Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd

Air fryer zdobył popularność w polskich kuchniach, ale wiele osób wciąż popełnia błędy, które prowadzą do przesuszenia potraw. Ekspert kulinarny wyjaśnił, jak tego uniknąć, stosując proste zasady.

Jak prawidłowo przygotować mięso w airfryerze?Jak prawidłowo przygotować mięso w airfryerze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natalia
Karol Wiak

Air fryer stał się nieodłącznym elementem wielu kuchni, oferując szybkie i zdrowe gotowanie. Jednak nie wszyscy użytkownicy potrafią w pełni wykorzystać jego możliwości. Martin Senders, szef kuchni w Philipsie, podkreśla, że kluczowym błędem jest kopiowanie pewnych nawyków z pieczenia w piekarniku.

Im krócej, tym lepiej?

Senders zauważa, że w starszych modelach air fryerów warto skrócić czas pieczenia o 20 proc. w porównaniu do piekarnika. W nowszych urządzeniach, wyposażonych w technologię pary, czas ten może być nawet o 40 proc. krótszy. To pozwala uniknąć przesuszenia mięsa i innych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Rola tłuszczu w gotowaniu w air fryerze

Wielu użytkowników air fryerów unika dodawania tłuszczu, co jest błędem. Dodanie odrobiny oleju do składników, takich jak ziemniaki czy mięso, znacząco poprawia ich smak i wygląd. Wystarczy pół łyżki oleju, aby uzyskać rumianą skórkę i soczyste wnętrze.

Eksperci zalecają stosowanie różnych rodzajów olejów, np. z czosnkiem lub chili, które dodają potrawom aromatu. Ważne jest, aby unikać olejów tłoczonych na zimno, które mogą się szybko spalać w wysokiej temperaturze.

Marynowanie jako alternatywa do smarowania olejem

Marynowanie mięsa lub ryb to świetna alternatywa dla klasycznego smarowania olejem. Dzięki temu potrawy zachowują soczystość, a jednocześnie są lekkie. To prosty sposób na poprawę jakości dań z modnego urządzenia.

Stosowanie tych zasad pozwala cieszyć się smacznymi i soczystymi potrawami z air fryera, unikając typowych błędów, które prowadzą do przesuszenia jedzenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans