Miód ucieka ze słoika? To i dobry, i zły znak

Otwierasz słoik, a tam spieniony miód uderza octowym zapachem i za wszelką cenę chce wydostać się ze słoika? Z pewnością nie tak to powinno wyglądać. Zobacz, co to znaczy i czy można spożywać taki miód.

Dlaczego miód fermentuje? Dlaczego miód fermentuje?
Źródło zdjęć: © mat. własne | Pyszności

Nie zdarza się to często, ale miód może podlegać procesom fermentacji. Zmienia się wtedy jego konsystencja, smak i zapach. To tak naprawdę zarówno dobry, jak i zły znak. Dobry, bo mamy wtedy pewność, że miód jest naturalny - tylko takie podlegają procesom fermentacji. Zły, bo niestety sfermentowany miód nie powinien być spożywany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Czy miód może się zepsuć?

Rzadko kiedy dochodzi do sytuacji, kiedy miód psuje się, czyli fermentuje. Sfermentowany miód można rozpoznać po tym, że na górze pojawi się piana i duża ilość pęcherzyków powietrza. To wszystko sprawia wrażenie, jakby płyn zaraz miał wylać się ze słoika. Zapach takiego miodu jest piwny i kwaśny, z kolei smak ma owocowe ostre nuty. Wszystko to świadczy o tym, że w miodzie rozwijają się bakterie drożdżowe.

Czy taki produkt jest bezpieczny do spożycia? Najbezpieczniej jest go wrzucić, choć w istnieje zastosowanie dla sfermentowanego miodu, między innymi stosuje się go jako pokarm dla pszczół, a także może być wykorzystany w przemyśle piekarskim. Ponadto na bazie sfermentowanego miodu sporządza się nalewki. Nie zaleca się jednak, by w warunkach domowych spożywać sfermentowany miód na surowo.

Sfermentowany miód
Sfermentowany miód © mat. własne | Pyszności

Dlaczego miód fermentuje?

Najczęściej fermentują miody zebrane wczesną wiosną i jesienią. W przypadku miodów wiosennych często jest tak, że pszczołom odbiera się miód nie do końca zasklepiony, zawierający więcej niż 18 proc. wody w swoim składzie. A gdy wody jest za dużo, obecne w miodzie drożdże osmofilne uaktywniają się, rozpoczynając proces fermentacji.

"W przypadku miodów późnych, takich jak na przykład miód wrzosowy, czynnikiem mogącym przyczyniać się do fermentowania jest ich konsystencja. Gęste, galaretowate miody wrzosowe bardzo trudno jest dokładnie odwirować, czyli wydobyć z plastrów. Do jego odzyskania najczęściej wykorzystuje się miodarkę, jednak w procesie wykręcania miód mocno się napowietrza, co również powoduje fermentację tego aromatycznego płynnego złota" - czytamy na stronie sloikmiodu.pl.

Ponadto miód fermentuje, kiedy przechowywany jest w za wysokiej temperaturze, która pobudza drożdże do rozwoju (komórki drożdży należą do naturalnej flory miodu). Jaka temperatura sprzyja fermentacji? To już 19 st. C. Słoiki z miodem najlepiej więc przechowywać w miejscu zacienionym i najlepiej z dala od źródła ciepła (np. nie chowajmy miodu w szafce nad kuchenką). Optymalna temperatura do przechowywania miodu wynosi 11 st. C.

Warto dodać, że miód może sfermentować, kiedy nie jest szczelnie zamknięty. Należy pamiętać, że miód ma właściwości higroskopijne, a więc pochłania wodę parę wodną z powietrza. Im więcej wody w miodzie, tym większe prawdopodobieństwo pobudzenia rozwoju drożdży.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji