PoradyNałóż odrobinkę pasty do zębów na nóż kuchenny. Gdy zobaczysz efekt, złapiesz się za głowę

Nałóż odrobinkę pasty do zębów na nóż kuchenny. Gdy zobaczysz efekt, złapiesz się za głowę

Noże kuchenne- Pyszności; źródło: Canva
Noże kuchenne- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
18.04.2023 19:45

Tępy nóż kuchenny to nie tylko brak wygody, ale również większe niebezpieczeństwo. Jeśli nie masz pod ręką ostrzałki, sięgnij po pastę do zębów.

Ostre noże ułatwiają wykonywanie codziennych czynności w kuchni, ale nawet najlepsze i drogie modele z czasem tracą swoje właściwości. Jeśli nie masz ostrzałki pod ręką, nie martw się - istnieje prosty sposób na naostrzenie noży bez użycia specjalistycznych narzędzi. Wystarczy użyć produktu, który znajdziesz w łazience. Ten niecodzienny trik naprawdę działa.

Nóż kuchenny- jak go naostrzyć?

Jeśli nie masz pod ręką ostrzałki, a twój nóż doprowadza cię do szewskiej pasji- sięgnij po pastę do zębów. Zawiera ona substancje chemiczne, które polepszają tarcie i umożliwiają naostrzenie noża. Dodatkowo pasta do zębów ma silne działanie odkażające i oczyszczające.

Noż kuchenny- Pyszności; żródło: Genialne
Noż kuchenny- Pyszności; żródło: Genialne

Najpierw nałóż na ostrze noża grubą warstwę pasty do zębów, aby pokryła całą powierzchnię. Następnie odczekaj minutę, aż pasta się wchłonie. Chwyć za talerz i odwróć go do góry nogami. Następnie posyp dno talerza solą i polej odrobiną octu, aby stworzyć naturalną ostrzałkę. Brzegi talerza posmaruj pastą z soli i octu. Weź nóż i przeciągaj go płasko wzdłuż krawędzi dna talerza, trzymając go pod kątem około 20 stopni. Następnie dokładnie umyj nóż, aby pozbyć się pasty do zębów.

Jak dbać o noże?

Jeśli chcesz, aby noże służyły ci dłużej, zadbaj o nie zawczasu. Myj je ręcznie, pod bieżącą wodą. Niestety, zmywarki mogą uszkadzać zarówno ostrza, jak i rękojeści noży. Głównym winowajcą są ostre środki czyszczące, które w połączeniu z bardzo gorącą wodą mogą powodować korozję stali nierdzewnej. W konsekwencji, na krawędzi tnącej noża mogą pojawić się drobne uszkodzenia, a z czasem widoczne ubytki i zadrapania. Pamiętaj o regularnym ostrzeniu.

Po pierwsze, ostre noże to większe bezpieczeństwo. Tępe ostrza mogą łatwo ześlizgnąć się na nasze palce, przez co są o wiele bardziej niebezpieczne. Krojenie takim nożem może powodować większe wyciskanie soków podczas krojenia, co prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych. Aby uniknąć silnego stępienia noża, ostrz go regularnie. Lepiej robić to często niż zbyt agresywnie.

Przepis na pyszną zupę dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także