WAŻNE
TERAZ

Litwa zamyka w całości granicę z Białorusią

Najgorszy błąd przy gotowaniu makaronu. Dlatego się skleja i zamienia w papkę

Miękki i elastyczny makaron świetnie smakuje nawet bez sosu. I to nie prawda, że dobre dodatki mogą uratować nawet rozgotowane spaghetti. Raczej dzieje się tak, że słaby makaron psuje całe danie. Warto więc zapamiętać kilka prostych wskazówek, aby twoje danie było idealne.

Jak gotować makaron, aby się nie sklejałJak gotować makaron, aby się nie sklejał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Raquel_Leo
Anna Galuhn

Gotowanie makaronu wydaje się najprostszą rzeczą na świecie. Nie brakuje więc specjalistów, którzy prześcigają się w poradach w stylu: "Aby makaron się nie sklejał, dodaj do wody łyżkę oleju". To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Olej dodany podczas gotowania zawsze wypłynie na wierzch i nie poprawi stanu zlepionych nitek. Najważniejsze są odpowiednie proporcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Dlaczego makaron się skleja?

Ponieważ zawiera skrobię, która pod wpływem gotowania w gorącej wodzie zaczyna się kleić. W makaronie pszennym jest jej ok. 60-70 proc., nic więc dziwnego, że jest on najbardziej podatny na sklejanie się.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku makaronów ze zwykłej pszenicy z dodatkiem jajek. Nitki, które najczęściej gotujesz do rosołu, są bardzo cienkie i delikatne, więc nawet pół minuty spóźnienia może mieć katastrofalne skutki.

Mniej podatna na sklejanie pszenica durum

Obecnie większość makaronów jest produkowana z pszenicy durum, która jest twardsza i zawiera więcej glutenu niż pszenica biała. Gluten jest odpowiedzialny za elastyczność nitek, więc taki makaron – nawet gotowany chwilę dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu – nie powinien zamienić się w papkę. Makaron z pszenicy durum ma charakterystyczny żółty kolor.

Gotowanie makaronu – 3 najczęstsze błędy

Za mało wody – idealne proporcje to 100 g makaronu na 1 l wody. Aby mieć pewność, warto skorzystać z wagi kuchennej.

Zimna woda – być może wrzucasz makaron zanim woda w garnku zacznie bulgotać. Warto chwilę poczekać. Im dłużej makaron przebywa w wodzie, tym więcej wydziela substancji klejącej.

Przekroczony czas gotowania – warto trzymać się czasu, który jest zalecany do ugotowania makaronu al dente. Zwłaszcza gdy masz w planach wymieszanie go z oliwą lub sosem, od których dodatkowo trochę rozmięknie.

Jak uratować posklejany makaron?

Każdemu zdarza się czasem przekroczyć zalecany czas gotowania lub z pośpiechu wrzucić parę nitek więcej. Na szczęście są proste triki na uratowanie posklejanego makaronu. Pod warunkiem, że nie zamienił się jeszcze w totalną papkę.

Możesz przelać odcedzony makaron olejem – dopiero wtedy ten patent ma sens. Sprawdza się także wymieszanie makaronu z sosem. Nie polecamy przelewania spaghetti wodą. Włosi nigdy tego nie robią.

Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo