Na wielkanocny obiad robię tę surówkę. Nawet dzień wcześniej, żeby smaki "przegryzły się"

Tradycyjne surówki mają swoją siłę – szczególnie te, które kojarzą się z domową kuchnią i świętami. Surówka z pora, jabłka, marchewki i majonezu to jedna z tych potraw, które na wielkanocnym stole przyciągają zarówno kolorem, jak i smakiem. Można ją przygotować dzień wcześniej, a nawet warto – bo im dłużej postoi w lodówce, tym lepiej się "przegryzie". Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędlin, a także do jajek faszerowanych.

Por jest idealny do sałatkiPor jest idealny do sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorowych, świeżych dodatków, które przełamią cięższe, mięsne dania. Właśnie dlatego od lat przygotowuję prostą, ale wyrazistą surówkę z pora, jabłka i marchewki – z dodatkiem majonezu, który nadaje jej kremowej konsystencji. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i smakuje świetnie nawet po kilku godzinach w lodówce. Co więcej, można ją zrobić dzień wcześniej, by smaki miały czas się "przegryźć", a całość nabrała jeszcze głębszego aromatu. Idealna do pieczonego mięsa, jajek faszerowanych czy żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Przepis na surówkę z pora

Ta prosta, domowa surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych potraw, ale nie tylko. Jej świeży smak i chrupiąca struktura pasują do wielu dań przez cały rok.

Składniki:

  • 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część),
  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka (najlepiej soczyste i lekko kwaśne),
  • 2–3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Pora przekrawam wzdłuż i kroję w cienkie półplasterki, przesypuję do miski i zalewam wrzątkiem na 2–3 minuty, by stracił ostrość, odcedzam.
  2. Marchewki obieram i ścieram na grubych oczkach, jabłka również.
  3. Składniki mieszam w misce, dodaję majonez, doprawiam solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby skrapiam odrobiną soku z cytryny.
  4. Całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na minimum godzinę

Dlaczego warto jeść pora? (nie tylko w surówce)

Por to niedoceniane warzywo, które w kuchni polskiej często pełni jedynie rolę dodatku do zup czy wywarów. Tymczasem spożywany na surowo zachowuje swoje najcenniejsze właściwości prozdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy K, A i B6, a także żelazo i mangan. Dzięki obecności związków siarki wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także detoksykację organizmu. W połączeniu z jabłkiem i marchewką – które są źródłem błonnika, witamin i antyoksydantów – powstaje wyjątkowo wartościowy miks, wspomagający trawienie i metabolizm. Dodatek zdrowych tłuszczów, takich jak majonez domowej roboty (lub jogurt naturalny jako alternatywa), pomaga przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Taka surówka to idealny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu czymś, co łączy tradycję z troską o zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku