PrzepisDania mięsneNatrzyj nimi kotlety przed smażeniem. Będą smaczniejsze niż z restauracji

Natrzyj nimi kotlety przed smażeniem. Będą smaczniejsze niż z restauracji

Jeśli w planach na niedzielny obiad masz kultowe kotlety schabowe, spróbuj tym razem przygotować je nieco inaczej. Efekt przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej kuchni, a jednocześnie niejedna osoba będzie zaskoczona taką głębią smaku. Przygotuj się na pytania o przepis. Przyprawy do kotletów na pewno znajdziesz w domu.

Mała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efekt
Mała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efekt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety schabowe to danie uniwersalne, które cieszy się ogromną popularnością bez względu na porę roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, wiosennymi dodatkami, jak i w zestawieniu z kiszoną kapustą, która częściej jest przygotowywana zimą. Niektórzy uwielbiają w towarzystwie młodych ziemniaczków i mizerii, inni gustują w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jak przygotować mięso na kotlety?

Jeśli w twoim domu kotlety schabowe są częstym gościem, to wiesz doskonale, że najlepiej smakują przygotowane ze świeżej wieprzowiny dobrej jakości. Mięso powinno być cienko rozbite, wtedy lepiej wchłania przyprawy, a po usmażeniu kotlety są cudownie miękkie i soczyste. W tradycyjnym przepisie mięso jest doprawiane tylko solą i pieprzem, niektórzy dodatkowo nacierają je przeciśniętą przez praskę cebulą. Tym razem spróbuj przygotować bogatszy zestaw przypraw.

Przyprawy utrzyj w moździerzu

Do przygotowania mieszanki potrzebny jest moździerz. Najlepiej sprawdzi się wykonany z ciężkiego materiału, takiego jak marmur czy granit, co zwiększy efektywność rozcierania przypraw. Proces ten pozwala na wydobycie pełni aromatu z kminu rzymskiego, jałowca, a także ziela angielskiego. Przesuwając tłuczek po powierzchni moździerza, zwróć uwagę na to, by dokładnie rozetrzeć każdy składnik.

Kotlety schabowe w ziołowej mieszance przypraw

Proporcje na dwa duże kotlety schabowe.

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Składniki na panierkę:

  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej.

Wykonanie:

  1. W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca, kmin rzymski i ziele angielskie. Wymieszaj z czosnkiem granulowanym, cząbrem i zmielonym pieprzem. Dodaj szczyptę soli.
  2. Pokrój mięso na kotlety i rozbij je.
  3. Każdy kotlet natrzyj przygotowaną mieszanką i ułóż w misce, przekładając liśćmi laurowymi.
  4. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyjęciu odczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej.
  6. Następnie obtaczaj kotlety kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.
kotlety schabowemięso wieprzoweprzepis

Wybrane dla Ciebie