WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Najgorszy błąd przy gotowaniu makaronu. Dlatego się skleja i zamienia w papkę

Miękki i elastyczny makaron świetnie smakuje nawet bez sosu. I to nie prawda, że dobre dodatki mogą uratować nawet rozgotowane spaghetti. Raczej dzieje się tak, że słaby makaron psuje całe danie. Warto więc zapamiętać kilka prostych wskazówek, aby twoje danie było idealne.

Jak gotować makaron, aby się nie sklejałJak gotować makaron, aby się nie sklejał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Raquel_Leo
Anna Galuhn

Gotowanie makaronu wydaje się najprostszą rzeczą na świecie. Nie brakuje więc specjalistów, którzy prześcigają się w poradach w stylu: "Aby makaron się nie sklejał, dodaj do wody łyżkę oleju". To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Olej dodany podczas gotowania zawsze wypłynie na wierzch i nie poprawi stanu zlepionych nitek. Najważniejsze są odpowiednie proporcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Dlaczego makaron się skleja?

Ponieważ zawiera skrobię, która pod wpływem gotowania w gorącej wodzie zaczyna się kleić. W makaronie pszennym jest jej ok. 60-70 proc., nic więc dziwnego, że jest on najbardziej podatny na sklejanie się.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku makaronów ze zwykłej pszenicy z dodatkiem jajek. Nitki, które najczęściej gotujesz do rosołu, są bardzo cienkie i delikatne, więc nawet pół minuty spóźnienia może mieć katastrofalne skutki.

Mniej podatna na sklejanie pszenica durum

Obecnie większość makaronów jest produkowana z pszenicy durum, która jest twardsza i zawiera więcej glutenu niż pszenica biała. Gluten jest odpowiedzialny za elastyczność nitek, więc taki makaron – nawet gotowany chwilę dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu – nie powinien zamienić się w papkę. Makaron z pszenicy durum ma charakterystyczny żółty kolor.

Gotowanie makaronu – 3 najczęstsze błędy

Za mało wody – idealne proporcje to 100 g makaronu na 1 l wody. Aby mieć pewność, warto skorzystać z wagi kuchennej.

Zimna woda – być może wrzucasz makaron zanim woda w garnku zacznie bulgotać. Warto chwilę poczekać. Im dłużej makaron przebywa w wodzie, tym więcej wydziela substancji klejącej.

Przekroczony czas gotowania – warto trzymać się czasu, który jest zalecany do ugotowania makaronu al dente. Zwłaszcza gdy masz w planach wymieszanie go z oliwą lub sosem, od których dodatkowo trochę rozmięknie.

Jak uratować posklejany makaron?

Każdemu zdarza się czasem przekroczyć zalecany czas gotowania lub z pośpiechu wrzucić parę nitek więcej. Na szczęście są proste triki na uratowanie posklejanego makaronu. Pod warunkiem, że nie zamienił się jeszcze w totalną papkę.

Możesz przelać odcedzony makaron olejem – dopiero wtedy ten patent ma sens. Sprawdza się także wymieszanie makaronu z sosem. Nie polecamy przelewania spaghetti wodą. Włosi nigdy tego nie robią.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik