PoradyNa wstydliwy problem pomogą te owoce. Włącz je do diety i poczuj się lekko

Na wstydliwy problem pomogą te owoce. Włącz je do diety i poczuj się lekko

Gruszka - Pyszności
Gruszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.02.2024 10:46

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Niepozorna gruszka, doskonale znana z polskich sadów, skrywa w sobie naprawdę dużą moc.

Już Homer określił ją mianem "boskiego daru", co wcale nie dziwi patrząc na to, jakie składniki odżywcze może zaoferować naszemu organizmowi. Choć kształtem przypomina kobiecą sylwetkę, w średniowieczu zyskała miano owocu grzesznego. Nie bez powodu jednak gruszka zaliczana jest do grona afrodyzjaków – jej smak i właściwości odżywcze z pewnością rozbudzają zmysły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy gruszki są zdrowe?

Odpowiedź jest prosta: tak! Gruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, potasu, błonnika oraz antyoksydantów. Na dodatek 100 gramów owoców dostarcza zaledwie 62 kcal.

Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta
Soczyste gruszki staną się idealnym elementem ciasta© Adobe Stock | Wojciech

Oprócz bogactwa witamin i minerałów, gruszki to również skarbnica przeciwutleniaczy i polifenoli. Te cenne substancje, m.in. witamina A i C, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Gruszka dostarcza też witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i PP) oraz kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które stymulują trawienie. Z tego powodu gruszki są szczególnie polecane osobom starszym, pomagając pobudzić ich apetyt.

Gruszki dobre na zaparcia

Gruszka to nie tylko smaczny owoc, ale i prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia. Obecność błonnika pokarmowego i sorbitolu sprawia, że gruszki są idealnym owocem dla osób zmagających się z przewlekłymi zaparciami. Błonnik reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie, a sorbitol działa przeczyszczająco. Warto jednak pamiętać, że sorbitol może powodować biegunkę u osób z wrażliwym jelitem. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki© Licencjodawca | Pyszności

Gruszki można jeść na wiele sposobów: świeże, suszone, w formie kompotu, soku, musu, dżemu, a także jako dodatek do ciast, deserów, sałatek, sosów i mięs. Włącz je do swojej codziennej diety i ciesz się ich smakiem oraz dobroczynnym wpływem na zdrowie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także