Nie ma gorszego dodatku. Niestety wielu z nas je tak schabowego

Dietetycy zwracają uwagę na proporcje w komponowaniu talerza obiadowego. Kotlet schabowy z panierką powinien zajmować maksymalnie ¼ powierzchni talerza. Połowa jest przeznaczona na warzywa, a pozostała ćwiartka – na węglowodany, które dbają o codzienną dostawę energii. Wiele osób podaje schabowego z frytkami. Mam kilka o wiele lepszych propozycji.

Schabowy z ziemniakamiSchabowy z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
Anna Galuhn

Schabowy w panierce i klasyczne frytki smażone w głębokim tłuszczu to najgorszy możliwy wybór. Nawet u osób zdrowych taki zestaw może spowodować ból brzucha, a u ludzi starszych jest absolutnie zakazany. Duża ilość tłuszczów nasyconych niebezpiecznie podnosi poziom cholesterolu, zwiększając ryzyko zawału serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Schabowy, młode ziemniaczki i mizeria

Kto jeszcze nie próbował takiego zestawu, nie wie, co stracił. Zamiast frytek podaj do schabowego młode ziemniaczki. Posypane świeżym koperkiem komponują się wyjątkowo dobrze z mizerią zrobioną ze świeżych ogórków i jogurtu greckiego. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa do potraw smażonych w głębokim tłuszczu. 

Ryż, kasza, a może risotto?

Nie masz pomysłu na dodatki do schabowego? Sięgnij po warzywa sezonowe. Zarówno dynia, jak i grzyby leśne świetnie wypadają w risotto lub mniej popularnym – ale o wiele bardziej pożywnym – kaszotto, na przykład na bazie kaszy pęczak lub gryczanej. Talerz świetnie uzupełnia sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Schabowy i frytki z piekarnika

Jeśli nie wyobrażasz sobie innego zestawu niż schabowy z frytkami, spróbuj przygotować je w zdrowszy sposób. Najłatwiej jest osiągnąć podobny efekt w piekarniku. Tak, nawet schabowe w panierce możesz zrobić w ten sposób.

Jak zrobić schabowe z piekarnika?

Rozbite i doprawione kotlety obtaczasz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Aby były bardziej chrupiące, zamiast bułki tartej możesz wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane lub mieszankę ziaren pszenicy i słonecznika.

Przygotowane w ten sposób kotlety układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiasz na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Frytki z piekarnika – nie tylko z ziemniaków

W piekarniku możesz przygotować frytki – nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, selera lub dyni. Frytki z dyni świetnie smakują doprawione wędzoną papryką i maczane w domowym sosie czosnkowym. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika obtoczysz je w oliwie z przyprawami, wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka