Przepis na kultowe mleko skondensowane z PRL. Przygotowanie jej trwa tylko 30 minut

Jak zrobić mleko skondensowane w tubce w domu? Przepis, składniki i wykonanie przysmaku z PRL. Ile kalorii ma mleko skondensowane? Gdzie kupić? To smak, którego nie da się zapomnieć. Mocno słodkie mleczko w tubce to smak dzieciństwa. Znane było jeszcze w PRL!

Mleko skondensowane w tubce – gdzie kupić? Cena, kcal
Gdzie kupić mleko skondensowane w tubce i ile ma kcal? Zabójcze 2400 kcal – tyle mieściło się w jednej tubce słodkości. Mało jednak było osób, które zjadały ją całą od razu. Ilość słodyczy była ogromna i po jednej łyżce miało się już dość. W PRL o słodkości nie było łatwo- były trudno dostępne, a wybór był naprawdę niewielki.


Pierwszą wytwórnią mleka w tubie była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kamieniu Pomorskim. Sprzedawano dwie wersje: klasyczną i dosładzaną. Jak można się domyślić- ta druga wersja była najchętniej wybierana przez dzieci.


Przysmak, bez dodatków oraz z dodatkiem kawy i kakao, produkowano w tubach na rynek detaliczny oraz przemysłowo dla zakładów cukierniczych. Na dobre produkcję rozwinięto w 1963 r, gdy poczyniono niezbędne inwestycje umożliwiające jej kontynuowanie.
opowiada Błażej Bubnowicz, asystent muzealny Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej.
W 1961 r. wyprodukowano 305 ton przysmaku!
Popularność mleka w tubce była ogromna, jednak z czasem zaczynała słabnąć. Pierwsze problemy pojawiły się w latach 80.- aluminium potrzebne do produkcji tub stało się towarem deficytowym i reglamentowanym.


Spółdzielnia podzieliła los wielu innych mleczarni i zamknęła się w 2003 roku- produkcja mleka w tubkach okazała się nieopłacalna.
Przepis na domowe mleko skondensowane jak z tubki


Żeby choć trochę przypomnieć sobie smak tego mleczka- zrób je w swoim domu.
Skład mleka skondensowanego – jakie składniki są potrzebne do zrobienia mleka w tubce w domu:
- 750 ml mleka
- 250 g cukru


Przepis na mleko skondensowane w domu – wykonanie. Do głębokiej patelni lub garnka (im większa powierzchni parowania, tym szybciej zrobisz deser) wlej mleko. Następnie dodaj cukier i zagotuj całość na niedużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30 minut. Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszczać mleko, aby się nie przypaliło. Gotowe mleko przelej do słoika i zakręć.
Mleko skondensowane – termin ważności po przygotowaniu. Wystudź i schowaj do lodówki. Może w niej czekać na zjedzenie nawet kilka tygodni.

