WAŻNE
TERAZ

Forsują ugody z klientami. Ci mają tylko dwie opcje. Obie ryzykowne

Ogórki po zbójnicku - przepis. Są dużo lepsze od tych tradycyjnych

Sezon na ogórki przyzwyczaił do tego, że jest to czas intensywnej pracy, związanej z przygotowaniem przetworów na zimę i możliwością zachwycania się smakiem tych warzyw w tej najlepszej, czyli surowej postaci. Jeśli zależy ci na tym, by przedłużyć najlepszy smak lata, to sięgnij po przepis na ogórki po zbójnicku. Podstawą są tu oczywiście świeże ogórki i marynata, do której wykorzystano kilka ciekawych składników.

ObrazekOgórki po zbójnicku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli sięgasz po popularne warzywa sezonowe, to z pewnością zależy ci na tym, by były to takie warzywa, które wyróżniają się smakiem, korzystnymi właściwościami i możliwością wykorzystania w kuchni. Dlatego też, to właśnie sezon na ogórki jest tak długo wyczekiwanym momentem w przeciągu całego roku. To właśnie wtedy przygotowuje się przetwory z ogórków. Najpopularniejsze są ogórki kiszone, ale będzie dobrze, gdy poznasz przepis na ogórki po zbójnicku. Jak sama nazwa wskazuje, to prawdziwe zbóje.

Ogórki po zbójnicku

Ogórki po zbójnicku to pyszna i pikantna przekąska, która zaskoczy twoje kubki smakowe. Jeśli jesteś fanem intensywnych i pikantnych smaków, ten przepis jest idealny dla ciebie. Ogórki zyskują nowe życie dzięki dodatkowi ostrej papryki mielonej oraz curry. Ich aromatyczny i pikantny smak sprawia, że są niezwykle smaczne i wyróżniają się spośród innych przysmaków. Spróbuj przygotować ogórki po zbójnicku i przekonaj się sam, jak smakują na twoich ulubionych kanapkach.

Obrazek
Do tych przetworów najlepiej sprawdzą się świeże ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na ogórki po zbójnicku

Ich wyrazisty smak oczaruje cię i zapewni wyjątkowe doznania kulinarne. Wypróbuj ogórki po zbójnicku przepis i ciesz się pysznymi ogórkami w ciekawej formie, a zyskujący pikantną i aromatyczną nutę dzięki ostrej papryce mielonej oraz curry. To idealny dodatek do twojego ulubionego dania lub pyszna przekąska na każdą okazję.

Składniki:

  • 2 średnie cebule,
  • około 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • lekko czubata łyżka soli do przetworów.

Składniki zalewy:

  • 330 g cukru,
  • 375 ml octu spirytusowego,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego,
  • curry - 2 płaskie łyżeczki,
  • 2 czubate łyżeczki gorczycy.
Obrazek
Podstawą ogórków po zbójnicku jest przyprawa curry - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie ogórków po zbójnicku

Przepis na ogórki po zbójnicku jest niezwykle prosty. Cały proces, wliczając w to moczenie ogórków i następnie pasteryzowanie słoików, zajmie ci kilka godzin. Jednak, dla efektu końcowego, warto jest sięgnąć po ten sprawdzony przepis na ogórki. Będziesz mógł zachwycać się ich smakiem o każdej porze roku.

  1. Przygotuj świeże ogórki, które wcześniej zerwałeś lub namocz te zakupione na rynku lub w sklepie w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.
  2. Dokładnie umyj i osusz ogórki. Możesz je obrać, ale w przypadku przetworów z ogórkami po zbójnicku nie jest to konieczne.
  3. Pokrój cebulę na piórka. Wrzuć ogórki i cebulę do miski lub garnka, posól je solą kamienną niejodowaną i odstaw na 2 godziny.
  4. W garnku zagotuj wszystkie składniki na zalewę: ocet, cukier, przyprawę curry, pieprz mielony, gorczycę oraz ostrą paprykę mieloną.
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  6. Przygotuj słoiki o pojemności około 315 ml. Wsyp do nich ciasno pokrojone ogórki wraz z cebulą. Jeśli ogórki puściły soki, odłóż je na później.
  7. Zalej słoiki jeszcze ciepłą zalewą. Jeśli zalewy trochę zabraknie, uzupełnij słoiki sokami, które wcześniej puściły ogórki i cebula podczas leżakowania w soli.
  8. Pasteryzuj słoiki przez około 8 minut. Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zalewy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯