Na wstydliwy problem pomogą te owoce. Włącz je do diety i poczuj się lekko

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Niepozorna gruszka, doskonale znana z polskich sadów, skrywa w sobie naprawdę dużą moc.

Gruszka - PysznościGruszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Już Homer określił ją mianem "boskiego daru", co wcale nie dziwi patrząc na to, jakie składniki odżywcze może zaoferować naszemu organizmowi. Choć kształtem przypomina kobiecą sylwetkę, w średniowieczu zyskała miano owocu grzesznego. Nie bez powodu jednak gruszka zaliczana jest do grona afrodyzjaków – jej smak i właściwości odżywcze z pewnością rozbudzają zmysły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Czy gruszki są zdrowe?

Odpowiedź jest prosta: tak! Gruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, potasu, błonnika oraz antyoksydantów. Na dodatek 100 gramów owoców dostarcza zaledwie 62 kcal.

Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta
Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta © Adobe Stock | Wojciech

Oprócz bogactwa witamin i minerałów, gruszki to również skarbnica przeciwutleniaczy i polifenoli. Te cenne substancje, m.in. witamina A i C, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Gruszka dostarcza też witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i PP) oraz kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które stymulują trawienie. Z tego powodu gruszki są szczególnie polecane osobom starszym, pomagając pobudzić ich apetyt.

Gruszki dobre na zaparcia

Gruszka to nie tylko smaczny owoc, ale i prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia. Obecność błonnika pokarmowego i sorbitolu sprawia, że gruszki są idealnym owocem dla osób zmagających się z przewlekłymi zaparciami. Błonnik reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie, a sorbitol działa przeczyszczająco. Warto jednak pamiętać, że sorbitol może powodować biegunkę u osób z wrażliwym jelitem. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki © Licencjodawca | Pyszności

Gruszki można jeść na wiele sposobów: świeże, suszone, w formie kompotu, soku, musu, dżemu, a także jako dodatek do ciast, deserów, sałatek, sosów i mięs. Włącz je do swojej codziennej diety i ciesz się ich smakiem oraz dobroczynnym wpływem na zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów