Naturalne lekarstwo na wstydliwy problem. Sięgaj codziennie i pozbądź się gazów

Wyglądają niepozornie i głównie sięgamy po nie w wersji suszonej. Warto jednak zaprosić je do swojego jadłospisu na stałe, bo w tych małych owocach skrywa się naprawdę solidna porcja zdrowia.

Morele - PysznościMorele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Swoimi korzeniami sięga Azji, chociaż już na dobre zadomowił się w europejskich ogrodach i sadach. Jako przedstawiciel rodziny różowatych, morela najlepiej czuje się w ciepłym klimacie i do owocowania potrzebuje sporo słońca. Dlatego też na naszych stołach pojawia się zazwyczaj w środku lata lub pod koniec tego sezonu. To iście wakacyjny owoc, niesłusznie będący w cieniu znacznie popularniejszych nektarynek czy brzoskwiń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Morele - mała skarbnica zdrowia

Morele to źródło beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami, opóźniając proces starzenia i zmniejszając ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Dodatkowo beta-karoten pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Zawierają również inne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i zeaksantyna, które z kolei wspierają zdrowie oczu, zapobiegając m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej.

Morele
Morele © Canva | RitaE

Jak na owoce przystało, nie brakuje im również witamin z grupy B, witaminy C oraz prowitaminy A, czyli wspomnianego wcześniej beta-karotenu. Zawierają również sporo potasu (275 mg/100g), który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerek oraz przekazywaniu impulsów nerwowych.

Naturalne wsparcie trawienia

Błonnik zawarty w morelach działa jak "szczotka" dla naszych jelit, pobudzając ich perystaltykę i ułatwiając przemieszczanie się treści pokarmowej. Dzięki temu możemy uniknąć zaparć i innych problemów związanych z nieregularnym wypróżnianiem. Jelita będą pracowały lepiej, a kłopotliwe i wstydliwe problemy z gazami i wzdęciami odejdą w zapomnienie.

Świeże morele
Świeże morele © Adobe Stock

Morele można spożywać w dwóch odsłonach - na świeżo i suszone. Chociaż suszone są bardziej kaloryczne, to ich wartość odżywcza jest również znacznie skoncentrowana. Oznacza to, że w mniejszej ilości suszonych moreli znajdziemy więcej witamin, minerałów i błonnika niż w większej ilości świeżych. Stają się przez to dobrą przekąską dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują szybko dostarczyć sobie energię. Warto wybrać takie bez siarki.

W czasie owocowego sezonu warto sięgnąć po świeże morele, korzystając z tego, co dała natura.

Warto jednak pamiętać, że wszystko ma swoje granice - spożywanie zbyt dużych ilości moreli może mieć skutki przeczyszczające.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej