Moja mama zaczęła pić matchę zamiast kawy. Już po kilku dniach zauważyła różnicę w samopoczuciu

Prosto z odległej Azji na polski rynek trafił produkt niezwykły w swojej istocie. Matcha to jeden z takich spożywczych niuansów, któremu można zaufać. Co zyskamy na piciu tej sproszkowanej herbaty? Bardzo wiele. Poprawa samopoczucia pojawia się już nawet po kilku dniach.

Matcha zamiast kawy. To ma sens!Matcha zamiast kawy. To ma sens!
Źródło zdjęć: © Canva | Dan

Chociaż w naszej świadomości matcha jest produktem japońskim — i nie jest to wcale pogląd błędny — to jej historia rozpoczęła się w Chinach. Tak samo jak inne popularne dziś w Japonii produkty i potrawy — takie jak sushi czy ramen — tradycja proszkowania krzewów herbacianych narodziła się właśnie w Państwie Środka. Przetransportowana do Kraju Kwitnącej Wiśni matcha, za sprawą mnichów, stała się wkrótce istotnym elementem słynnej ceremonii parzenia herbaty. Zafascynowani niezwykłymi właściwościami zielonego proszku Europejczycy postanowili wprowadzić matchę również na rynek starego kontynentu. I tak oto, magicznym sposobem (czy może raczej: efektem motyla) matcha znalazła miejsce m.in. w szafce kuchennej mojej mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Jak powstaje matcha?

Rosnąca świadomość konsumencka sprawiła, że coraz mniej ufamy produktom spożywczym w podejrzanie rozdrobnionej formie. A jednak matchy — podobnie jak kawy rozpuszczalnej — nie musimy się obawiać. Jest ona produktem naturalnym, powstałym w efekcie suszenia, a następnie starcia młodych liści herbaty chińskiej poddanych specjalnemu rodzajowi uprawy. Rośliny przeznaczone na produkcję matchy są chronione przed słońcem, a to z kolei wpływa na kumulowanie w nich wartości odżywczych.

Matcha dla zdrowia

Dlaczego warto pić matchę? I z jakiego powodu tak dobrze wpływa na samopoczucie? Wynika to z niezwykłej zawartości tego ciekawego zielonego proszku. Matcha to przede wszystkim witaminy (A, B, C, E i K) i antyoksydanty, które nie tylko spowalniają proces starzenia się skóry, ale także chronią organizm przed różnymi chorobami przewlekłymi, zapaleniami, a nawet nowotworami.

Matcha to sproszkowana herbata o niezwykłych właściwościach
Matcha to sproszkowana herbata o niezwykłych właściwościach © Canva | Valeriya Kobzar

Chociaż matcha działa pobudzająco, to efekt ten jest mniej agresywny, niż w przypadku kawy. Co więcej, sproszkowana herbata rewelacyjnie przeciwdziała stresowi, a pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej poprawia się m.in. koncentracja, uwaga i inne funkcje poznawcze. Przy okazji matcha (dzięki obecności L-teaniny) obniża ciśnienie krwi. Brzmi jak coś, co chcemy zaserwować naszym mamom, prawda?

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb