Mój wuj przechowuje marchew tylko w ten sposób. Do wiosny jest taka, jakby dopiero wyrwał z ogrodu

Dorodna, krucha i soczysta marchew to nie tylko pieśń szczytu warzywnego sezonu. Zimą również możemy cieszyć się smakiem i chrupkością tego popularnego warzywa. Należy tylko wiedzieć, jak je przechowywać.

Jak przechowywać marchew?Jak przechowywać marchew?
Źródło zdjęć: © Canva | vdvornyk

Pierwsze odmiany marchwi jadamy już w czerwcu i lipcu, jednak marchewka z końcówki lata to ta, którą chcemy zachować w najlepszym stanie na zimę. Późne odmiany najlepiej nadają się do przechowywania. Pytanie tylko, jak się za to zabrać, by nie stracić kilogramów dorodnych warzyw. Najlepszy będzie patent mojego wujka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Jak przechowywać marchew na zimę w piwnicy?

Marchew na zimę najlepiej jest przechowywać w piwnicy. Mój wujek korzenie układa w skrzynce drewnianej, tak, by marchewki nie stykały się ze sobą, i przysypuje piaskiem. Taki piasek dobrze jest nieco zwilżyć, np. spryskując go wodą, co zapewni warzywom odpowiednią wilgotność. Tak przygotowane zachowają świeżość do 3-4 miesięcy, a jeśli piwnica jest dobrze wentylowana, to czas ten można wydłużyć się do nawet 5 miesięcy.

Wcześniej jednak marchew należy odpowiednio przygotować. Dobrze jest odciąć końcówkę warzywa, by nie puszczało natki podczas przechowywania. Pamiętaj również, by nie myć marchewki, a wyczyścić ją z ziemi na sucho. W przeciwnym razie warzywo zacznie gnić.

Przechowywanie marchewki w mieszkaniu jest możliwe
Przechowywanie marchewki w mieszkaniu jest możliwe © Canva | Nariman Safarov

Jak przechowywać marchew w mieszkaniu?

Osoby mieszkające w blokach mają mniejsze pole manewru. Przechowywanie marchwi w lodówce jest wystarczające na krótki okres, bo z czasem warzywo zacznie tracić wodę i marszczyć się. Optymalne warunki do przechowywania nieprzetworzonej marchwi to chłodne i ciemne miejsce z dobrą wentylacją. Kuchnia może nie być najlepszym wyborem, za to balkon (koniecznie osłonięty, temperatury nie powinny spadać poniżej 0 st. C) już tak.

Marchew możesz przechowywać na balkonie w skrzynce. W tym przypadku jednak należy zadbać o dobrą izolację od mrozu, dlatego skrzynki należy wyłożyć grubymi kawałkami styropianu, a ten pokryć czarną folią. Dalej wystarczy przekładać warstwy wilgotnego piasku i marchewki. Dobrze, by marchewki nie stykały się ze sobą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy