Pokazał, jak prawidłowo smażyć kurki. Tylko wtedy będą jędrne i chrupiące

Kurki z patelni to przekąska lub element dania, który po prostu kocha każdy fan tych grzybów. Żeby zrobić je dobrze, nie narzekać na gumowatą konsystencję czy piasek między zębami, kucharz Grzegorz Łapanowski pokazał sprawdzone patenty.

Grzegorz Łapanowski poleca swój patent na smażenie kurekGrzegorz Łapanowski poleca swój patent na smażenie kurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Magdalena Pomorska

Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Ich sezon trwa od czerwca do września, co czyni je prawdziwym skarbem lata. Kurki są cenione za swój delikatny smak i aromat, a także za bogactwo witamin i minerałów, takich jak potas, miedź czy żelazo. Zupa kurkowa czy kurki marynowane to obowiązkowe dania, ale jak zrobić je z patelni, żeby smakowały doskonale i żeby nie popsuć ich smaku?

Jak najlepiej smażyć kurki?

Grzegorz Łapanowski radzi, aby kurki po sprawnym oczyszczeniu (tj. delikatne obranie nóżek lub przycięcie nożykiem kapeluszy) umyć, aby pozbyć się piasku czy innych niepotrzebnych zabrudzeń. Jednak nawet sprawnie opłukane i dobrze osuszone grzyby mają w sobie nieco wody. Ale i na to kucharz również ma swój sprawdzony patent.

- Co jest istotne moim zdaniem, to przekroić je na pół albo nawet na cztery. Jak wrzucicie je na suchą patelnię, one jeszcze odparują. I to dobrze, bo chcecie się tej wody pozbyć. I dopiero potem, dodajemy oliwę, chwilkę poczekamy. Szczypta soli, najlepiej kłodawskiej, i dopiero potem czosnek, tymianek i jak chcecie rozmaryn. Na sam koniec masło, to, aby się nie przypaliło - wyjaśnia Grzegorz Łapanowski w kąciku kulinarnym w programie "Pytanie na śniadanie".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Dobrej jakości sól dodatkowo wyciąga wodę - tu Łapanowski odniósł się do triku swojego kolegi po fachu, Patryka Dziamskiego. Pokazując przygotowanie kurek, ekspert podkreślił, że każdy etap wymaga chwili cierpliwości. Wrzucane na rozgrzaną patelnię połówki grzybów przylegają całą swoją powierzchnią, mają możliwość ładnie się zarumienić. Dodany w tym momencie pieprz mielony, dodatkowo odda jeszcze więcej aromatu. Chlust oliwy później, a następnie zioła i zgnieciony czosnek. Mieszanie i dodawanie masła, pozostawił na sam koniec. Ten sposób do minimum ograniczy ryzyko przypalenia.

Najprostszy sos kurkowy

A co więcej? Na koniec jak radzi Łapanowski, można jeszcze wlać wino lub śmietankę — perfekcyjny i banalny w swoim przygotowaniu sos kurkowy gotowy. Podpowiedział też, że tak przygotowane kurki będą doskonałe z dodatkiem upieczonych pomidorków koktajlowych. Nic tylko podać taki zestaw na kromce dobrej jakości pieczywa na zakwasie.

Od siebie dodam, że jeśli masz ochotę na większą ilość sosu, pamiętaj o jakościowej śmietance 30 proc., dłuższej redukcji płynu i świeżej pietruszce jako dekoracji do podania.

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad