Nie ma gorszego dodatku. Niestety wielu z nas je tak schabowego
Dietetycy zwracają uwagę na proporcje w komponowaniu talerza obiadowego. Kotlet schabowy z panierką powinien zajmować maksymalnie ¼ powierzchni talerza. Połowa jest przeznaczona na warzywa, a pozostała ćwiartka – na węglowodany, które dbają o codzienną dostawę energii. Wiele osób podaje schabowego z frytkami. Mam kilka o wiele lepszych propozycji.
09.11.2024 08:33
Schabowy w panierce i klasyczne frytki smażone w głębokim tłuszczu to najgorszy możliwy wybór. Nawet u osób zdrowych taki zestaw może spowodować ból brzucha, a u ludzi starszych jest absolutnie zakazany. Duża ilość tłuszczów nasyconych niebezpiecznie podnosi poziom cholesterolu, zwiększając ryzyko zawału serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schabowy, młode ziemniaczki i mizeria
Kto jeszcze nie próbował takiego zestawu, nie wie, co stracił. Zamiast frytek podaj do schabowego młode ziemniaczki. Posypane świeżym koperkiem komponują się wyjątkowo dobrze z mizerią zrobioną ze świeżych ogórków i jogurtu greckiego. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa do potraw smażonych w głębokim tłuszczu.
Ryż, kasza, a może risotto?
Nie masz pomysłu na dodatki do schabowego? Sięgnij po warzywa sezonowe. Zarówno dynia, jak i grzyby leśne świetnie wypadają w risotto lub mniej popularnym – ale o wiele bardziej pożywnym – kaszotto, na przykład na bazie kaszy pęczak lub gryczanej. Talerz świetnie uzupełnia sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Schabowy i frytki z piekarnika
Jeśli nie wyobrażasz sobie innego zestawu niż schabowy z frytkami, spróbuj przygotować je w zdrowszy sposób. Najłatwiej jest osiągnąć podobny efekt w piekarniku. Tak, nawet schabowe w panierce możesz zrobić w ten sposób.
Jak zrobić schabowe z piekarnika?
Rozbite i doprawione kotlety obtaczasz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Aby były bardziej chrupiące, zamiast bułki tartej możesz wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane lub mieszankę ziaren pszenicy i słonecznika.
Przygotowane w ten sposób kotlety układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiasz na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Frytki z piekarnika – nie tylko z ziemniaków
W piekarniku możesz przygotować frytki – nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, selera lub dyni. Frytki z dyni świetnie smakują doprawione wędzoną papryką i maczane w domowym sosie czosnkowym. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika obtoczysz je w oliwie z przyprawami, wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.