Na wielkanocny obiad robię tę surówkę. Nawet dzień wcześniej, żeby smaki "przegryzły się"

Tradycyjne surówki mają swoją siłę – szczególnie te, które kojarzą się z domową kuchnią i świętami. Surówka z pora, jabłka, marchewki i majonezu to jedna z tych potraw, które na wielkanocnym stole przyciągają zarówno kolorem, jak i smakiem. Można ją przygotować dzień wcześniej, a nawet warto – bo im dłużej postoi w lodówce, tym lepiej się "przegryzie". Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędlin, a także do jajek faszerowanych.

Por jest idealny do sałatkiPor jest idealny do sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorowych, świeżych dodatków, które przełamią cięższe, mięsne dania. Właśnie dlatego od lat przygotowuję prostą, ale wyrazistą surówkę z pora, jabłka i marchewki – z dodatkiem majonezu, który nadaje jej kremowej konsystencji. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i smakuje świetnie nawet po kilku godzinach w lodówce. Co więcej, można ją zrobić dzień wcześniej, by smaki miały czas się "przegryźć", a całość nabrała jeszcze głębszego aromatu. Idealna do pieczonego mięsa, jajek faszerowanych czy żurku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Przepis na surówkę z pora

Ta prosta, domowa surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych potraw, ale nie tylko. Jej świeży smak i chrupiąca struktura pasują do wielu dań przez cały rok.

Składniki:

  • 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część),
  • 2 marchewki,
  • 2 jabłka (najlepiej soczyste i lekko kwaśne),
  • 2–3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Pora przekrawam wzdłuż i kroję w cienkie półplasterki, przesypuję do miski i zalewam wrzątkiem na 2–3 minuty, by stracił ostrość, odcedzam.
  2. Marchewki obieram i ścieram na grubych oczkach, jabłka również.
  3. Składniki mieszam w misce, dodaję majonez, doprawiam solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby skrapiam odrobiną soku z cytryny.
  4. Całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na minimum godzinę

Dlaczego warto jeść pora? (nie tylko w surówce)

Por to niedoceniane warzywo, które w kuchni polskiej często pełni jedynie rolę dodatku do zup czy wywarów. Tymczasem spożywany na surowo zachowuje swoje najcenniejsze właściwości prozdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy K, A i B6, a także żelazo i mangan. Dzięki obecności związków siarki wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także detoksykację organizmu. W połączeniu z jabłkiem i marchewką – które są źródłem błonnika, witamin i antyoksydantów – powstaje wyjątkowo wartościowy miks, wspomagający trawienie i metabolizm. Dodatek zdrowych tłuszczów, takich jak majonez domowej roboty (lub jogurt naturalny jako alternatywa), pomaga przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Taka surówka to idealny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu czymś, co łączy tradycję z troską o zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają