PoradyNajgorszy błąd przy gotowaniu makaronu. Dlatego się skleja i zamienia w papkę

Najgorszy błąd przy gotowaniu makaronu. Dlatego się skleja i zamienia w papkę

Miękki i elastyczny makaron świetnie smakuje nawet bez sosu. I to nie prawda, że dobre dodatki mogą uratować nawet rozgotowane spaghetti. Raczej dzieje się tak, że słaby makaron psuje całe danie. Warto więc zapamiętać kilka prostych wskazówek, aby twoje danie było idealne.

Jak gotować makaron, aby się nie sklejał
Jak gotować makaron, aby się nie sklejał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Raquel_Leo

25.10.2024 12:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gotowanie makaronu wydaje się najprostszą rzeczą na świecie. Nie brakuje więc specjalistów, którzy prześcigają się w poradach w stylu: "Aby makaron się nie sklejał, dodaj do wody łyżkę oleju". To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Olej dodany podczas gotowania zawsze wypłynie na wierzch i nie poprawi stanu zlepionych nitek. Najważniejsze są odpowiednie proporcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego makaron się skleja?

Ponieważ zawiera skrobię, która pod wpływem gotowania w gorącej wodzie zaczyna się kleić. W makaronie pszennym jest jej ok. 60-70 proc., nic więc dziwnego, że jest on najbardziej podatny na sklejanie się.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku makaronów ze zwykłej pszenicy z dodatkiem jajek. Nitki, które najczęściej gotujesz do rosołu, są bardzo cienkie i delikatne, więc nawet pół minuty spóźnienia może mieć katastrofalne skutki.

Mniej podatna na sklejanie pszenica durum

Obecnie większość makaronów jest produkowana z pszenicy durum, która jest twardsza i zawiera więcej glutenu niż pszenica biała. Gluten jest odpowiedzialny za elastyczność nitek, więc taki makaron – nawet gotowany chwilę dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu – nie powinien zamienić się w papkę. Makaron z pszenicy durum ma charakterystyczny żółty kolor.

Gotowanie makaronu – 3 najczęstsze błędy

Za mało wody – idealne proporcje to 100 g makaronu na 1 l wody. Aby mieć pewność, warto skorzystać z wagi kuchennej.

Zimna woda – być może wrzucasz makaron zanim woda w garnku zacznie bulgotać. Warto chwilę poczekać. Im dłużej makaron przebywa w wodzie, tym więcej wydziela substancji klejącej.

Przekroczony czas gotowania – warto trzymać się czasu, który jest zalecany do ugotowania makaronu al dente. Zwłaszcza gdy masz w planach wymieszanie go z oliwą lub sosem, od których dodatkowo trochę rozmięknie.

Jak uratować posklejany makaron?

Każdemu zdarza się czasem przekroczyć zalecany czas gotowania lub z pośpiechu wrzucić parę nitek więcej. Na szczęście są proste triki na uratowanie posklejanego makaronu. Pod warunkiem, że nie zamienił się jeszcze w totalną papkę.

Możesz przelać odcedzony makaron olejem – dopiero wtedy ten patent ma sens. Sprawdza się także wymieszanie makaronu z sosem. Nie polecamy przelewania spaghetti wodą. Włosi nigdy tego nie robią.