Niemcy jedzą na potęgę, a Polakom cierpnie skóra. Kontrowersyjny przysmak na kanapki

To może być przysmak dla wszystkich, którzy nie obawiają się i lubią surowe mięso. Niemcy metkę uwielbiają, a my podchodzimy z nieufnością. Można ją także przygotować w domu. Kto się skusi?

Takimi kanapkami zajadają się także w WielkopolsceTakimi kanapkami zajadają się także w Wielkopolsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter

Metka to rodzaj kiełbasy produkowanej z surowego, mielonego mięsa. Jest szczególnie ceniona w Niemczech, gdzie uchodzi za przysmak. W Polsce ma znacznie mniej amatorów, choć jest znana szczególnie w Wielkopolsce i na Pomorzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Długa historia

Historia metki sięga średniowiecznych Niemiec. Z czasem stawała się coraz bardziej powszechna, głównie wśród ubogiej ludności. Często była też w wyposażeniu żołnierzy, którzy zabierali ją na front. W XIX wieku metka przywędrowała do Polski, ale w naszym kraju nie zdobyła dużego uznania.

Obawy przed surowym mięsem

Dzisiejszy polski rynek mięsny jest zdominowany przez wędliny, które przechodzą proces obróbki termicznej. Polacy częściej wybierają właśnie takie wyroby, znacznie rzadziej sięgają po te surowe. Dzięki temu minimalizują ryzyko zakażeń bakteriami. Dlatego surowa metka, budzi obawy.

Domowa metka

Metka może być przygotowana w domu. Wykorzystuje się do tego tłuste mięso wieprzowe typu boczek czy podgardle, które należy doprawić solą, cukrem, majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem i cebulą. Mięso, po doprawieniu i wymieszaniu, jest mielone i nabijane do jelit wieprzowych. Gotowy produkt dojrzewa w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. Serwować można ją na różne sposoby – jako dodatek do kanapek, sałatek lub po prostu jako osobną przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯