PoradyMoja znajoma robi najlepszą grochówkę na świecie. Pomija ważny składnik

Moja znajoma robi najlepszą grochówkę na świecie. Pomija ważny składnik

Grochówka- Pyszności
Grochówka- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
04.10.2023 11:11, aktualizacja: 04.10.2023 19:18

Grochówka to idealna zupa na jesienne i zimowe popołudnia. Jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i naprawdę bardzo smaczna. Najlepszą jadłam u mojej znajomej. Zdradziła mi, jak ją przygotowuje.

Grochówka skutecznie udowadnia, że zupą zdecydowanie można się najeść. Duża ilość grochu, tłuste mięso i ziemniaki skutecznie uciszają burczenie w brzuchu. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z festynami, gdzie serwuje się ją z kuchni polowej, to zrobienie jej własnoręcznie w domu jest bardzo proste. Mistrzynią grochówki jest moja znajoma. Kiedy pierwszy raz poczęstowała mnie tą zupą - przepadłam. Smakowała inaczej niż klasyczna zupa, którą jadałam do tej pory. Moja koleżanka zdradziła, że pomija jeden, pozornie najistotniejszy składnik w całej recepturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka bez mięsa

W tradycyjnej grochówce nie może zabraknąć wędzonki, która nadaje całości charakterystyczny, dymny posmak. Jeśli jednak chcesz ograniczyć mięso w swojej diecie, spróbować czegoś innego lub po prostu jesteś na diecie wegańskiej, to ten przepis pokochasz od pierwszej łyżki. Grochówka bez mięsa jest gęsta i pyszna, a dzięki przyprawom zdecydowanie nie można powiedzieć, że jest płytka lub mdła w smaku.

Składniki:

  • 500 g grochu,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 pietruszki,
  • pół dużego selera,
  • por,
  • sól,
  • chili,
  • pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 10 kulek pieprzu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych.


Grochówka- Pyszności
Grochówka- Pyszności© Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej płuczę groch i zalewam wodą.
  2. Warzywa obieram i myję. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce. Por kroję w paseczki, odkładając na bok białą część.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
  4. Do podsmażonej cebuli dorzucam białą część pora oraz starte warzywa i podsmażam całość.
  5. Zalewam warzywa wodą tak, aby je przykryła warzywa, dorzucam przyprawy i duszę przez 15 minut.
  6. Po tym czasie dodaję namoczony wcześniej groch i gotuję. Gdy zmięknie, dorzucam zieloną część pora. Robię to dopiero teraz, bo zielone kawałki gotują się znacznie szybciej niż biała część tego warzywa.
  7. Na koniec doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem.

Do gotującej się zupy możesz dorzucić również pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, aby była jeszcze bardziej sycąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej wodę lub warzywny bulion. Idealna zupa na jesienną i zimową niepogodą jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także