Na wstydliwy problem pomogą te owoce. Włącz je do diety i poczuj się lekko

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Niepozorna gruszka, doskonale znana z polskich sadów, skrywa w sobie naprawdę dużą moc.

Gruszka - PysznościGruszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Już Homer określił ją mianem "boskiego daru", co wcale nie dziwi patrząc na to, jakie składniki odżywcze może zaoferować naszemu organizmowi. Choć kształtem przypomina kobiecą sylwetkę, w średniowieczu zyskała miano owocu grzesznego. Nie bez powodu jednak gruszka zaliczana jest do grona afrodyzjaków – jej smak i właściwości odżywcze z pewnością rozbudzają zmysły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Czy gruszki są zdrowe?

Odpowiedź jest prosta: tak! Gruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, potasu, błonnika oraz antyoksydantów. Na dodatek 100 gramów owoców dostarcza zaledwie 62 kcal.

Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta
Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta © Adobe Stock | Wojciech

Oprócz bogactwa witamin i minerałów, gruszki to również skarbnica przeciwutleniaczy i polifenoli. Te cenne substancje, m.in. witamina A i C, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Gruszka dostarcza też witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i PP) oraz kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które stymulują trawienie. Z tego powodu gruszki są szczególnie polecane osobom starszym, pomagając pobudzić ich apetyt.

Gruszki dobre na zaparcia

Gruszka to nie tylko smaczny owoc, ale i prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia. Obecność błonnika pokarmowego i sorbitolu sprawia, że gruszki są idealnym owocem dla osób zmagających się z przewlekłymi zaparciami. Błonnik reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie, a sorbitol działa przeczyszczająco. Warto jednak pamiętać, że sorbitol może powodować biegunkę u osób z wrażliwym jelitem. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki © Licencjodawca | Pyszności

Gruszki można jeść na wiele sposobów: świeże, suszone, w formie kompotu, soku, musu, dżemu, a także jako dodatek do ciast, deserów, sałatek, sosów i mięs. Włącz je do swojej codziennej diety i ciesz się ich smakiem oraz dobroczynnym wpływem na zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców