Pod żadnym pozorem nie jedz mięsa z takiego opakowania. Inaczej zatrucie masz jak w banku

Podczas codziennych zakupów spożywczych rzadko przyglądamy się uważnie opakowaniom. Zdarza się, że sięgamy po produkty odruchowo, wrzucając je do koszyka bez większej refleksji – a potem równie beztrosko je spożywamy. Tymczasem może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka w postaci tzw. bombażu.

Gdy zauważysz bombaż na opakowaniu mięsa, wyrzuć jeGdy zauważysz bombaż na opakowaniu mięsa, wyrzuć je
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | monticellllo

Bombaż to niekontrolowane, nienaturalne "spuchnięcie" opakowania żywności (najczęściej puszek, słoików lub produktów próżniowo pakowanych), spowodowane przez rozwój bakterii beztlenowych wewnątrz. Mikroorganizmy te produkują gazy, które gromadzą się w środku i powodują wypukłość wieczka lub folii.

Bombaż jest sygnałem, że produkt może być zepsuty i niebezpieczny do spożycia. W takich przypadkach żywność może zawierać toksyny, np. jadu kiełbasianego (botuliny), który jest wyjątkowo groźny dla zdrowia i życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Jak rozpoznać bombaż?

Bombaż można rozpoznać na podstawie kilku oznak.

  1. Wypukłe wieczko lub denko: to najczęstszy objaw. W puszkach, słoikach lub opakowaniach próżniowych wieczko czy spód wypycha się na zewnątrz – jest wyraźnie wypukłe i sprężynujące pod naciskiem.
  2. Opakowanie nabrzmiałe i napięte: w produktach w folii (np. wędliny, sery) folia może być wyraźnie "nadmuchana" – jakby w środku znalazło się powietrze lub gaz. Taki efekt świadczy o obecności procesów gnilnych lub fermentacyjnych.
  3. Syczący dźwięk przy otwieraniu: jeśli po otwarciu usłyszysz głośne "psssst", a opakowanie nie powinno zawierać gazu (np. nie jest napojem gazowanym) – to znak ostrzegawczy.
  4. Nieprzyjemny zapach i zmieniony skład: towarzyszące bombażowi mogą być również oznaki tj. dziwny, kwaśny lub gnilny zapach, zmiana koloru lub konsystencji żywności, obecność śluzu bądź piany.

Nawet jeśli produkt wygląda i pachnie "w miarę dobrze", ale opakowanie wykazuje oznaki bombażu – nie ryzykuj. To może świadczyć o obecności niebezpiecznych toksyn, takich jak jad kiełbasiany, które nie mają smaku ani zapachu, ale mogą być śmiertelnie groźne.

Dlaczego bombaż jest niebezpieczny?

Bombaż jest niebezpieczny, ponieważ zazwyczaj świadczy o rozwoju bakterii beztlenowych wewnątrz opakowania – zwłaszcza takich, które mogą wytwarzać groźne toksyny. Jedną z najpoważniejszych jest jad kiełbasiany (botulina) – substancja wytwarzana przez bakterię, która może rozwijać się właśnie w warunkach beztlenowych, np. w szczelnie zamkniętych puszkach czy słoikach.

Toksyna botulinowa nie ma smaku ani zapachu, a mimo to nawet jej mikroskopijna ilość może doprowadzić do zatrucia o bardzo poważnych skutkach. Objawy mogą obejmować m.in. osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia, trudności w oddychaniu, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci.

Oprócz botuliny, inne bakterie powodujące bombaż mogą wywoływać procesy gnilne, wytwarzać gazy i prowadzić do zepsucia żywności. Spożycie takiego produktu może skutkować ostrym zatruciem pokarmowym – z bólami brzucha, biegunką, gorączką, a czasem hospitalizacją.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować