Pod żadnym pozorem nie jedz mięsa z takiego opakowania. Inaczej zatrucie masz jak w banku

Podczas codziennych zakupów spożywczych rzadko przyglądamy się uważnie opakowaniom. Zdarza się, że sięgamy po produkty odruchowo, wrzucając je do koszyka bez większej refleksji – a potem równie beztrosko je spożywamy. Tymczasem może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka w postaci tzw. bombażu.

Gdy zauważysz bombaż na opakowaniu mięsa, wyrzuć jeGdy zauważysz bombaż na opakowaniu mięsa, wyrzuć je
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | monticellllo

Bombaż to niekontrolowane, nienaturalne "spuchnięcie" opakowania żywności (najczęściej puszek, słoików lub produktów próżniowo pakowanych), spowodowane przez rozwój bakterii beztlenowych wewnątrz. Mikroorganizmy te produkują gazy, które gromadzą się w środku i powodują wypukłość wieczka lub folii.

Bombaż jest sygnałem, że produkt może być zepsuty i niebezpieczny do spożycia. W takich przypadkach żywność może zawierać toksyny, np. jadu kiełbasianego (botuliny), który jest wyjątkowo groźny dla zdrowia i życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Jak rozpoznać bombaż?

Bombaż można rozpoznać na podstawie kilku oznak.

  1. Wypukłe wieczko lub denko: to najczęstszy objaw. W puszkach, słoikach lub opakowaniach próżniowych wieczko czy spód wypycha się na zewnątrz – jest wyraźnie wypukłe i sprężynujące pod naciskiem.
  2. Opakowanie nabrzmiałe i napięte: w produktach w folii (np. wędliny, sery) folia może być wyraźnie "nadmuchana" – jakby w środku znalazło się powietrze lub gaz. Taki efekt świadczy o obecności procesów gnilnych lub fermentacyjnych.
  3. Syczący dźwięk przy otwieraniu: jeśli po otwarciu usłyszysz głośne "psssst", a opakowanie nie powinno zawierać gazu (np. nie jest napojem gazowanym) – to znak ostrzegawczy.
  4. Nieprzyjemny zapach i zmieniony skład: towarzyszące bombażowi mogą być również oznaki tj. dziwny, kwaśny lub gnilny zapach, zmiana koloru lub konsystencji żywności, obecność śluzu bądź piany.

Nawet jeśli produkt wygląda i pachnie "w miarę dobrze", ale opakowanie wykazuje oznaki bombażu – nie ryzykuj. To może świadczyć o obecności niebezpiecznych toksyn, takich jak jad kiełbasiany, które nie mają smaku ani zapachu, ale mogą być śmiertelnie groźne.

Dlaczego bombaż jest niebezpieczny?

Bombaż jest niebezpieczny, ponieważ zazwyczaj świadczy o rozwoju bakterii beztlenowych wewnątrz opakowania – zwłaszcza takich, które mogą wytwarzać groźne toksyny. Jedną z najpoważniejszych jest jad kiełbasiany (botulina) – substancja wytwarzana przez bakterię, która może rozwijać się właśnie w warunkach beztlenowych, np. w szczelnie zamkniętych puszkach czy słoikach.

Toksyna botulinowa nie ma smaku ani zapachu, a mimo to nawet jej mikroskopijna ilość może doprowadzić do zatrucia o bardzo poważnych skutkach. Objawy mogą obejmować m.in. osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia, trudności w oddychaniu, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci.

Oprócz botuliny, inne bakterie powodujące bombaż mogą wywoływać procesy gnilne, wytwarzać gazy i prowadzić do zepsucia żywności. Spożycie takiego produktu może skutkować ostrym zatruciem pokarmowym – z bólami brzucha, biegunką, gorączką, a czasem hospitalizacją.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀