WAŻNE
TERAZ

Stawki za prąd w 2026 r. Jest decyzja URE

Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają

Chociaż dziś groch kojarzy nam się głównie z wigilijną kapustą lub wojskową grochówką, to w podkarpackich domach wciąż chętnie serwuje się go w mniej wegetariańskim wydaniu. Gęsta papka z mięsną okrasą to niepozorny rarytas polskiej kuchni regionalnej, który przetrwał próbę czasu.

Na Podkarpaciu dawniej jadano groch ze słoninąNa Podkarpaciu dawniej jadano groch ze słoniną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Groch ze słoniną dziś nieco odszedł w zapomnienie, ale dawniej można byłoby śmiało okrzyknąć go mianem polskiej potrawy narodowej. Od średniowiecza gościł na stołach wszystkich warstw społecznych. Dla chłopów był sycącym i pożywnym daniem, dostarczającym niezbędnej energii po ciężkiej pracy na polu. Pojawiał się także podczas magnackich i szlacheckich uczt. Do fanów grochu ze słoniną należał nawet sam król Zygmunt III Waza, który traktował go jako jedną ze swoich ulubionych potraw.

Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu

Polskie danie tradycyjne

Francuski kartograf Beauplan pisał, że Polacy tak bardzo lubią tę potrawę, iż "jej nie jedzą, ale połykają". Z kolei lekarz Jana III Sobieskiego, Bernard O’Connor, twierdził stanowczo: "Na obiad zawsze musi być groch rozcierany z wieprzowiną". Wierzono nawet, że groch ze słoniną służy wyłącznie Polakom, włoscy lekarze mieli podobno ostrzegać swoich rodaków przed tą potrawą.

Z czasem groch ze smalcem został wyparty ze szlacheckich stołów przez pasztety i galarety, podpatrzone nieraz na zagranicznych przyjęciach i ucztach. Pozostał jednak w kuchni ludowej i wojskowej, w szczególności na Podkarpaciu.

Przepis na tradycyjny groch ze słoniną

To danie bardzo sycące i tanie, idealnie obrazujący, jak wyglądają korzenie polskiej kuchni. Za przygotowanie należy zabrać się dzień wcześniej, bo groch musi się namoczyć. Dzięki temu szybciej się ugotuje i będzie lżejszy dla żołądka.

Składniki:

  • 150 g żółtego grochu,
  • 20 g słoniny,
  • 1 mała cebula,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Łupany groch przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc.
  2. Po tym czasie odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj, aż będzie miękki i zacznie przypominać gęstą papkę. Opcjonalnie możesz go zblendować lub przetrzeć przed sitko, jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj sól i wymieszaj.
  4. Słoninę pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni, aż powstaną skwarki.
  5. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się przyrumieni.
  6. Ugotowany na gęsto groch zalej gorącym tłuszczem z cebulką. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  7. Przed samym podaniem potrawę warto ponownie polać odrobiną roztopionej słoniny ze skwarkami.


Tak przygotowany groch najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba lub jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀