Nie moczę śledzi w zwykłej wodzie, ani w mleku. Inny płyn nadaje im lepszego smaku
Śledzie to obok karpia najpopularniejsze ryby na wigilijnym stole. Każdy ma swój sprawdzony przepis i dodatki, ale wszystko zaczyna się od wymoczenia filetów. Zamiast jednak zalewać je wodą z kranu lub mlekiem, postaw na inny dodatek.
Aby śledzie wytrzymały długo w beczkach, konserwuje się je solidną ilością soli. Sól hamuje rozwój bakterii, dzięki czemu śledzie nie psują się i można je zajadać nawet po dłuższym czasie. Przed jedzeniem należy się jednak pozbyć nadmiaru soli, bo zdecydowanie dominuje ona smak ryby. Śledzie trafiają wtedy do namoczenia. Podczas moczenia sól stopniowo przenika z ryby do wody. Im dłużej moczymy śledzie, tym mniej słone będą. Liczy się tutaj nie tylko czas, ale również to, w czym zanurzamy filety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czym moczyć śledzie?
Najczęstszym wyborem jest zwykła woda lub mleko, ale warto postawić na drobną innowację i zanurzyć filety śledziowe w wodzie gazowanej. W przeciwieństwie do mleka, które nadaje śledziom delikatnie słodki smak, woda gazowana na sam aromat nie wpłynie. Zwykła woda wydaje się być bezpiecznym rozwiązaniem, ale może nadmiernie rozmiękczyć rybę. I w tym przypadku woda gazowana może sprawdzić się lepiej, pomagając w zachowaniu właściwej konsystencji.
Dwutlenek węgla zawarty w wodzie gazowanej skutecznie rozluźnia mięso ryby, czyniąc je miękkim i delikatnym, przyspieszając przy tym sam proces odsalania i neutralizując nieprzyjemny zapach. To prosty i efektywny sposób na przygotowanie śledzi do dalszej obróbki.
Jak długo moczyć śledzie?
Tak naprawdę nie ma jednej, słusznej odpowiedzi na to pytanie. Czas moczenia zależy od tego, jak mocno zasolone były śledzie, jak grube są filety i oczywiście również od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Warto jest moczyć śledzie w lodówce, by zachować świeżość i jędrność ryby.
Delikatne filety matiasowe wymagają krótszego moczenia (30-60 minut), podczas gdy bardziej zasolone śledzie tradycyjne mogą wymagać nawet 2-4 godzin. Co jakiś czas próbuj kawałek śledzia, aby ocenić stopień jego zasolenia. Co godzinę możesz zmieniać wodę gazowaną na świeżą, aby przyspieszyć proces odsalania.
Namoczone, odsolone śledzie wyjmij z wody i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu unikniesz rozcieńczenia marynaty oraz spływania jej z powierzchni ryby. Teraz wystarczy połączyć śledzie z ulubionymi dodatkami i zajadać się odpowiednio słoną i delikatną rybą.