Miód ucieka ze słoika? To i dobry, i zły znak

Otwierasz słoik, a tam spieniony miód uderza octowym zapachem i za wszelką cenę chce wydostać się ze słoika? Z pewnością nie tak to powinno wyglądać. Zobacz, co to znaczy i czy można spożywać taki miód.

Dlaczego miód fermentuje? Dlaczego miód fermentuje?
Źródło zdjęć: © mat. własne | Pyszności

Nie zdarza się to często, ale miód może podlegać procesom fermentacji. Zmienia się wtedy jego konsystencja, smak i zapach. To tak naprawdę zarówno dobry, jak i zły znak. Dobry, bo mamy wtedy pewność, że miód jest naturalny - tylko takie podlegają procesom fermentacji. Zły, bo niestety sfermentowany miód nie powinien być spożywany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Czy miód może się zepsuć?

Rzadko kiedy dochodzi do sytuacji, kiedy miód psuje się, czyli fermentuje. Sfermentowany miód można rozpoznać po tym, że na górze pojawi się piana i duża ilość pęcherzyków powietrza. To wszystko sprawia wrażenie, jakby płyn zaraz miał wylać się ze słoika. Zapach takiego miodu jest piwny i kwaśny, z kolei smak ma owocowe ostre nuty. Wszystko to świadczy o tym, że w miodzie rozwijają się bakterie drożdżowe.

Czy taki produkt jest bezpieczny do spożycia? Najbezpieczniej jest go wrzucić, choć w istnieje zastosowanie dla sfermentowanego miodu, między innymi stosuje się go jako pokarm dla pszczół, a także może być wykorzystany w przemyśle piekarskim. Ponadto na bazie sfermentowanego miodu sporządza się nalewki. Nie zaleca się jednak, by w warunkach domowych spożywać sfermentowany miód na surowo.

Sfermentowany miód
Sfermentowany miód © mat. własne | Pyszności

Dlaczego miód fermentuje?

Najczęściej fermentują miody zebrane wczesną wiosną i jesienią. W przypadku miodów wiosennych często jest tak, że pszczołom odbiera się miód nie do końca zasklepiony, zawierający więcej niż 18 proc. wody w swoim składzie. A gdy wody jest za dużo, obecne w miodzie drożdże osmofilne uaktywniają się, rozpoczynając proces fermentacji.

"W przypadku miodów późnych, takich jak na przykład miód wrzosowy, czynnikiem mogącym przyczyniać się do fermentowania jest ich konsystencja. Gęste, galaretowate miody wrzosowe bardzo trudno jest dokładnie odwirować, czyli wydobyć z plastrów. Do jego odzyskania najczęściej wykorzystuje się miodarkę, jednak w procesie wykręcania miód mocno się napowietrza, co również powoduje fermentację tego aromatycznego płynnego złota" - czytamy na stronie sloikmiodu.pl.

Ponadto miód fermentuje, kiedy przechowywany jest w za wysokiej temperaturze, która pobudza drożdże do rozwoju (komórki drożdży należą do naturalnej flory miodu). Jaka temperatura sprzyja fermentacji? To już 19 st. C. Słoiki z miodem najlepiej więc przechowywać w miejscu zacienionym i najlepiej z dala od źródła ciepła (np. nie chowajmy miodu w szafce nad kuchenką). Optymalna temperatura do przechowywania miodu wynosi 11 st. C.

Warto dodać, że miód może sfermentować, kiedy nie jest szczelnie zamknięty. Należy pamiętać, że miód ma właściwości higroskopijne, a więc pochłania wodę parę wodną z powietrza. Im więcej wody w miodzie, tym większe prawdopodobieństwo pobudzenia rozwoju drożdży.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować