PoradyNaturalne lekarstwo na wstydliwy problem. Sięgaj codziennie i pozbądź się gazów

Naturalne lekarstwo na wstydliwy problem. Sięgaj codziennie i pozbądź się gazów

Morele - Pyszności
Morele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.08.2024 12:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyglądają niepozornie i głównie sięgamy po nie w wersji suszonej. Warto jednak zaprosić je do swojego jadłospisu na stałe, bo w tych małych owocach skrywa się naprawdę solidna porcja zdrowia.

Swoimi korzeniami sięga Azji, chociaż już na dobre zadomowił się w europejskich ogrodach i sadach. Jako przedstawiciel rodziny różowatych, morela najlepiej czuje się w ciepłym klimacie i do owocowania potrzebuje sporo słońca. Dlatego też na naszych stołach pojawia się zazwyczaj w środku lata lub pod koniec tego sezonu. To iście wakacyjny owoc, niesłusznie będący w cieniu znacznie popularniejszych nektarynek czy brzoskwiń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Morele - mała skarbnica zdrowia

Morele to źródło beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami, opóźniając proces starzenia i zmniejszając ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Dodatkowo beta-karoten pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Zawierają również inne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i zeaksantyna, które z kolei wspierają zdrowie oczu, zapobiegając m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej.

Morele
Morele© Canva | RitaE

Jak na owoce przystało, nie brakuje im również witamin z grupy B, witaminy C oraz prowitaminy A, czyli wspomnianego wcześniej beta-karotenu. Zawierają również sporo potasu (275 mg/100g), który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerek oraz przekazywaniu impulsów nerwowych.

Naturalne wsparcie trawienia

Błonnik zawarty w morelach działa jak "szczotka" dla naszych jelit, pobudzając ich perystaltykę i ułatwiając przemieszczanie się treści pokarmowej. Dzięki temu możemy uniknąć zaparć i innych problemów związanych z nieregularnym wypróżnianiem. Jelita będą pracowały lepiej, a kłopotliwe i wstydliwe problemy z gazami i wzdęciami odejdą w zapomnienie.

Świeże morele
Świeże morele© Adobe Stock

Morele można spożywać w dwóch odsłonach - na świeżo i suszone. Chociaż suszone są bardziej kaloryczne, to ich wartość odżywcza jest również znacznie skoncentrowana. Oznacza to, że w mniejszej ilości suszonych moreli znajdziemy więcej witamin, minerałów i błonnika niż w większej ilości świeżych. Stają się przez to dobrą przekąską dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują szybko dostarczyć sobie energię. Warto wybrać takie bez siarki.

W czasie owocowego sezonu warto sięgnąć po świeże morele, korzystając z tego, co dała natura.

Warto jednak pamiętać, że wszystko ma swoje granice - spożywanie zbyt dużych ilości moreli może mieć skutki przeczyszczające.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także