Natrzyj nimi kotlety przed smażeniem. Będą smaczniejsze niż z restauracji
Jeśli w planach na niedzielny obiad masz kultowe kotlety schabowe, spróbuj tym razem przygotować je nieco inaczej. Efekt przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej kuchni, a jednocześnie niejedna osoba będzie zaskoczona taką głębią smaku. Przygotuj się na pytania o przepis. Przyprawy do kotletów na pewno znajdziesz w domu.
Kotlety schabowe to danie uniwersalne, które cieszy się ogromną popularnością bez względu na porę roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, wiosennymi dodatkami, jak i w zestawieniu z kiszoną kapustą, która częściej jest przygotowywana zimą. Niektórzy uwielbiają w towarzystwie młodych ziemniaczków i mizerii, inni gustują w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Jak przygotować mięso na kotlety?
Jeśli w twoim domu kotlety schabowe są częstym gościem, to wiesz doskonale, że najlepiej smakują przygotowane ze świeżej wieprzowiny dobrej jakości. Mięso powinno być cienko rozbite, wtedy lepiej wchłania przyprawy, a po usmażeniu kotlety są cudownie miękkie i soczyste. W tradycyjnym przepisie mięso jest doprawiane tylko solą i pieprzem, niektórzy dodatkowo nacierają je przeciśniętą przez praskę cebulą. Tym razem spróbuj przygotować bogatszy zestaw przypraw.
Przyprawy utrzyj w moździerzu
Do przygotowania mieszanki potrzebny jest moździerz. Najlepiej sprawdzi się wykonany z ciężkiego materiału, takiego jak marmur czy granit, co zwiększy efektywność rozcierania przypraw. Proces ten pozwala na wydobycie pełni aromatu z kminu rzymskiego, jałowca, a także ziela angielskiego. Przesuwając tłuczek po powierzchni moździerza, zwróć uwagę na to, by dokładnie rozetrzeć każdy składnik.
Kotlety schabowe w ziołowej mieszance przypraw
Proporcje na dwa duże kotlety schabowe.
Składniki:
- 400 g schabu bez kości,
- 3 owoce jałowca,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta cząbru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- sól do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Składniki na panierkę:
- pół szklanki mąki,
- 1 jajko,
- pół szklanki bułki tartej.
Wykonanie:
- W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca, kmin rzymski i ziele angielskie. Wymieszaj z czosnkiem granulowanym, cząbrem i zmielonym pieprzem. Dodaj szczyptę soli.
- Pokrój mięso na kotlety i rozbij je.
- Każdy kotlet natrzyj przygotowaną mieszanką i ułóż w misce, przekładając liśćmi laurowymi.
- Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po wyjęciu odczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej.
- Następnie obtaczaj kotlety kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.