WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Masz dość suchego tuńczyka z puszki? Stek wygrywa pod każdym względem

Tuńczyk najczęściej kojarzy nam się z tym z puszki, chętnie dodawanym do sałatek czy past. Wiele osób narzeka jednak, że nie ma w nim nic specjalnego i smakuje jak wysuszone wióry. Steki pomogą jednak zmienić zdanie na temat tej ryby.

Stek z tuńczyka zachwyci smakiem Stek z tuńczyka zachwyci smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tuńczyk w formie steka to zupełnie inna bajka niż ten w puszce. Jego mięso jest zwarte, o intensywnym, morskim smaku i pięknej, różowej barwie. Można go usmażyć, upiec lub grillować, a każda z tych metod pozwoli wydobyć z niego to, co najlepsze. Kluczem jest krótki czas obróbki – dzięki temu mięso pozostaje soczyste i delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Właściwości steka z tuńczyka

Tuńczyk to prawdziwy superfood. Nie tylko jest pyszny, ale też dostarcza mnóstwa wartości odżywczych, w dodatku przy niewielkiej kaloryczności. W 100 gramach świeżego tuńczyka znajdziesz zaledwie 108 kcal, a jednocześnie aż 23,4 g pełnowartościowego białka.

To, co wyróżnia tuńczyka, to wyjątkowa zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (243 mg w 100g). Te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i serca, a ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Tuńczyk to również bogate źródło witaminy D, która jest kluczowa dla zdrowia kości i zębów, oraz witamin z grupy B (szczególnie B6 i B12), które wspierają układ nerwowy i energetyczny organizmu, pomagając w regeneracji po intensywnym wysiłku.

Stek z tuńczyka jest delikatny i smaczny
Stek z tuńczyka jest delikatny i smaczny © Pixabay

Poza witaminami, mięso tuńczyka jest pełne minerałów. Selen to potężny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami, zaś magnez, fosfor i potas odpowiadają za prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Jak przygotować stek z tuńczyka?

Aby przygotować idealny stek z tuńczyka, na początek wybierz świeży kawałek mięsa o grubości około 2-3 cm. Zwróć uwagę na jego kolor – powinien być intensywnie czerwony lub ciemnoróżowy, bez nieprzyjemnego zapachu. Tutaj nie warto przesadzać z marynatą, aby nie przyćmiła smaku ryby. Wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól, pieprz, trochę cytryny i ulubione zioła.

Smażenie musi być szybkie i intensywne. Najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa, ale i na zwykłej wyjdzie smaczny stek. Musisz ją mocno rozgrzać, a mięso smażyć zaledwie 1-2 minuty z każdej strony. Powinno pozostać w środku surowe, by zachować wyjątkową delikatność i soczystość. Gotowego steka zdejmij z patelni, posyp płatkami soli morskiej, skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu. Świetnie smakuje z sałatką, pieczonymi warzywami lub ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo