Najprostszy przepis na pieczonego kurczaka. Dzięki tej metodzie będzie miał chrupiącą skórkę

Co zrobić, aby pieczony kurczak był idealnie chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku? Poznaj mój sprawdzony patent. Wystarczy naprawdę niewiele.

Kurczak z piekarnika może być jeszcze lepszyKurczak z piekarnika może być jeszcze lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Horasiu
Marzena Pęcak

Kurczak bardzo często gości w naszych kuchniach. Mogłoby się więc wydawać, że przygotowanie go w idealnej formie mamy opanowane do perfekcji. Ale, czy na pewno tak jest?

Jak to zwykle bywa, w teorii wszystko wydaje się proste i szybkie. Kiedy jednak przychodzi do praktyki, nagle zaczynają pojawiać się schody. Bo niby zrobiłeś wszystko poprawnie, ale kurczak po upieczeniu wyszedł gumowaty jak "podeszwa buta". Nie martw się. Istnieje niezawodny sposób, aby kurczak był soczysty w środku i miał chrupiącą skórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Kurczak z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem

Znam skuteczny patent, który sprawdzi się w 100 proc. Wszystko, co musisz zrobić, to wykorzystać prostą sztuczkę z domowej roboty glazurą. To właśnie dzięki niej, kurczak po wizycie w piekarniku zyska idealnie chrupką skórkę, która będzie prezentować imponująco. Już od samego patrzenia każdy, kto zasiądzie przy twoim stole, zrobi się głodny. To jednak nie koniec zalet domowej glazury. Po wykorzystaniu dzisiejszego triku możesz być pewny, że kurczak będzie też soczystyaromatyczny. Czego chcieć więcej?

Kurczak w pieczonej wersji to gotowy pomysł na smaczny obiad
Kurczak w pieczonej wersji to gotowy pomysł na smaczny obiad © Adobe Stock | Alfazet Chronicles

Jak i kiedy zastosować domową glazurę do kurczaka?

Od razu chcę cię uspokoić, przygotowanie domowej glazury jest proste jak "bułka z masłem". Tak naprawdę wystarczy, że połączysz ze sobą kilka składników i gotowe. Później zostaje już tylko nałożenie glazury na kurczaka i czekanie, aż piekarnik skończy pracować. 

Do przygotowania domowej glazury potrzebujesz: 20 ml oliwy z oliwek, 40 ml miodu, 20 ml sosu sojowego oraz odrobinę solipieprzu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Następnie nałóż powstałą glazurę na kurczaka 15 minut przed końcem pieczenia. Wyjmij go na chwilę z piekarnika, po czym przy pomocy pędzelka kuchennego pokryj go domową mieszanką. Kiedy już to zrobisz, ponownie wstaw formę z kurczakiem do piekarnika. I to wszystko.

Patent z glazurą sprawdzi się również przy innych mięsnych obiadach. Możesz spokojnie użyć go przy pracy z indykiem, wieprzowiną, wołowiną, baraniną, kaczką czy łososiem. Jak sam więc widzisz, pole do działania jest naprawdę szerokie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀