Nigdy więcej suchych schabowych. Ten składnik sprawi, że będą soczyste i pełne smaku

Marzysz o soczystych kotletach schabowych, które zachwycą twoich bliskich? Chrupiąca panierka i miękkie, aromatyczne wnętrze to połączenie, które trudno się oprzeć. Okazuje się, że osiągnięcie tego efektu wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy jeden, prosty trik, który rewolucjonizuje przygotowywanie tego klasycznego polskiego dania.

Przepis na najlepsze schabowe.Przepis na najlepsze schabowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety schabowe od lat królują na polskich stołach jako jedno z najbardziej tradycyjnych dań. Jednak, mimo swojej popularności, przygotowanie ich w taki sposób, by były soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, potrafi sprawić kłopot nawet doświadczonym kucharzom. Często panierka odkleja się od mięsa, a kotlety bywają suche i mało apetyczne. Sekretem, który wyniesie twoje schabowe na zupełnie nowy poziom, jest prosty składnik – woda gazowana. Dzięki niej twoje kotlety będą delikatne, soczyste i otoczone idealnie chrupiącą panierką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Woda gazowana – niezwykły składnik, który odmieni twoje kotlety

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego panierka niektórych schabowych odpada, a mięso wychodzi suche? Odpowiedź jest prostsza niż myślisz. Kluczem do sukcesu jest dodanie do jajka niewielkiej ilości chłodnej wody gazowanej. Dzięki temu panierka stanie się bardziej chrupiąca i lepiej przylegająca do mięsa, a samo mięso pozostanie soczyste i delikatne.

Dlaczego woda gazowana działa tak dobrze?

  • Lepsza przyczepność panierki: Drobne bąbelki w wodzie gazowanej sprawiają, że panierka lepiej przylega do mięsa, tworząc równomierną, chrupiącą warstwę.
  • Soczystość mięsa: Woda gazowana pomaga utrzymać wilgoć wewnątrz mięsa, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste i delikatne.
  • Intensywność smaku: Dodatkowa wilgoć sprawia, że przyprawy lepiej się wchłaniają, podkreślając smak mięsa.

Jak przygotować idealne kotlety schabowe?

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 60 ml chłodnej wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj, osusz i rozbij na cienkie płaty. Dopraw solą i pieprzem.
  2. W trzech osobnych naczyniach umieść mąkę, rozbełtane jajko z wodą gazowaną oraz bułkę tartą.
  3. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Ważne wskazówki:

  • Temperatura oleju: Zbyt niska temperatura sprawi, że kotlety będą tłuste, a zbyt wysoka – że spłoną na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
  • Czas smażenia: Czas smażenia zależy od grubości kotletów i preferencji co do stopnia wysmażenia.
  • Odcedzenie tłuszczu: Po usmażeniu wyłóż kotlety na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu