Na świecie się zajadają, bo chrupią jak chipsy. Polakom na samą myśl cierpnie skóra

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki. Podobnie też się je podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów. Chociaż w Polsce wydają się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brak osób, które przepadają za mięsnymi chrupkami. Skórki wieprzowe, znane również jako skwarki czy chicharrones, budzą skrajne emocje.

Skórki wieprzowe.Skórki wieprzowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Skórki wieprzowe, chrupiące, pełne smaku i intensywne w swej prostocie, to przysmak, który budzi skrajne emocje. Dla jednych są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni, a dla innych – kontrowersyjnym wyborem, który przyprawia o dreszcze na samą myśl. Te wieprzowe chrupki, zwane też chicharrones, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, choć w Polsce nadal budzą mieszane uczucia. Niezależnie od opinii, skórki wieprzowe na pewno zaskakują swoją chrupkością, przypominającą prażynki, a połączenie tłuszczu i soli sprawia, że trudno się im oprzeć.

Dania te, choć u niektórych wywołują niechęć, mają swoje stałe miejsce w kuchniach wielu narodów. A co najważniejsze – skórki wieprzowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również sposób na wykorzystanie każdej części zwierzęcia, w duchu zero waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Skórki wieprzowe – pragmatyzm i tradycja kulinarna

Chrupiące skórki wieprzowe nie są nowoczesnym wynalazkiem, lecz mają długą tradycję w kulinariach wielu kultur. Wytwarzanie skwarków czy chicharrones wywodzi się z potrzeby maksymalnego wykorzystania mięsa i unikania marnotrawstwa. Zamiast wyrzucać pozornie bezużyteczne fragmenty, kucharze zaczęli smażyć skórki w gorącym tłuszczu, uzyskując w ten sposób chrupiące, apetyczne przekąski.

Jak przygotować chrupiące skórki wieprzowe?

Przygotowanie chrupiących skórek wieprzowych w domu jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości.

Składniki:

  • skórka wieprzowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny lub smalec (do smażenia).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie skórki: Skórkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie natnij ją w romby, aby podczas smażenia lepiej się skręciła.
  2. Przyprawienie: Posyp skórkę solą i pieprzem z obu stron.
  3. Smażenie: Rozgrzej olej roślinny na patelni. Wrzuć skórki i smaż na średnim ogniu, aż staną się złocisto brązowe i chrupiące.
  4. Odsączenie: Wyjmij skórki z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Skórki wieprzowe to produkt, który budzi skrajne emocje. Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki i lubisz eksperymentować w kuchni, warto spróbować przygotować je samodzielnie. Pamiętaj jednak, że są to dość kaloryczna przekąska, dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione