Masz dość suchego tuńczyka z puszki? Stek wygrywa pod każdym względem

Tuńczyk najczęściej kojarzy nam się z tym z puszki, chętnie dodawanym do sałatek czy past. Wiele osób narzeka jednak, że nie ma w nim nic specjalnego i smakuje jak wysuszone wióry. Steki pomogą jednak zmienić zdanie na temat tej ryby.

Stek z tuńczyka zachwyci smakiem Stek z tuńczyka zachwyci smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tuńczyk w formie steka to zupełnie inna bajka niż ten w puszce. Jego mięso jest zwarte, o intensywnym, morskim smaku i pięknej, różowej barwie. Można go usmażyć, upiec lub grillować, a każda z tych metod pozwoli wydobyć z niego to, co najlepsze. Kluczem jest krótki czas obróbki – dzięki temu mięso pozostaje soczyste i delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Właściwości steka z tuńczyka

Tuńczyk to prawdziwy superfood. Nie tylko jest pyszny, ale też dostarcza mnóstwa wartości odżywczych, w dodatku przy niewielkiej kaloryczności. W 100 gramach świeżego tuńczyka znajdziesz zaledwie 108 kcal, a jednocześnie aż 23,4 g pełnowartościowego białka.

To, co wyróżnia tuńczyka, to wyjątkowa zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (243 mg w 100g). Te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i serca, a ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Tuńczyk to również bogate źródło witaminy D, która jest kluczowa dla zdrowia kości i zębów, oraz witamin z grupy B (szczególnie B6 i B12), które wspierają układ nerwowy i energetyczny organizmu, pomagając w regeneracji po intensywnym wysiłku.

Stek z tuńczyka jest delikatny i smaczny
Stek z tuńczyka jest delikatny i smaczny © Pixabay

Poza witaminami, mięso tuńczyka jest pełne minerałów. Selen to potężny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami, zaś magnez, fosfor i potas odpowiadają za prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Jak przygotować stek z tuńczyka?

Aby przygotować idealny stek z tuńczyka, na początek wybierz świeży kawałek mięsa o grubości około 2-3 cm. Zwróć uwagę na jego kolor – powinien być intensywnie czerwony lub ciemnoróżowy, bez nieprzyjemnego zapachu. Tutaj nie warto przesadzać z marynatą, aby nie przyćmiła smaku ryby. Wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól, pieprz, trochę cytryny i ulubione zioła.

Smażenie musi być szybkie i intensywne. Najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa, ale i na zwykłej wyjdzie smaczny stek. Musisz ją mocno rozgrzać, a mięso smażyć zaledwie 1-2 minuty z każdej strony. Powinno pozostać w środku surowe, by zachować wyjątkową delikatność i soczystość. Gotowego steka zdejmij z patelni, posyp płatkami soli morskiej, skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu. Świetnie smakuje z sałatką, pieczonymi warzywami lub ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟