wzdęcia?

Fasola należy do warzyw ciężkostrawnych ze względu na to, że jest bardzo zasobna w oligosacharydy, które są szczególną frakcją rozpuszczalnego błonnika i nie są nietrawione przez enzymy przewodu pokarmowego. Błonnik powoduje, że pożywienie dłużej zalega w układzie pokarmowym, ale też działa jak miotełka na nasze jelita i dłużej daje uczucie sytości. Ogólnie im więcej w produkcie błonnika (i tłuszczów), tym bardziej jest on ciężkostrawny.

Jednym z niestrawnych oligosacharydów obecnych w fasoli jest rafinoza. Jak możemy przeczytać na stronie food-info.net, nie jest ona trawiona w górnym odcinku przewodu pokarmowego człowieka, a więc do jelita grubego dociera w niezmienionej postaci. Tam z kolei rafinoza jest szybko trawiona przez mikroflorę jelitową, a niektóre produkty końcowe tej fermentacji są gazami (dwutlenek węgla i wodór). Nagromadzenie się tych gazów jest przyczyną wyższego ciśnienia w jelitach, a więc uczucia wzdymania, i powstawania wzdęć.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku © Adobe Stock | Pyszności

Co zrobić, żeby nie mieć wzdęć po fasoli?

Jednym ze sposobów na zredukowanie ilości substancji powodujących wzdęcia jest wcześniejsze namoczenie fasoli (przed gotowaniem). Najlepiej, aby ziarna spędziły w wodzie co najmniej 12 godzin. Dodatkowo do wody, w której będzie moczona fasola, warto dodać sodę oczyszczoną. Dlaczego? Moczenie fasoli w takim roztworze (na 1 l wody 5 g proszku) zmniejsza ilość związków o właściwościach wzdymających. Ponadto ziarna ugotują się szybciej i będą łatwiej strawne.

Chcąc zapobiec nadmiernym wzdęciom po spożyciu fasoli, można ją przygotowywać z użyciem różnych przypraw i ziół. Dobrze sprawdzą się tutaj kminek, pieprz, świeży imbir, kmin rzymski, goździki, jałowiec, czosnek, cebula, hyzop, cząber, liść laurowy, ziele angielskie oraz curry. Jednak najlepiej odnajdzie się majeranek, którego np. w fasolce po bretońsku zabraknąć nie powinno. Majeranek nie tylko ułatwi trawienie i zapobiegnie wzdęciom, ale też niesamowicie podkręci smak potrawy.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje