Mój wuj przechowuje marchew tylko w ten sposób. Do wiosny jest taka, jakby dopiero wyrwał z ogrodu

Dorodna, krucha i soczysta marchew to nie tylko pieśń szczytu warzywnego sezonu. Zimą również możemy cieszyć się smakiem i chrupkością tego popularnego warzywa. Należy tylko wiedzieć, jak je przechowywać.

Jak przechowywać marchew?Jak przechowywać marchew?
Źródło zdjęć: © Canva | vdvornyk

Pierwsze odmiany marchwi jadamy już w czerwcu i lipcu, jednak marchewka z końcówki lata to ta, którą chcemy zachować w najlepszym stanie na zimę. Późne odmiany najlepiej nadają się do przechowywania. Pytanie tylko, jak się za to zabrać, by nie stracić kilogramów dorodnych warzyw. Najlepszy będzie patent mojego wujka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Jak przechowywać marchew na zimę w piwnicy?

Marchew na zimę najlepiej jest przechowywać w piwnicy. Mój wujek korzenie układa w skrzynce drewnianej, tak, by marchewki nie stykały się ze sobą, i przysypuje piaskiem. Taki piasek dobrze jest nieco zwilżyć, np. spryskując go wodą, co zapewni warzywom odpowiednią wilgotność. Tak przygotowane zachowają świeżość do 3-4 miesięcy, a jeśli piwnica jest dobrze wentylowana, to czas ten można wydłużyć się do nawet 5 miesięcy.

Wcześniej jednak marchew należy odpowiednio przygotować. Dobrze jest odciąć końcówkę warzywa, by nie puszczało natki podczas przechowywania. Pamiętaj również, by nie myć marchewki, a wyczyścić ją z ziemi na sucho. W przeciwnym razie warzywo zacznie gnić.

Przechowywanie marchewki w mieszkaniu jest możliwe
Przechowywanie marchewki w mieszkaniu jest możliwe © Canva | Nariman Safarov

Jak przechowywać marchew w mieszkaniu?

Osoby mieszkające w blokach mają mniejsze pole manewru. Przechowywanie marchwi w lodówce jest wystarczające na krótki okres, bo z czasem warzywo zacznie tracić wodę i marszczyć się. Optymalne warunki do przechowywania nieprzetworzonej marchwi to chłodne i ciemne miejsce z dobrą wentylacją. Kuchnia może nie być najlepszym wyborem, za to balkon (koniecznie osłonięty, temperatury nie powinny spadać poniżej 0 st. C) już tak.

Marchew możesz przechowywać na balkonie w skrzynce. W tym przypadku jednak należy zadbać o dobrą izolację od mrozu, dlatego skrzynki należy wyłożyć grubymi kawałkami styropianu, a ten pokryć czarną folią. Dalej wystarczy przekładać warstwy wilgotnego piasku i marchewki. Dobrze, by marchewki nie stykały się ze sobą.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi