Natrzyj nimi kotlety przed smażeniem. Będą smaczniejsze niż z restauracji

Jeśli w planach na niedzielny obiad masz kultowe kotlety schabowe, spróbuj tym razem przygotować je nieco inaczej. Efekt przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej kuchni, a jednocześnie niejedna osoba będzie zaskoczona taką głębią smaku. Przygotuj się na pytania o przepis. Przyprawy do kotletów na pewno znajdziesz w domu.

Mała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efektMała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efekt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety schabowe to danie uniwersalne, które cieszy się ogromną popularnością bez względu na porę roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, wiosennymi dodatkami, jak i w zestawieniu z kiszoną kapustą, która częściej jest przygotowywana zimą. Niektórzy uwielbiają w towarzystwie młodych ziemniaczków i mizerii, inni gustują w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jak przygotować mięso na kotlety?

Jeśli w twoim domu kotlety schabowe są częstym gościem, to wiesz doskonale, że najlepiej smakują przygotowane ze świeżej wieprzowiny dobrej jakości. Mięso powinno być cienko rozbite, wtedy lepiej wchłania przyprawy, a po usmażeniu kotlety są cudownie miękkie i soczyste. W tradycyjnym przepisie mięso jest doprawiane tylko solą i pieprzem, niektórzy dodatkowo nacierają je przeciśniętą przez praskę cebulą. Tym razem spróbuj przygotować bogatszy zestaw przypraw.

Przyprawy utrzyj w moździerzu

Do przygotowania mieszanki potrzebny jest moździerz. Najlepiej sprawdzi się wykonany z ciężkiego materiału, takiego jak marmur czy granit, co zwiększy efektywność rozcierania przypraw. Proces ten pozwala na wydobycie pełni aromatu z kminu rzymskiego, jałowca, a także ziela angielskiego. Przesuwając tłuczek po powierzchni moździerza, zwróć uwagę na to, by dokładnie rozetrzeć każdy składnik.

Kotlety schabowe w ziołowej mieszance przypraw

Proporcje na dwa duże kotlety schabowe.

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Składniki na panierkę:

  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej.

Wykonanie:

  1. W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca, kmin rzymski i ziele angielskie. Wymieszaj z czosnkiem granulowanym, cząbrem i zmielonym pieprzem. Dodaj szczyptę soli.
  2. Pokrój mięso na kotlety i rozbij je.
  3. Każdy kotlet natrzyj przygotowaną mieszanką i ułóż w misce, przekładając liśćmi laurowymi.
  4. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyjęciu odczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej.
  6. Następnie obtaczaj kotlety kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥