Nie jest tak popularny jak owoce, które spotykasz w sklepie, ale ma nieoceniony wpływ na zdrowie

Marang pochodzi z łacińskiej nazwy Artocarpus Odoratissimus, która znaczy słodki zapach i smak. Owoc ma bardzo intensywny zapach i pokryty jest charakterystycznym jeżykiem. Pod skórką ukrywa otoczone mięsistym miąższem perłowe pestki. Choć nie jest popularny jak inne owoce tropikalne, jego korzyści dla zdrowia są ogromne! Jego wnętrze to prawdziwa bomba witaminowa. Zobaczcie niżej jak dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia ma marang.

marang-1

Oto 5 zdrowotnych korzyści, które powinniście znać:

  • marang jest bogatym źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów, wapnia, fosforu, żelaza, błonnika, retinolu, beta-karotenu, niacyny, tiaminy, ryboflawiny i kwasu askorbinowego
  • owoce marangu są doskonałym źródłem energii, ponieważ zawierają dużo węglowodanów, które ostatecznie rozpadają się na glukozę
  • marang jest uważany za owoc sportowców.
  • owoce marangu pomogą obniżyć ciśnienie krwi i zredukują ryzyko chorób serca, wszystko to dzięki wysokiej zawartości potasu
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika, marang jest doskonały dla osób, które mają problemy trawienne. Owoc pomaga ustabilizować rytm wypróżnień

marang-2

Niedobór witamin i składników odżywczych? Sięgnij po marang!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×