Najlepsze mięso na krupnik. To ono nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat

Kucharze i kucharki zalecają, by krupnik gotować na mieszance mięs, jest jednak pewien dodatek, który nada zupie taki smak i aromat, że każdy będzie prosił o dokładkę. Prawdziwy krupnik bowiem nie obejdzie się bez żołądków. To najlepszy wybór.

Krupnik doskonale smakuje z żołądkami Krupnik doskonale smakuje z żołądkami
Źródło zdjęć: © Canva | ma-k

To właśnie żołądki sprawiają, że krupnik nabiera głębokiego smaku i aromatu oraz charakterystycznej gęstości. Wspaniale komponują się z warzywami i kaszą, a odpowiednio przygotowane są kruche i delikatne jak mało co. Czas pozwolić podrobom zaistnieć w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Jak przygotować żołądki do krupniku?

Najlepszy krupnik na żołądkach zrobimy z produktów dobrej jakości. To również, a może nawet przede wszystkim dotyczy żołądków, które powinny mieć delikatny zapach, powinny też być pozbawione przebarwień. Nie kupuj żołądków, które mają ciemne ślady i żółte plamy, ponieważ może to świadczyć o tym, że produkt jest nieświeży.

Żołądki przed obróbką należy oczyścić z błon i żył, by nie były twarde i gumowate po ugotowaniu. Tak przygotowane podroby płuczemy pod bieżącą wodą. Jeśli bazujesz na żołądkach mrożonych, pamiętaj, by rozmrażać je powoli. Jeśli włożysz je do mikrofalówki czy piekarnika, by przyspieszyć proces rozmrażania, mogą stwardnieć.

Dodatkowo żołądki przed obróbką dobrze jest włożyć do chłodnej wody na ok. godzinę, by nabrały miękkości. Warto też zapamiętać, by nie solić ich za wcześnie. Najlepiej jest przyprawiać żołądki już na koniec obróbki, by podroby nie stały się twarde.

Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup
Żołądki drobiowe to doskonały składnik zup © Canva | Ilia Nesolenyi

Krupnik z żołądkami. Przepis

Składnik:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • 4 litry wody,
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 3 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • sól i czarny pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Żołądki oczyść z błon, umyj i odstaw do namoczenia w chłodnej wodzie na 1 godzinę. Po tym czasie pokrój je w plasterki, ponownie zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj i gotuj ok. 30 minut.
  2. Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oku.
  3. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  4. Warzywa podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu i dorzuć do garnka z żołądkami. Dodaj też kaszę. Gotuj całość na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
  5. W międzyczasie ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę i dodaj je już pod koniec gotowania do zupy.
  6. Krupnik dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej