Moja mama tak przechowuje cebulę. Nie gnije i jest jędrna aż do wiosny

Cebula to jedno z warzyw, bez którego ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Warto przygotować sobie zapas na zimę, by później wyczarować rozgrzewającą zupę cebulową lub okrasić nią świąteczne pierogi. Odpowiednio przechowywana na spokojnie wytrzyma do wiosny, bez gnicia i psucia się.

Jak przechowywać cebulęJak przechowywać cebulę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nawet najdorodniejsza, złocista cebula może zamienić się w zgniłą, brzydko śmierdzącą kulkę, jeśli nieodpowiednio będziesz ją przechowywać. W moim rodzinnym domu cebuli w spiżarni nigdy nie brakowało, a dzięki patentowi mojej mamy nigdy nie czekały na nas przykre niespodzianki w koszyku z warzywami. Jest prosty, tani i niezawodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Jak przechowywać cebulę?

Jeśli w planach masz długie przechowywanie zapasów, musisz je odpowiednio przygotować. Zacznij od oczyszczenia cebuli z ziemi i odstaw na 2-3 tygodnie w suche przewiewne miejsce. W tym czasie cebula powinna dokładnie wyschnąć, a jej korzenie staną się kruche.

Cebula
Cebula © Pyszności

Ostatnim krokiem jest przycięcie korzeni na długość około 1 centymetra. Dopiero taka, odpowiednio przygotowana cebula będzie gotowa do długiego przechowywania. Ten etap wydaje się być czasochłonny, ale polega przede wszystkim na czekaniu, aż warzywo wyschnie.

Odpowiednie miejsce to podstawa

Gdy sama cebula jest już gotowa, czas wybrać jej najlepsze miejsce. Idealnym miejscem będzie chłodna piwnica, spiżarnia lub strych, gdzie temperatura oscyluje między 0 a 5 stopni Celsjusza. Unikaj miejsc wilgotnych, gdzie cebula narażona będzie na zawilgocenie. Piwnica nie zawsze jest najlepszą opcją. Nie przechowuj cebuli w plastikowych torbach. Wybierz drewnianą skrzynkę, koszyk lub pudełko z otworami dla odpowiedniej wentylacji. Nie przechowuj cebuli w lodówce. Może tam trafić jedynie, gdy jest już pokrojona lub poszatkowana.

Cebula
Cebula © Pixabay

Aby dodatkowo zabezpieczyć cebulę przed wilgocią i zapewnić jej stałą temperaturę, można ją przechowywać w suchym piasku. Wystarczy umieścić cebulę w wybranym pojemniku i obsypać ją piaskiem. Dzięki temu cebula zachowa swoje właściwości aż do wiosny.

Metoda na rajstopy

Ciekawym i skutecznym sposobem na przedłużenie świeżości cebuli jest użycie starych rajstop. Wystarczy włożyć do nich pojedyncze cebule, zawiązać supełki między nimi, by się nie stykały, i zawiesić całość w kuchni, na przykład na karniszu. Zapewnia to dobrą wentylację i skutecznie przedłuża trwałość cebuli.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej