Moja mama zaczęła pić matchę zamiast kawy. Już po kilku dniach zauważyła różnicę w samopoczuciu

Prosto z odległej Azji na polski rynek trafił produkt niezwykły w swojej istocie. Matcha to jeden z takich spożywczych niuansów, któremu można zaufać. Co zyskamy na piciu tej sproszkowanej herbaty? Bardzo wiele. Poprawa samopoczucia pojawia się już nawet po kilku dniach.

Matcha zamiast kawy. To ma sens!Matcha zamiast kawy. To ma sens!
Źródło zdjęć: © Canva | Dan

Chociaż w naszej świadomości matcha jest produktem japońskim — i nie jest to wcale pogląd błędny — to jej historia rozpoczęła się w Chinach. Tak samo jak inne popularne dziś w Japonii produkty i potrawy — takie jak sushi czy ramen — tradycja proszkowania krzewów herbacianych narodziła się właśnie w Państwie Środka. Przetransportowana do Kraju Kwitnącej Wiśni matcha, za sprawą mnichów, stała się wkrótce istotnym elementem słynnej ceremonii parzenia herbaty. Zafascynowani niezwykłymi właściwościami zielonego proszku Europejczycy postanowili wprowadzić matchę również na rynek starego kontynentu. I tak oto, magicznym sposobem (czy może raczej: efektem motyla) matcha znalazła miejsce m.in. w szafce kuchennej mojej mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Jak powstaje matcha?

Rosnąca świadomość konsumencka sprawiła, że coraz mniej ufamy produktom spożywczym w podejrzanie rozdrobnionej formie. A jednak matchy — podobnie jak kawy rozpuszczalnej — nie musimy się obawiać. Jest ona produktem naturalnym, powstałym w efekcie suszenia, a następnie starcia młodych liści herbaty chińskiej poddanych specjalnemu rodzajowi uprawy. Rośliny przeznaczone na produkcję matchy są chronione przed słońcem, a to z kolei wpływa na kumulowanie w nich wartości odżywczych.

Matcha dla zdrowia

Dlaczego warto pić matchę? I z jakiego powodu tak dobrze wpływa na samopoczucie? Wynika to z niezwykłej zawartości tego ciekawego zielonego proszku. Matcha to przede wszystkim witaminy (A, B, C, E i K) i antyoksydanty, które nie tylko spowalniają proces starzenia się skóry, ale także chronią organizm przed różnymi chorobami przewlekłymi, zapaleniami, a nawet nowotworami.

Matcha to sproszkowana herbata o niezwykłych właściwościach
Matcha to sproszkowana herbata o niezwykłych właściwościach © Canva | Valeriya Kobzar

Chociaż matcha działa pobudzająco, to efekt ten jest mniej agresywny, niż w przypadku kawy. Co więcej, sproszkowana herbata rewelacyjnie przeciwdziała stresowi, a pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej poprawia się m.in. koncentracja, uwaga i inne funkcje poznawcze. Przy okazji matcha (dzięki obecności L-teaniny) obniża ciśnienie krwi. Brzmi jak coś, co chcemy zaserwować naszym mamom, prawda?

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek