Moja znajoma robi najlepszą grochówkę na świecie. Pomija ważny składnik

Grochówka to idealna zupa na jesienne i zimowe popołudnia. Jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i naprawdę bardzo smaczna. Najlepszą jadłam u mojej znajomej. Zdradziła mi, jak ją przygotowuje.

Grochówka- PysznościGrochówka- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Grochówka skutecznie udowadnia, że zupą zdecydowanie można się najeść. Duża ilość grochu, tłuste mięso i ziemniaki skutecznie uciszają burczenie w brzuchu. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z festynami, gdzie serwuje się ją z kuchni polowej, to zrobienie jej własnoręcznie w domu jest bardzo proste. Mistrzynią grochówki jest moja znajoma. Kiedy pierwszy raz poczęstowała mnie tą zupą - przepadłam. Smakowała inaczej niż klasyczna zupa, którą jadałam do tej pory. Moja koleżanka zdradziła, że pomija jeden, pozornie najistotniejszy składnik w całej recepturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Grochówka bez mięsa

W tradycyjnej grochówce nie może zabraknąć wędzonki, która nadaje całości charakterystyczny, dymny posmak. Jeśli jednak chcesz ograniczyć mięso w swojej diecie, spróbować czegoś innego lub po prostu jesteś na diecie wegańskiej, to ten przepis pokochasz od pierwszej łyżki. Grochówka bez mięsa jest gęsta i pyszna, a dzięki przyprawom zdecydowanie nie można powiedzieć, że jest płytka lub mdła w smaku.

Składniki:

  • 500 g grochu,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 pietruszki,
  • pół dużego selera,
  • por,
  • sól,
  • chili,
  • pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 10 kulek pieprzu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych.


Grochówka- Pyszności
Grochówka- Pyszności © Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej płuczę groch i zalewam wodą.
  2. Warzywa obieram i myję. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce. Por kroję w paseczki, odkładając na bok białą część.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
  4. Do podsmażonej cebuli dorzucam białą część pora oraz starte warzywa i podsmażam całość.
  5. Zalewam warzywa wodą tak, aby je przykryła warzywa, dorzucam przyprawy i duszę przez 15 minut.
  6. Po tym czasie dodaję namoczony wcześniej groch i gotuję. Gdy zmięknie, dorzucam zieloną część pora. Robię to dopiero teraz, bo zielone kawałki gotują się znacznie szybciej niż biała część tego warzywa.
  7. Na koniec doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem.

Do gotującej się zupy możesz dorzucić również pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, aby była jeszcze bardziej sycąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej wodę lub warzywny bulion. Idealna zupa na jesienną i zimową niepogodą jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę