Metaliczny połysk na wędlinie. Sprawdź, co oznacza, zanim ją zjesz

Tęczowy połysk zdarza nam się widzieć nie tylko przed dystrybutorem paliwa na stacji benzynowej. Podobne wrażenie miewamy, oglądając sklepową wędlinę. Co oznacza i czy takiego mięsa należy się wystrzegać? Na te pytania odpowiedziała specjalistka w dziedzinie żywności.

ObrazekWędlina z metalicznym połyskiem, fot. Reddit

Nie ma absolutnie nic dziwnego w tym, że metaliczny połysk zauważony na wędlinie wygląda dla nas podejrzanie. Przetworzone mięso i tak miewa przecież bardzo złą opinię, również wśród dietetyków. Podobno powinniśmy ograniczać jego spożywanie. A co w przypadku wędliny o tej zaskakującej barwie? Czy należy od razu ją zwrócić? A jeśli takiej możliwości nie ma, to czy powinna wylądować w koszu ze śmieciami? 

Obrazek
Wędlina z metalicznym połyskiem wzbudza oczywiste podejrzenia - Pyszności; foto: Canva

Portal zywienie.abczdrowie.pl uznał, że te okoliczności są na tyle częste, że warto zwrócić się o poradę do specjalisty. Na pytania dotyczące połysku na wędlinie odpowiedziała Milena Głaz, technolog żywności. Warto przeczytać wyjaśnienia ekspertki — mogą cię one uchronić przed zmarnowaniem wędliny o dobrej jakości.

Czym jest wędlina z metalicznym połyskiem?

Wyobraź sobie, że właśnie stoisz przy stoisku z mięsem. Ekspedientka kroi zamówioną przez ciebie wędlinę, a ty zauważasz, że mieni się ona kolorami tęczy. Dziecku być może by się to spodobało, ale ty od razu nabierasz podejrzeń. Chemia. Konserwanty. Przeciwutleniacze. Mięso oddzielone mechanicznie. Te niesławne formułki słyszałeś już nieraz, więc diagnozę stawiasz od razu: do wyrzucenia.

A jednak Milena Głaz, technolog żywności udzielająca wyjaśnień portalowi zywienie.abczdrowie.pl na temat metalicznego połysku wędliny, stanowczo uspokaja. Według niej ten kolor nie jest groźny ani dla mięsa, ani dla zjadającego go konsumenta. Jak tłumaczy jego występowanie na wędlinie?

- Jest to związane z procesem mechanicznym, któremu poddawana jest szynka, czyli z krojeniem. Powoduje to zmianę struktury mięsa. Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny. Dodatkowo szynka jest poddawana działaniu promieniowania świetlnego. To powoduje proces dyfrakcji, czyli "uginania" światła (lub innych fal) przez drobne obiekty do obszaru cienia. Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny sprawia wrażenie "tęczy" - wyjaśnia Milena Głaz w rozmowie z portalem zywienie.abczdrowie.pl.
Obrazek
Czym charakteryzuje się wędlina złej jakości? - Pyszności; foto: Canva

Według ekspertki o wiele groźniejsze dla naszego zdrowia mogą być inne cechy kupowanej wędliny. Szczególnie powinniśmy się wystrzegać takiej, która ma mazistą konsystencję (świadczy o rozpoczęciu procesu autolizy, czyli rozkładu mięsa), zapach zjełczałego tłuszczu albo gorzki lub słodki smak. Te cechy świadczą o nieprawidłowym procesie wytwarzania wędliny.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione