PoradyNajlepsze mięso na krupnik. To ono nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat

Najlepsze mięso na krupnik. To ono nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat

Krupnik doskonale smakuje z żołądkami
Krupnik doskonale smakuje z żołądkami
Źródło zdjęć: © Canva | ma-k

01.09.2024 14:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kucharze i kucharki zalecają, by krupnik gotować na mieszance mięs, jest jednak pewien dodatek, który nada zupie taki smak i aromat, że każdy będzie prosił o dokładkę. Prawdziwy krupnik bowiem nie obejdzie się bez żołądków. To najlepszy wybór.

To właśnie żołądki sprawiają, że krupnik nabiera głębokiego smaku i aromatu oraz charakterystycznej gęstości. Wspaniale komponują się z warzywami i kaszą, a odpowiednio przygotowane są kruche i delikatne jak mało co. Czas pozwolić podrobom zaistnieć w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować żołądki do krupniku?

Najlepszy krupnik na żołądkach zrobimy z produktów dobrej jakości. To również, a może nawet przede wszystkim dotyczy żołądków, które powinny mieć delikatny zapach, powinny też być pozbawione przebarwień. Nie kupuj żołądków, które mają ciemne ślady i żółte plamy, ponieważ może to świadczyć o tym, że produkt jest nieświeży.

Żołądki przed obróbką należy oczyścić z błon i żył, by nie były twarde i gumowate po ugotowaniu. Tak przygotowane podroby płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli bazujesz na żołądkach mrożonych, pamiętaj, by rozmrażać je powoli. Jeśli włożysz je do mikrofalówki czy piekarnika, by przyspieszyć proces rozmrażania, mogą stwardnieć.

Dodatkowo żołądki przed obróbką dobrze jest włożyć do chłodnej wody na ok. godzinę, by nabrały miękkości. Warto też zapamiętać, by nie solić ich za wcześnie. Najlepiej jest przyprawiać żołądki już na koniec obróbki, by podroby nie stały się twarde.

Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup
Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup© Canva | Ilia Nesolenyi

Krupnik z żołądkami. Przepis

Składnik:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • 4 litry wody,
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 3 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • sól i czarny pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Żołądki oczyść z błon, umyj i odstaw do namoczenia w chłodnej wodzie na 1 godzinę. Po tym czasie pokrój je w plasterki, ponownie zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj i gotuj ok. 30 minut.
  2. Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oku.
  3. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  4. Warzywa podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu i dorzuć do garnka z żołądkami. Dodaj też kaszę. Gotuj całość na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
  5. W międzyczasie ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę i dodaj je już pod koniec gotowania do zupy.
  6. Krupnik dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także