NewsyMasz w domu taką mąkę? Natychmiast wyrzuć lub odnieś do sklepu. Pilny komunikat GIS

Masz w domu taką mąkę? Natychmiast wyrzuć lub odnieś do sklepu. Pilny komunikat GIS

Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała pilne ostrzeżenie dotyczące konkretnej partii mąki żytniej. W produkcie tym stwierdzono obecność szkodliwej dla zdrowia ochratoksyny A w ilości przekraczającej dopuszczalne normy. Konsumenci, którzy mają w swoich domach tę partię mąki, powinni natychmiast ją wyrzucić.

Pilny komunikat GIS.
Pilny komunikat GIS.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.11.2024 18:19

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące konkretnej partii mąki żytniej typ 720, w której wykryto niebezpieczne dla zdrowia przekroczenie norm ochratoksyny A. Substancja ta, wytwarzana przez niektóre rodzaje grzybów, może mieć szkodliwe działanie na organizm człowieka. Jeśli posiadasz mąkę wskazaną w komunikacie, niezwłocznie przestań jej używać i zwróć produkt do sklepu. Dowiedz się, dlaczego to ostrzeżenie jest tak ważne i jakie działania podjęto w tej sprawie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego ochratoksyna A w mące jest niebezpieczna?

Mąka to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który znajduje się niemal w każdym domu. Jednak nie każda mąka, którą kupujemy, jest w pełni bezpieczna. W przypadku wskazanej partii mąki żytniej typ 720 wyprodukowanej przez firmę Młyny Szczepanki wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A – substancji wytwarzanej przez grzyby z rodzajów Aspergillus i Penicillium.

Ochratoksyna A jest mykotoksyną, która może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Długotrwałe spożywanie produktów zanieczyszczonych tą toksyną wiąże się z ryzykiem uszkodzenia nerek i wątroby, negatywnym wpływem na układ odpornościowy oraz zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów. Eksperci podkreślają, że toksyna ta może kumulować się w organizmie, co dodatkowo potęguje jej szkodliwość.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Instytut Badawczy, w swojej ocenie ryzyka, jednoznacznie stwierdził, że spożycie tej konkretnej partii mąki może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące wycofywanej mąki

Jeśli w ostatnim czasie kupiłeś mąkę żytnią typ 720, koniecznie sprawdź jej opakowanie. Ostrzeżenie dotyczy produktu o następujących parametrach:

  • Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720
  • Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
  • Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
  • Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
  • Masa netto: 1 kg
Wycofana mąka. Komunikat GIS.
Wycofana mąka. Komunikat GIS.© GIS

Jeżeli posiadasz tę mąkę w swoim domu, pod żadnym pozorem jej nie spożywaj. GIS zaleca natychmiastowe wyrzucenie produktu lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony.

Jakie działania podjęto i co możesz zrobić?

Producent mąki, firma Młyny Szczepanki, zareagował niezwłocznie po wykryciu problemu. W ramach swoich procedur rozpoczął proces wycofywania partii produktu z rynku. Działania te są nadzorowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która monitoruje przebieg wycofywania, aby mieć pewność, że mąka nie trafi w ręce kolejnych konsumentów.

Zaleca się, aby konsumenci, którzy zakupili mąkę z podaną datą i numerem partii, zwrócili produkt do sklepu, gdzie został nabyty. Procedura zwrotu powinna przebiegać bezproblemowo, a kupujący nie powinni ponosić dodatkowych kosztów.