Nie ma gorszego dodatku. Niestety wielu z nas je tak schabowego

Dietetycy zwracają uwagę na proporcje w komponowaniu talerza obiadowego. Kotlet schabowy z panierką powinien zajmować maksymalnie ¼ powierzchni talerza. Połowa jest przeznaczona na warzywa, a pozostała ćwiartka – na węglowodany, które dbają o codzienną dostawę energii. Wiele osób podaje schabowego z frytkami. Mam kilka o wiele lepszych propozycji.

Schabowy z ziemniakamiSchabowy z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Anna Galuhn

Schabowy w panierce i klasyczne frytki smażone w głębokim tłuszczu to najgorszy możliwy wybór. Nawet u osób zdrowych taki zestaw może spowodować ból brzucha, a u ludzi starszych jest absolutnie zakazany. Duża ilość tłuszczów nasyconych niebezpiecznie podnosi poziom cholesterolu, zwiększając ryzyko zawału serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Schabowy, młode ziemniaczki i mizeria

Kto jeszcze nie próbował takiego zestawu, nie wie, co stracił. Zamiast frytek podaj do schabowego młode ziemniaczki. Posypane świeżym koperkiem komponują się wyjątkowo dobrze z mizerią zrobioną ze świeżych ogórków i jogurtu greckiego. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa do potraw smażonych w głębokim tłuszczu. 

Ryż, kasza, a może risotto?

Nie masz pomysłu na dodatki do schabowego? Sięgnij po warzywa sezonowe. Zarówno dynia, jak i grzyby leśne świetnie wypadają w risotto lub mniej popularnym – ale o wiele bardziej pożywnym – kaszotto, na przykład na bazie kaszy pęczak lub gryczanej. Talerz świetnie uzupełnia sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Schabowy i frytki z piekarnika

Jeśli nie wyobrażasz sobie innego zestawu niż schabowy z frytkami, spróbuj przygotować je w zdrowszy sposób. Najłatwiej jest osiągnąć podobny efekt w piekarniku. Tak, nawet schabowe w panierce możesz zrobić w ten sposób.

Jak zrobić schabowe z piekarnika?

Rozbite i doprawione kotlety obtaczasz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Aby były bardziej chrupiące, zamiast bułki tartej możesz wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane lub mieszankę ziaren pszenicy i słonecznika.

Przygotowane w ten sposób kotlety układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiasz na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Frytki z piekarnika – nie tylko z ziemniaków

W piekarniku możesz przygotować frytki – nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, selera lub dyni. Frytki z dyni świetnie smakują doprawione wędzoną papryką i maczane w domowym sosie czosnkowym. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika obtoczysz je w oliwie z przyprawami, wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca