Meksykańskie smaki w słoikach na zimę. Gotowy dodatek do imprezowych przekąsek
Domowe przetwory nie muszą się ograniczać tylko do smaków, które znamy z kuchni babci. W słoiku na zimę możesz schować też meksykańską salsę, która będzie gotowym dodatkiem do nachosów i quesadilli.
Meksykańską salsę możesz wykorzystać nie tylko jako dip do imprezowych przekąsek, ale także do przygotowania ciepłego obiadu. W końcu ten pyszny i wyrazisty sosik doskonale komponuje się ze smażonym kurczakiem lub mięsem mielonym. Wystarczy ugotować ryż lub makaron i masz gotowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo
Burrito z meksykańską salsą
Słodko-pikantny sos z kolorową papryką przyda się do przygotowania szybkiego burrito. Wystarczy podsmażyć mięso mielone na patelni, a następnie wymieszać z sosem ze słoika. Opcjonalnie możesz dodać czerwoną fasolę i kukurydzę. Farsz zawiń w tortille (nie muszą być kukurydziane) i podsmaż na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla. Pożywne roladki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na salsę do słoików
Możesz zwiększyć ilość ostrej papryczki nawet do 4 sztuk, jeśli lubisz bardziej pikantną salsę. Do sosu wybierz pomidory z większą ilością miąższu, na przykład limo lub bawole serca.
Składniki:
- 3–4 papryki – mogą być w różnych kolorach,
- 1,5 kg mięsistych pomidorów,
- 2–3 cebule,
- 2 papryczki chili,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka cukru,
- 6 łyżek octu winnego,
- przyprawy: 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, wytnij z nich nasiona i pokrój w kostkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Obydwa rodzaje warzyw wrzuć do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę (smaż przez ok. 5 minut), dodaj pokrojoną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smaż razem przez 1–2 minuty, a następnie dodaj do pomidorów i papryki w garnku.
- Dodaj cukier, ocet winny i gotuj przez ok. 60 minut na małej mocy palnika. Na koniec dorzuć przyprawy: suszone oregano, mieloną paprykę, cynamon, sól i pieprz. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
- Gorącą salsę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręć.
- Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku rozgrzanym do 120–130 stopni Celsjusza przez 20 minut.