NewsyMetaliczny połysk na wędlinie. Sprawdź, co oznacza, zanim ją zjesz

Metaliczny połysk na wędlinie. Sprawdź, co oznacza, zanim ją zjesz

Tęczowy połysk zdarza nam się widzieć nie tylko przed dystrybutorem paliwa na stacji benzynowej. Podobne wrażenie miewamy, oglądając sklepową wędlinę. Co oznacza i czy takiego mięsa należy się wystrzegać? Na te pytania odpowiedziała specjalistka w dziedzinie żywności.

Wędlina z metalicznym połyskiem, fot. Reddit
Wędlina z metalicznym połyskiem, fot. Reddit

03.06.2023 | aktual.: 03.06.2023 10:57

Nie ma absolutnie nic dziwnego w tym, że metaliczny połysk zauważony na wędlinie wygląda dla nas podejrzanie. Przetworzone mięso i tak miewa przecież bardzo złą opinię, również wśród dietetyków. Podobno powinniśmy ograniczać jego spożywanie. A co w przypadku wędliny o tej zaskakującej barwie? Czy należy od razu ją zwrócić? A jeśli takiej możliwości nie ma, to czy powinna wylądować w koszu ze śmieciami? 

Wędlina z metalicznym połyskiem wzbudza oczywiste podejrzenia - Pyszności; foto: Canva
Wędlina z metalicznym połyskiem wzbudza oczywiste podejrzenia - Pyszności; foto: Canva

Portal zywienie.abczdrowie.pl uznał, że te okoliczności są na tyle częste, że warto zwrócić się o poradę do specjalisty. Na pytania dotyczące połysku na wędlinie odpowiedziała Milena Głaz, technolog żywności. Warto przeczytać wyjaśnienia ekspertki — mogą cię one uchronić przed zmarnowaniem wędliny o dobrej jakości.

Czym jest wędlina z metalicznym połyskiem?

Wyobraź sobie, że właśnie stoisz przy stoisku z mięsem. Ekspedientka kroi zamówioną przez ciebie wędlinę, a ty zauważasz, że mieni się ona kolorami tęczy. Dziecku być może by się to spodobało, ale ty od razu nabierasz podejrzeń. Chemia. Konserwanty. Przeciwutleniacze. Mięso oddzielone mechanicznie. Te niesławne formułki słyszałeś już nieraz, więc diagnozę stawiasz od razu: do wyrzucenia.

A jednak Milena Głaz, technolog żywności udzielająca wyjaśnień portalowi zywienie.abczdrowie.pl na temat metalicznego połysku wędliny, stanowczo uspokaja. Według niej ten kolor nie jest groźny ani dla mięsa, ani dla zjadającego go konsumenta. Jak tłumaczy jego występowanie na wędlinie?

- Jest to związane z procesem mechanicznym, któremu poddawana jest szynka, czyli z krojeniem. Powoduje to zmianę struktury mięsa. Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny. Dodatkowo szynka jest poddawana działaniu promieniowania świetlnego. To powoduje proces dyfrakcji, czyli "uginania" światła (lub innych fal) przez drobne obiekty do obszaru cienia. Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny sprawia wrażenie "tęczy" - wyjaśnia Milena Głaz w rozmowie z portalem zywienie.abczdrowie.pl.
Czym charakteryzuje się wędlina złej jakości? - Pyszności; foto: Canva
Czym charakteryzuje się wędlina złej jakości? - Pyszności; foto: Canva

Według ekspertki o wiele groźniejsze dla naszego zdrowia mogą być inne cechy kupowanej wędliny. Szczególnie powinniśmy się wystrzegać takiej, która ma mazistą konsystencję (świadczy o rozpoczęciu procesu autolizy, czyli rozkładu mięsa), zapach zjełczałego tłuszczu albo gorzki lub słodki smak. Te cechy świadczą o nieprawidłowym procesie wytwarzania wędliny.

Wybrane dla Ciebie