Natrzyj nimi kotlety przed smażeniem. Będą smaczniejsze niż z restauracji

Jeśli w planach na niedzielny obiad masz kultowe kotlety schabowe, spróbuj tym razem przygotować je nieco inaczej. Efekt przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej kuchni, a jednocześnie niejedna osoba będzie zaskoczona taką głębią smaku. Przygotuj się na pytania o przepis. Przyprawy do kotletów na pewno znajdziesz w domu.

Mała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efektMała zmiana w tradycyjnych kotletach, a taki efekt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety schabowe to danie uniwersalne, które cieszy się ogromną popularnością bez względu na porę roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, wiosennymi dodatkami, jak i w zestawieniu z kiszoną kapustą, która częściej jest przygotowywana zimą. Niektórzy uwielbiają w towarzystwie młodych ziemniaczków i mizerii, inni gustują w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jak przygotować mięso na kotlety?

Jeśli w twoim domu kotlety schabowe są częstym gościem, to wiesz doskonale, że najlepiej smakują przygotowane ze świeżej wieprzowiny dobrej jakości. Mięso powinno być cienko rozbite, wtedy lepiej wchłania przyprawy, a po usmażeniu kotlety są cudownie miękkie i soczyste. W tradycyjnym przepisie mięso jest doprawiane tylko solą i pieprzem, niektórzy dodatkowo nacierają je przeciśniętą przez praskę cebulą. Tym razem spróbuj przygotować bogatszy zestaw przypraw.

Przyprawy utrzyj w moździerzu

Do przygotowania mieszanki potrzebny jest moździerz. Najlepiej sprawdzi się wykonany z ciężkiego materiału, takiego jak marmur czy granit, co zwiększy efektywność rozcierania przypraw. Proces ten pozwala na wydobycie pełni aromatu z kminu rzymskiego, jałowca, a także ziela angielskiego. Przesuwając tłuczek po powierzchni moździerza, zwróć uwagę na to, by dokładnie rozetrzeć każdy składnik.

Kotlety schabowe w ziołowej mieszance przypraw

Proporcje na dwa duże kotlety schabowe.

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Składniki na panierkę:

  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki bułki tartej.

Wykonanie:

  1. W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca, kmin rzymski i ziele angielskie. Wymieszaj z czosnkiem granulowanym, cząbrem i zmielonym pieprzem. Dodaj szczyptę soli.
  2. Pokrój mięso na kotlety i rozbij je.
  3. Każdy kotlet natrzyj przygotowaną mieszanką i ułóż w misce, przekładając liśćmi laurowymi.
  4. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyjęciu odczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej.
  6. Następnie obtaczaj kotlety kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik